• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Τα δύο σενάρια για τις κάλπες: Ποιες προτάσεις είναι στο τραπέζι και πού στοχεύει το ΜαξίμουΜειώσεις τιμών σε πάνω από 1.660 κωδικούς από αύριο - Ποια προϊόντα αφορούν και ως πότε θα διαρκέσουνΚυρανάκης στο ethnos.gr: Δεν υπάρχουν δεύτερες εκλογές - Στη ΔΕΘ παρουσιάζουμε πρόγραμμα με ορίζοντα τετραετίαςΧειμερινός πανικός στην Ευρώπη: Τα αποθέματα φυσικού αερίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών
δημοφιλές τώρα: Τραγωδία στην Κερύνεια: Βυθίστηκε σκάφος με 279 επιβαίνοντες στα ανοιχτά των κατεχόμενων
Homepage ┋   Σαν Σήμερα   ┋   25.05.2022 00:00
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Ποιο ήταν το σχέδιο των στασιαστών

Ένα Βέλος στο στήθος της δικτατορίας των συνταγματαρχών – Το Κίνημα του Ναυτικού τραυματίζει το κύρος των χουντικών

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

Ο ναύαρχος Νίκος Παππάς. /copyright Eurokinissi
Ο ναύαρχος Νίκος Παππάς. /copyright Eurokinissi
Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Μια μέρα σαν σήμερα, 25 Μαΐου του 1973 το αντιτορπιλικό «Βέλος ΙΙ» αγκυροβολεί έξω από το λιμάνι του Φιουμιτσίνο της Ιταλίας. Είναι η τελευταία πράξη της εκδήλωσσης του Κινήματος του Ναυτικού κόντρα στο καθεστώς της «21ης Απριλίου». Πρωτεργάτης του Κινήματος ο (τότε) αντιπλοίαρχος Νίκος Παππάς που εγκατέλειψε νατοϊκή άσκηση με το Α/Τ Βέλος στο Τυρρηνικό Πέλαγος και το οδήγησε στην Ιταλία ζητώντας πολιτικό άσυλο, το οποίο και δόθηκε τελικά στον ίδιο και στο πλήρωμα. τον ακολούθησαν έξι αξιωματικοί και 25 υπαξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιστορία | 06.01.2020 23:10
«Βέλος»: Το πλοίο που έσωσε την τιμή των ενόπλων δυνάμεων στη διάρκεια της χούντας
Το ζήτημα έγινε πρωτοσέλιδο στην Ιταλία, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σχετικά δημοσιεύματα εμφανίστηκαν ακόμα και σε ιαπωνικές εφημερίδες. Το πλήρωμα εξέφρασε την επιθυμία του να αντιμετωπισθούν ως πολιτικοί πρόσφυγες. Το καθεστώς της Αθήνας και η ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη βρέθηκαν σε αμηχανία. Ο Νίκος Παππάς έγινε σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, η χούντα απαίτησε πίσω το αντιτορπιλικό και υποχρεώθηκε να αποστείλει στην Ιταλία νέο πλήρωμα για να το φέρει στην Ελλάδα.
Το αντιτορπιλικό Βέλος. /copyright EurokinissiΤο σχέδιο δράσης του Κινήματος οριστικοποιήθηκε έπειτα από συζητήσεις που κράτησαν πάνω από χρόνο.
Οι επαφές των στελεχών του ελληνικού Ναυτικού με εξωναυτικά στοιχεία είχαν περιορισμένη επιτυχία, η ιδέα, όμως, ενός Ναυτικού Κινήματος κέρδισε εύκολα έδαφος στις τάξεις των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.

Ποιο ήταν το σχέδιο των στασιαστών

Με έναν πυρήνα πέντε συμμαθητών από την τάξη του 1948 της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, οι μυημένοι, τις παραμονές του Κινήματος, υπερέβησαν τους εκατό. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονταν οι κυβερνήτες της πλειοψηφίας των πλοίων του ελληνικού στόλου, καθώς και σημαίνοντα επιτελικά στελέχη. Στο σχέδιο προβλεπόταν ο αποκλεισμός του Λεκανοπεδίου της Αττικής μέσω του κλεισίματος του λιμένος Πειραιά και μέσω της απειλής πλήγματος του αεροδρομίου του Ελληνικού. Θα απειλούνταν επίσης οι γέφυρες των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου, Αθηνών – Λαμίας και του αντίστοιχου σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς και οι κεραίες των ηλεκτρονικών ΜΜΕ στο Λεκανοπέδιο.

