Σαν Σήμερα|05.02.2024 00:00

Έτσι άδειασε από ψυχές η δυτική Ευρυτανία: πρώτα η φτώχια, μετά ο Εμφύλιος και στο τέλος ένας σεισμός

Newsroom

Ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που άδειασαν χωριά ολόκληρα στη δυτική Ευρυτανία κι ακόμα έτσι μένουν: σκοτεινά κι αχάιδευτα από διαβάτη πάτημα… Από τη μια η φτώχεια κι ανέχεια, ο Εμφύλιος και ο θάνατος κι από την άλλη ο σκληροτράχηλος-δύστροπος τόπος έδιωξαν πολλούς από τον ορεινό όγκο των Ευρυτάνικων Αγράφων. Και μια μέρα σαν σήμερα, 5 Φεβρουαρίου του 1966, ήρθε και το σημάδι του Θεού: ο σεισμός. Κι εκεί που πρώτα κατοικούσε η αντρειοσύνη κι η λεβεντιά, τώρα σιωπή και αναμνήσεις…

Τα ρολόγια έδειχναν 04:00. Ξημερώματα. Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 5 Φεβρουαρίου του 1966, όταν τα ευρυτανικά βουνά σείστηκαν συθέμελα! Σεισμός 6,2 Ρίχτερ και μέχρι τις 05:00 οι μετασεισμικές δονήσεις έκαναν τον τόπο και τους ανθρώπους να τρέμουν. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα σπλάχνα των χωριών Μαυρομάτα και Βράχα. Άλλοι είπαν στα Πετράλωνα.
Απόλογισμός; Μια γυναίκα-μάνα έξι παιδιών νεκρή στο χωρίο Κεράσοβο-Κερασοχώρι, η Βασιλική σύζυγος Αθανασίου Λεπενιώτη, ετών 30. Και 60 τραυματίες, αλλά και απροσμέτρητες υλικές ζημιές.

Πάνω από 700 και πλέον κτίσματα καταστράφηκαν, ενώ 6.358 σπίτια είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές. Χιλιάδες υπερήφανοι ορεσίβιοι Ευρυτάνες έμειναν άστεγοι! Το ισχυρότερο χτύπημα δέχτηκαν τα χωριά Φουρνά, Βίνιανη, Νεράιδα, Καροπλέσι, Μαυρομμάτα, Μολόχα, Κλείτσος, Δάφνη, Μαραθιάς, Παπαρούσι,, Κρέντη, Κερασοχώρι. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι μετά τον μεγάλο σεισμό του 1966 πολλά από αυτά τα χωριά ερήμωσαν.
Δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» έγραφε: «Οι άστεγοι εις τας πληγείσας περιοχάς υπερβαίνουν τας 9.000 και επί συνόλου 32.000 περίπου οικιών ποσοστόν 75-80% εξ αυτών κατέρρευσαν ολοσχερώς ή κατέστησαν άκρως επικίνδυνοι.»
Ο Μαραθιάς και η Βίνιανη δεν κατοικούνται ακόμα και σήμερα, ενώ στα περισσότερα χωριά, οι κάτοικοί τους- οι πιο πολλοί υπέργηροι- μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών!

Ιδού ο ένοχος...

Το σαθρό έδαφος των Ευρυτανικών Αγράφων δεν άντεξε τα χτυπήματα των Ρίχτερ. Στα χωριά Άγιος Νικόλαος και Κοσίτσα «κατέρρευσαν ολοσχερώς όλαι αι οικίαι»!
Χαρακτηριστικό της σεισμικής δραστηριότητας ήταν ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός προσεισμών αλλά και μετασεισμών. Οι επιστήμονες, τότε, «έδειξαν» ως ένοχο για τη σεισμική δραστηριότητα το Φράγμα των Κρεμαστών, που είχε ολοκληρωθεί την ίδια χρονιά, το 1966, και είχε δημιουργήσει την μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στην Ελλάδα. Το έργο είχε κατασκευαστεί σε μία σεισμικά ενεργή περιοχή ζωσμένη από ρήγματα!

Και την επομένη της καταστροφής κατέφθασαν οι βασιλείς, να δείξουν ότι νοιάζονταν... Κι ο υπερήφανος τόπος ακόμα παλεύει με τα στοιχειά της φύσης και των ανθρώπων τα πάθια...

καταστροφήΑγραφα ΕυρυτανίαςΕυρυτανίασεισμόςειδήσεις τώρασαν σημερα