Travel|27.10.2020 16:46

Λιθόστρωτα δρομάκια, 1.200 μέτρα υψόμετρο: Η covid-free ορεινή κωμόπολη για το απόλυτο διήμερο

Newsroom

Το καταλαβαίνουμε. Το ζούμε όλο. Και οι δυσκολίες είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Όμως…  Όμως, δεν πρέπει να μας παίρνει ατελεύτητα από κάτω, σωστά; Δεν πρέπει ν’ αφήσουμε την πανδημία του κορονοϊού ν’ αποτελέσει τροχοπέδη στα πάντα, καθώς μια διήμερη απόδραση είναι αρκετή προκειμένου να τονώσουμε την πληγείσα ψυχολογία μας- τηρώντας, εξυπακούεται, όλα τα μέτρα υγιεινής.

Ποιο καλύτερο μέρος, λοιπόν, από το Μέτσοβο;

Covid-free

Σημείο των καιρών, φυσικά: προτού αναλύσει κάποιος τις απειράριθμες (πιστέψτε μας, τόσες είναι- τις μετρήσαμε μία προς μία) αρετές του Μετσόβου, πρέπει ν’ αναφερθεί το πώς τα πηγαίνει στον τομέα της πανδημίας.

Λογικό, μιας και όσο κι αν το επιθυμούμε να ξεφύγουμε για μερικές στιγμές, καλό θα ήταν ν’ αποφεύγουμε τα μέρη εκείνα στα οποία η καρδιά της πανδημίας χτυπά με αυξημένους ρυθμούς.

Η ορεινή κωμόπολη των Ιωαννίνων, λοιπόν, δεν τα πηγαίνει καθόλου άσχημα στον τομέα «κορωνοϊός»: το διήμερο 21-22 Οκτωβρίου κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν συνολικά 463 rapid tests και βρέθηκαν μόλις 5 άτομα θετικά στον νέο ιό (ποσοστό περίπου 1%).

Αρκετά καλά, έτσι δεν είναι;

«Γραφικά» όπως λέμε «πέτρα, ξύλο, πλάκες, λιθόστρωτα δρομάκια!»

Μοιάζει με ένα οπτικοποιημένο και άκρως ρεαλιστικό όνειρο. Τα εντυπωσιακά σπίτια είναι χτισμένα με την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική, με την πέτρα και το ξύλο να έχουν τον πρώτο (και τον τελευταίο…) λόγο.

Μέτσοβο / Unsplash

Τα λιθόστρωτα και κατηφορικά, κατά βάση, δρομάκια συμπληρώνουν υπέροχα το όλο παραμυθένιο σκηνικό, ενώ η κεντρική πλατεία -τόπος συνάντησης των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών, τουλάχιστον προ πανδημίας- με τα μεγάλα, επιβλητικά πλατάνια χαρίζουν θέαμα μοναδικό σε σημείο που γεμίζει η ψυχή του καθενός με σπάνια ομορφιά.

Οι τρεις βρύσες απέναντι ακριβώς από την Αγία Παρασκευή (την εκκλησία της κεντρικής πλατείας, δηλαδή) αποτελεί το σήμα-κατατεθέν της περιοχής, με τους επισκέπτες, σε τουριστικό κυρίως επίπεδο, να φτάνουν τόσο στην πηγή, όσο και να πίνουν νερό.

Το κοντοσούβλι της ζωής σας

Δεν είναι καν κοινό μυστικό, όχι. Είναι παγκοίνως γνωστό και οι απανταχού καλοφαγάδες, ειδικά τα «καλά» χρόνια, φρόντιζαν να επισκέπτονται το Μέτσοβο τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο για… προσκύνημα.

Καθόλου άδικα: στο Μέτσοβο μπορεί να βρει κανείς τα καλύτερα, ίσως, κρεατικά ολόκληρης της χώρας, μαγειρεμένα στα κάρβουνα και σερβιρισμένα σε πήλινο, που λιώνουν στο στόμα και σε κάνουν να παραμιλάς από ικανοποίηση σε όλες τις γλώσσες του Πύργου της Βαβέλ.

Φυσικά, εξέχουσα θέση κατέχει το κοντουσούβλι της περιοχής, το οποίο αν κατέβαινε σε διαγωνισμό για το καλύτερο και πιο γευστικό κρέας της Ελλάδος.

Μέτσοβο / Pixabay

Δοκιμάστε και χειροποίητο τραχανά με φέτα και βούτυρο, χυλοπίτες με ντομάτα στο πήλινο και φυσικά μετσοβίτικο κοκορέτσι, προκειμένου να κλείσετε εντέχνως το μάτι στην θελκτική δυσπεψία.

Γιατί, βλέπετε, η αναντίρρητη αλήθεια είναι πως σαν τα κρέατα του Μετσόβου δεν έχει.

Αν δεν πιστεύετε εμάς, εμπιστευτείτε τον ουρανίσκο σας.

Χιονοδρομικά κέντρα για τους «τολμηρούς»

Επειδή όμως κάπως πρέπει να κάψουμε και αυτά που φάγαμε στην πλατεία του χωριού, υπάρχει η επιλογή και για λίγη εκγύμναση - έμφαση στο «λίγη», μιας και μετά από συνδυασμό κοκορέτσι/ κοντοσούβλι δε θα κάνετε ακριβώς και ρεκόρ κατάβασης πλαγιάς.

Στο Μέτσοβο υπάρχουν τρία χιονοδρομικά κέντρα που (κορονοϊού επιτρέποντος, πάντα) μπορεί να επισκεφτεί ο επισκέπτης και να περάσει ένα όμορφο Σαββατοκύριακο ή, έστω, λίγες ξεχωριστές ώρες προκειμένου να χαλαρώσει από τη δύσκολη καθημερινότητα.

Οι Πολιτσές, το Καρακόλι και το χιονοδρομικό του Ανήλιου ή Ζυγού, ανοίγουν τις πύλες τους με το που πέσουν τα πρώτα χιόνια και περιμένουν στην ψυχρή τους αγκάλη όλους όσους θέλουν να κάνουν σκι και σνόουμπορντ ή θέλουν απλά να δουν τις νιφάδες να χορεύουν στον αέρα, την ώρα που οι ίδιοι πίνουν ζεστή σοκολάτα ή τρώνε hot dog.

Αλήθεια, σκέφτεστε κάτι καλύτερο για ένα Σαββατοκύριακο στην καρδιά του φθινοπώρου, μακριά από covid-19 και λοιπές «σκοτούρες»;

Ακριβώς: ούτε κι εμείς…

covid freeΜέτσοβο