Στη συνέχεια, θα επιδιδόταν τελεσίγραφο στους δικτάτορες με το οποίο θα ζητούσαν την ανάληψη της εξουσίας από προσωρινή οικουμενική κυβέρνηση και τη διενέργεια εκλογών. Σε περίπτωση που το τελεσίγραφο αυτό δεν γινόταν αποδεκτό ή έμενε αναπάντητο, θα καταλαμβανόταν η Σύρος και θα αποκλειόταν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλα λιμάνια ώστε να καταστεί εντονότερη η πίεση στους δικτάτορες. Το σχέδιο αυτό ήταν μάλλον αισιόδοξο και ανεξαρτήτως της πιθανότητας επιτυχίας του, δεν πρόλαβε να εφαρμοσθεί, καθώς ειδοποιήθηκαν εγκαίρως οι πραξικοπηματίες και συνέλαβαν τους επίδοξους κινηματίες.

Ο κλονισμός του δικτατορικού καθεστώτος επιτεύχθηκε όμως μέσω της διαφυγής του Α/Τ «Βέλος» στην Ιταλία. Παρά την αποτυχία του Κινήματος του Ναυτικού, η κίνηση αυτή του ναυάρχου Παππά, έδωσε νέα πνοή στην ελληνική αντίσταση κατά της χούντας και είχε τεράστια απήχηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Δεκάδες αξιωματικοί του Ναυτικού βασανίστηκαν και αποτάχθηκαν.

Στις 13 Ιουνίου του 1973, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Παππάς εξήγησε τη σημασία του αντιδικτατορικού κινήματος του Πολεμικού Ναυτικού, κάνοντας ειδική αναφορά τόσο στις συλλήψεις και τους βασανισμούς των μυημένων αξιωματικών όσο και στην αποδυνάμωση του Πολεμικού Ναυτικού από ικανά στελέχη, γεγονός που συντελούσε στη μείωση της μαχητικής ισχύος του. Με την πτώση της δικτατορίας, και την επάνοδο στο δημοκρατικό πολίτευμα, η ελληνική πολιτεία αντάμειψε τους αξιωματικούς που είχαν διωχθεί επαναφέροντάς τους στο Ναυτικό, εμπιστευόμενή τους ύπατα αξιώματα. Στα κατοπινά χρόνια, ο Νίκος Παππάς, προήχθη σε αρχιπλοίαρχο το 1979, σε υποναύαρχο το 1982 και σε αντιναύαρχο την ίδια χρονιά.
Στιγμιότυπο από εξόδιο ακολουθία του Νίκου Παππά μπροστά από το παροπλισμένο Βέλος. /copyright EurokinissiΑπό το 1982 έως το 1986 ο Παππάς διετέλεσε Αρχηγός ΓΕΝ. Αποστρατεύτηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1986 ως ναύαρχος ε.α., με παράλληλη απονομή του τίτλου του Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΝ. Ο Νίκος Παππάς συμμετείχε ως υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Γρίβα (1989) και στην οικουμενική του Ξενοφώντα Ζολώτα (1989-1990). Ήταν παντρεμένος με την Χαρίκλεια Παπαναστασίου με την οποία απέκτησαν δύο γιους. Ο ναύαρχος Παππάς «έφυγε» τον Απρίλιο του 2013 από καρκίνο έπειτα από πολύμηνη νοσηλεία.

Διαβάστε ακόμη

Ιστορική ανακάλυψη: Πατημασιές 130 εκατ. ετών στη Βραζιλία ανήκουν σε άγνωστο γιγάντιο θηλαστικό

Ελληνικό: Έκλεψαν καλώδιο οπτικών ινών της ΥΠΑ - Προοριζόταν για κρίσιμο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας

Διπλωματικό επεισόδιο Άγκυρας-Κιέβου: Ουκρανικά drones χτύπησαν τουρκικά εμπορικά πλοία

Φονική κακοκαιρία στην Κύπρο: Νεκρός 76χρονος σε σκάφος που βυθίστηκε στο Κάβο Γκρέκο - Κεραυνός χτύπησε άνδρα

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Πολεμικό Ναυτικό
  • ναύαρχος
  • αντιτορπιλικό Βέλος
  • ειδήσεις τώρα
  • χούντα
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr