Σαν Σήμερα|01.02.2024 00:00

Φρίντριχ Πάουλους: Γιατί η 1η Φεβρουαρίου σημάδεψε ανεξίτηλα τη ζωή του Γερμανού στρατηγού που απαξίωσε τον Χίτλερ

Newsroom

Το όνομά του ήταν Φρίντριχ Βίλχελμ Ερνστ Πάουλους και έμεινε στην Ιστορία ως ο στρατηγός που εξευτέλισε τον Χίτλερ· παραδόθηκε στους Σοβιετικούς και ήταν μάρτυς κατηγορίας στη Δίκη της Νυρεμβέργης!

Ο Πάουλους μια μέρα σαν σήμερα 1η Φεβρουαρίου του 1943 υπέγραφε την παράδοση των στρατευμάτων του στους Σοβιετικούς και επίσης μια μέρα σαν σήμερα, 1η Φεβρουαρίου του 1957, 14 χρόνια ακριβώς μετά την παράδοση του στους Σοβιετικούς, παραδιδόταν στα χέρια του Δημιουργού του… Σημαδιακός μήνας ο Φλεβάρης και μάλιστα η πρώτη μέρα του για τον Γερμανό αξιωματικό.  

Λίγο πριν παραδοθεί στους στρατιωτικούς των Σοβιετικών, ο Πάουλους έστειλε τη βέρα του πίσω στη σύζυγό του με το τελευταίο στρατιωτικό αεροπλάνο που αναχωρούσε από τη Ρωσία· δεν την είχε ξαναδεί από το 1942 και δεν θα την έβλεπε ποτέ ξανά, αφού η Κονστάνς πέθανε το 1949 ενώ ο ίδιος ήταν ακόμα αιχμάλωτος.

Μετά την παράδοσή του, ο Πάουλους αρνήθηκε να συνεργαστεί με τους Σοβιετικούς. Ωστόσο, μετά την απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ στις 20 Ιουλίου του 1944 (Επιχείρηση Βαλκυρία), έγινε ένθερμος επικριτής του ναζιστικού καθεστώτος, κάνοντας έκκληση στους Γερμανούς να παραδοθούν· αργότερα παρουσιάστηκε ως μάρτυρας κατηγορίας κατά των Ναζί στη Δίκη της Νυρεμβέργης.

Στον Πάουλους επετράπη να επιστρέψει στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας το 1953, δύο χρόνια πριν από τον επαναπατρισμό των υπόλοιπων γερμανών αιχμαλώτων.
Από το 1953 έως το 1956, ο Πάουλους έζησε στη Δρέσδη, όπου εργάστηκε ως πολιτικός αρχηγός του Ινστιτούτου Έρευνας Στρατιωτικής Ιστορίας της Ανατολικής Γερμανίας. Στα τέλη του 1956, διαγνώστηκε με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) και πέθανε την 1η Φεβρουαρίου του 1957 σε ηλικία 66 χρονών, ακριβώς 14 χρόνια μετά την παράδοση της Στρατιάς του στους Σοβιετικούς.

Ο Πάουλους είχε γεννηθεί τον Σεπτεμβρίου του 1890, στο Μπράιτεναου· κατατάχθηκε στον γερμανικό στρατό το 1910 και υπηρέτησε στον Ανατολικό και το Δυτικό μέτωπο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όσοι είχαν ζήσει ως στρατιωτικό τον Πάουλους, θα τον χαρακτήριζαν: άκαμπτο, μεθοδικό και, συνήθως, αναποφάσιστο· το 1939 προήχθη σε υποστράτηγο και το 1942 διορίστηκε διοικητής της 6ης Γερμανικής Στρατιάς. Ο Πάουλους πολιόρκησε το Στάλινγκραντ, από τον Αύγουστο του 1942 έως και τον Ιανουάριο του 1943. Ο Πάουλους καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιορκίας του Στάλινγκραντ παρείχε φαγητό (και) στους ρώσους πολίτες και ο ίδιος λάμβανε μερίδα απλού στρατιώτη!

Όταν στις 30 Ιανουαρίου του ’43 έφτασε τηλεγράφημα προαγωγής τους σε Στρατάρχη από τον Χίτλερ, ο Πάουλους το πέταξε στο καλάθι των απορριμμάτων ψιθυρίζοντας: «…δεν έχω σκοπό να αυτοκτονήσω για χάρη αυτού του του άθλιου δεκανέα από τη Βοημία»… Ο Χίτλερ είχε προβιβάσει τον στρατηγό του σε στρατάρχη με απώτερο σκοπό, αυτός να αυτοκτονήσει, αντί να παραδοθεί στους Σοβιετικούς, αλλά ατύχησε… 

Γερμανόςσαν σημεραΒ' Παγκόσμιος Πόλεμοςειδήσεις τώραστρατηγός