Ο Τζορτζ Φλόιντ δεν μπορεί να αναπνεύσει και ο Κόσμος με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί έναν βίαιο θάνατο
NewsroomΜια μέρα σαν σήμερα, 25 Μαΐου του 2020, ο Αφρο-Αμερικανός Τζορτζ Φλόιντ, χάνει τη ζωή του με δραματικό τρόπο στη Μινεάπολη, όταν ένας λευκός αστυνομικός, ο Ντέρεκ Τσάβιν, πίεσε τον λαιμό του με το γόνατό του και τον ακινητοποίησε στο έδαφος για περίπου 9,5 λεπτά καθώς ο Φλόιντ εκλιπαρούσε να αναπνεύσει. Ο θάνατος του πυροδότησε παγκόσμιες διαμαρτυρίες και εκκλήσεις για μεταρρύθμιση στην αστυνομία των ΗΠΑ.
Τα τελευταία του λόγια του Φλόιντ: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» έγιναν το σύνθημα που κυριάρχησε τους επόμενους μήνες σε ολόκληρο τον Κόσμο, αλλά κυρίως στις ΗΠΑ, όπου ξέσπασαν διαμαρτυρίες κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας και βαρβαρότητας. Σε πολλές πόλεις, οι διαμαρτυρίες ήταν τόσο βίαιες που επιβλήθηκαν απαγορεύσεις κυκλοφορίας.
Γεννημένος το 1973 στο Φαγιέτβιλ της Βόρειας Καρολίνας, ο Φλόιντ μεγάλωσε στο Χιούστον του Τέξας. Μεταξύ 1997 και 2005, καταδικάστηκε για οκτώ εγκληματικές πράξεις (κατοχή ναρκωτικών, κλοπές κλπ…) και φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια για συμμετοχή σε ένοπλη ληστεία. Μετά την αποφυλάκισή του ο Φλόιντ διένειμε γεύματα σε ηλικιωμένους και προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες του μέσω της Resurrection Houston, μιας χριστιανικής εκκλησίας.Ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι η καρδιά του Φλόιντ σταμάτησε ενώ ήταν ακινητοποιημένος και ότι ο θάνατός του ήταν ανθρωποκτονία που προκλήθηκε από «καρδιοαναπνευστική ανακοπή». Στις 12 Μαρτίου 2021, το δημοτικό συμβούλιο της Μινεάπολης ενέκρινε έναν διακανονισμό ύψους 27 εκατομμυρίων δολαρίων προς την οικογένεια Φλόιντ μετά από αγωγή για άδικο θάνατο. Ο αστυνομικός που σκότωσε τον Φλόιντ απολύθηκε και κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού· κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε 22,5 χρόνια φυλάκισης. Ο Φλόιντ είχε πέντε παιδιά και δύο εγγόνια.
Επίσης σαν σήμερα…
240 π.Χ.: Καταγράφεται για πρώτη φορά το πέρασμα του Κομήτη του Χάλεϊ.
1834: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο κατά τη διάρκεια της βαυαροκρατίας· είχαν κατηγορηθεί ότι συνωμοτούσαν κατά της Αντιβασιλείας.
1895: Ο συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ καταδικάζεται σε δύο χρόνια φυλάκιση για «διάπραξη άσεμνων πράξεων με άλλα αρσενικά άτομα».
1953: Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν στη Νεβάδα την πρώτη δοκιμή πυρηνικού πυροβολικού.
1954: Σκοτώνεται ο σπουδαίος φωτορεπόρτερ-πολεμικός ανταποκριτής Ρόμπερτ Κάπα.
1973: Το αντιτορπιλικό Βέλος ΙΙ, με κυβερνήτη τον Νίκο Παππά, ενώ συμμετείχε σε άσκηση του NATO, για να αντισταθεί στην στρατιωτική δικτατορία της Ελλάδας στασίασε και αγκυροβόλησε στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, με αξιωματικούς και πλήρωμα να αρνούνται να επιστρέψει στην Ελλάδα.
2017: Έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, που τραυματίστηκε ελαφρά και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.
- Τσίπρας: Σχέδιο «αυτοοργάνωσης» και βολές στους πρώην υπουργούς του - Τα κρίσιμα ερωτήματα για την επόμενη μέρα
- Αυτά είναι τα ακριβά φάρμακα που θα διατίθενται και σε ιδιωτικά φαρμακεία από τον Ιανουάριο
- Ώρα αποφάσεων για το έργο «φάντασμα» Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα - «Αγκάθι» η χρηματοδότηση
- Δώρο Χριστουγέννων για όλους; Παλιά ιστορία που πονάει – Πώς καθιερώθηκε