Travel|22.10.2020 16:52

Τζάκι, πέτρινο σπίτι, απομόνωση: Ο τέλειος προορισμός για απόδραση-εξπρές στο βουνό το Σαββατοκύριακο

Newsroom

Όσο περνούν οι μέρες και τα κρούσματα ανεβαίνουν η εικόνα του lockdown αρχίζει να στριφογυρίζει στο μυαλό σου. Η διάθεσή σου χαλάει, η ψυχολογία σου πέφτει και νιώθεις ότι το μόνο που θέλεις είναι να φύγεις για λίγο μακριά απ’ όλους και από όλα. Ε, λοιπόν σου έχουμε τη λύση. Διήμερο σε πέτρινο σπίτι στο βουνό, για να αδειάσει το μυαλό και να γεμίσει η ψυχή σου.

Φίλες και φίλοι ετοιμαστείτε για ταξίδι- εξπρές στη μεγάλη κυρία της ορεινής Φθιώτιδας, την πανέμορφη Παύλιανη. Χτισμένη στις καταπράσινες πλαγιές της Οίτης και τοποθετημένη γεωγραφικά στην κεντρική Ελλάδα η Παύλιανη είναι ένας προσιτός προορισμός, ειδικά αν η αφετηρία σου είναι η Αθήνα και διαθέτεις αμάξι.

Πώς θα φτάσω

Η πρόσβαση είναι εύκολη και η διαδρομή δεν θα σε δυσκολέψει καθόλου. Από την Αθήνα θα ακολουθήσεις την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και θα βγεις στην έξοδο για Μπράλο. Μέχρι να φτάσεις στο υπέροχο αυτό χωριό (μετά από 2 ώρες και κάτι) θα χαρείς την ομορφιά της Φθιώτιδας στη διαδρομή και ο χρόνος του ταξιδιού θα περάσει σαν νεράκι. Αν ξεκινήσεις πρωί από Αθήνα, πριν τις 12 θα είσαι στην Παύλιανη και θα έχεις μπροστά σου ένα ολόκληρο διήμερο για να την απολαύσεις.

Πού να μείνω, τι να κάνω

Η Παύλιανη τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένας από τους πιο must προορισμούς γιατί από τα μέσα Οκτώβρη και μετά σου προσφέρει ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι αυτή την περίοδο. Ηρεμία, χαλάρωση, απομόνωση, αλλά και τη δυνατότητα αθλητικών δραστηριοτήτων μέσα σε ένα πυκνό ελατόδασος, αν θέλεις να παραμείνεις fit και στο βουνό.

Στην Παύλιανη οι επιλογές που έχεις είναι δυο. Η μία που προτιμούν όσοι έχουν ανάγκη να ξεκουραστούν είναι η ολοκληρωτική απομόνωση. Βρίσκεις ένα ωραίο, πέτρινο σπιτάκι (περίπου 50 ευρώ την ημέρα), κλείνεις το κινητό, ανάβεις το τζάκι σου και μένεις μέσα 2 μέρες μακριά από το άγχος, την ένταση και την αγωνία της δουλειάς. Θαυμάζεις τη θέα, το στήθος σου γεμίζει καθαρό οξυγόνο και ο σκληρός δίσκος του μυαλού σου κάνει διαδοχικά format.  

Η δεύτερη επιλογή είναι να μην κλειστείς, αλλά να αξιοποιήσεις το διήμερό σου για να γνωρίσεις ένα μέρος που θα σου μείνει αξέχαστο.

Γιατί την Παύλιανη, αν την γνωρίσεις μια φορά θα την έχεις για πάντα στην καρδιά και το μυαλό σου. Μιλάμε για έναν προορισμό που αποτελεί πρότυπο αναβίωσης παραδοσιακού χωριού και αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης. Κάτοικοι και εθελοντές έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν το πιο ζωγραφιστό χωριό της Ελλάδας μετατρέποντας την βόλτα του επισκέπτη σε αληθινή εμπειρία ζωής. Με πολλές ζωγραφιές και όμορφα σκίτσα σε τοίχους και εγκαταλελειμμένα σπίτια έχουν δώσει μια διαφορετική πινελιά που δεν συναντάς σε άλλο χωριό στην Ελλάδα.

Το περίφημο πάρκο της Παύλιανης

Είναι το καμάρι του χωριού και όχι άδικα. Οι λέξεις είναι πολύ φτωχές για να περιγράψουν τα συναισθήματά σου μόλις μπεις στο πάρκο και αντικρίσεις το τόσο ζωντανό μα και διαφορετικό τοπίο. Μια καταπράσινη ζωγραφιά με κούνιες για μικρούς και μεγάλους και ένας καταρράκτης να συμπληρώνει το παζλ είναι η πρώτη εικόνα που θα δεις.

Λίγο πιο δεξιά θα βρεις την κεντρική είσοδο που θα σε οδηγήσει στο μουσικό μονοπάτι, το οποίο είναι βγαλμένο από τα παραμύθια. Και το υπερθέαμα δεν σταματάει εδώ. Αν ακολουθήσεις το μονοπάτι θα έχεις την ευκαιρία να νιώσεις έστω και για λίγο ήρωας του Game of Thrones καθώς ο θρόνος του GoT είναι εκεί και σε περιμένει να τον φωτογραφίσεις και να φωτογραφηθείς πριν σε ανακαλύψουν… οι δράκοι της Καλίσι.

Αξιοθέατα

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Παύλιανης βασισμένη στην πέτρα και το ξύλο είναι από μόνη της λόγος για να λατρέψεις το χωριό με την πρώτη ματιά. Εκτός από βόλτα στα σοκάκια του όμως πρέπει να επισκεφτείς και το Μουσείο Υδροκίνησης. Ένα κτηριακό πέτρινο συγκρότημα, το οποίο στεγάζει το Νεροπρίονο, τον Νερόμυλο, το Μαντάνι και την Νεροτριβή. Η περιπλάνηση σου επιβάλλεται να σε βγάλει στη συνέχεια στην σπηλιά Καμάρα, ένα πολύτιμο καταφύγιο για τον ταξιδιώτη, ειδικά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες που η βροχή είναι ο πιο τακτικός επισκέπτης του χωριού.

Και φυσικά η περιήγηση σου δεν πρέπει να ολοκληρωθεί αν δεν περάσεις απ’ το «Μονοπάτι του Ηρακλή», μια κυκλική διαδρομή που ξεκινάει από την πλατεία της Άνω Παύλιανης.

Οι λάτρεις των άγριων μανιταριών θα λατρέψουν την διαδρομή μέχρι να φτάσουν στην Πυρά του Ηρακλέους, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων. Εκεί σύμφωνα με τη μυθολογία είναι ο τόπος όπου ο Ηρακλής λυτρώθηκε. Πασχίζοντας να απαλλαγεί από τον ποτισμένο με το δηλητηριώδες αίμα του Κένταυρου Νέσσου, χιτώνα που του φόρεσε η γυναίκα του Δηιάνειρα, έβαλε τέλος στο μαρτύριό του ζητώντας να τον ανεβάσουν στην πιο ψηλή κορυφή της Οίτης και να τον κάψουν πάνω σε μία πυρά. Εκεί ο Ηρακλής δώρισε στον Φιλοκτήτη (ο οποίος άναψε τη φωτιά) το τόξο με τα δηλητηριώδη βέλη του και τυλίχτηκε στις φλόγες.

Και αν μετά από τόση ομορφιά πεινάσεις τα ταβερνάκια της Παύλιανης δεν θα σε αφήσουν παραπονεμένο. Γίδα βραστή, λαχανοντολμάδες, αγριογούρουνο στιφάδο, ζουμερά μπιφτέκια, αχνιστές σούπες και χειροποίητες πίτες σε περιμένουν για να φας σαν να μην υπάρχει αύριο και να πληρώσεις ελάχιστα.

Όπως αντιλαμβάνεσαι στην Παύλιανη δεν πρόκειται να πλήξεις ούτε για μια στιγμή. Θα περάσεις ένα ανέμελο, αναζωογονητικό διήμερο που θα επαναφέρει τη διάθεση και την ψυχολογία σου…στις εργαστηριακές ρυθμίσεις τους.

Μην το σκέφτεσαι, η Παύλιανη είναι εκεί και περιμένει να την γνωρίσεις.

ΠαύλιανηΣαββατοκύριακοΦθιώτιδα