Travel|22.01.2021 08:53

-27,8 βαθμοί: Η περιοχή με τη χαμηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία της Ελλάδας τον «χειμώνα των πάγων»

Ολγα Παρθενέα-Γεωργάτσου

Η κακοκαιρία Λέανδρος συζητήθηκε πολύ την περασμένη εβδομάδα καθώς οι προβλέψεις των μετεωρολόγων μιλούσαν για πολικές, πρωτόγνωρες θερμοκρασίες και χιόνι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Και μπορεί το «χτύπημα» του Λέανδρου να μην ήταν τελικά τόσο ισχυρό όσο περιμέναμε, πράγματι όμως σε κάποιες περιοχές της χώρας είδαμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ακόμα και αυτές βέβαια δεν μπορούν να συγκριθούν καν με τον «χειμώνα των πάγων».

Ο χειμώνας του 1962 - 1963 ήταν με διαφορά ο πιο κρύος στην ιστορία της Ευρώπης. Με θερμοκρασίες που θύμιζαν Βόρειο Πόλο, η Γηραιά Ήπειρος χτυπήθηκε ανηλεώς από ένα ψυχρό κύμα που όμοιο του δεν είχε ξαναδεί ποτέ η Ευρώπη. Περίπου 700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πολικές θερμοκρασίες και την κακοκαιρία και χιλιάδες ακόμη κινδύνεψαν.

Περιουσίες και καλλιέργειες καταστράφηκαν, χώρες μπήκαν στην κατάψυξη και χιλιάδες άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι μέχρι να περάσουν τα χειρότερα.

Βέλγιο, Ολλανδία, Αυστρία, Βρετανία, Βουλγαρία και Γιουγκοσλαβία, έζησαν τότε το πρώτο… αναγκαστικό lockdown. Ο χιονιάς παρέλυσε τα πάντα, η κυκλοφορία δεν μπορούσε να διεξαχθεί κανονικά και ένα παχύ στρώμα χιονιού είχε καλύψει τους δρόμους.

-27,8 βαθμοί Κελσίου (και) στην Ελλάδα

Και στην Ελλάδα η κακοκαιρία σάρωσε τα πάντα. Επρόκειτο για τον χειρότερο χειμώνα του αιώνα, που κανείς απ’ όσους τον έζησαν δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ. Εκείνη τη χρονιά λοιπόν, τον «χειμώνα των πάγων» σημειώθηκε η χαμηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία στην ιστορία της Ελλάδας. Ο υδράργυρος άγγιξε τους -27,8 βαθμούς Κελσίου και μάλιστα σε μια περιοχή που λίγοι θα το περίμεναν.

Αν στοιχηματίζατε στο Νευροκόπι, τότε σίγουρα θα χάνατε τα χρήματά σας. Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Πτολεμαΐδα στις 27 Ιανουαρίου του 1963. Ο υδράργυρος έφτασε στους -27,8 βαθμούς την ημέρα που κυριολεκτικά είχαν παγώσει τα πάντα. Το κρύο ήταν πρωτόγνωρο και ακόμα και λίγα δευτερόλεπτα έξω σου πάγωναν το αίμα.  

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο από τα ακραία φαινόμενα. Για να πάρετε μια γεύση της κατάστασης αρκεί να σας πούμε ότι στις 4/12/1962 η μισή Ελλάδα είχε καλυφθεί από το χιόνι. Και δεν μιλάμε για μια συνηθισμένη χιονόπτωση, αλλά για ένα ακραίο φαινόμενο που δοκίμαζε τις ανθρώπινες αντοχές.

Στη Φλώρινα το ύψος του χιονιού έφτασε τα 2 μέτρα, ενώ στη Δράμα ξεπέρασε τους 60 πόντους. Την ίδια μέρα στην Κάλυμνο το χαλάζι θύμιζε στο μέγεθος μπαλάκι του πινγκ πονγκ και όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, αποτελείωσε όσες καλλιέργειες δεν είχε σαρώσει ακόμα ο χιονιάς.

Εκτός απ’ τον χειμώνα των πάγων, του 1962 - 1963 πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είχαμε και πριν από 9 χρόνια στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, τον χειμώνα του 2012 καταγράφηκε η δεύτερη πιο χαμηλή θερμοκρασία στην ιστορία της Ελλάδας, αυτή τη φορά στη Φλώρινα. Εκείνο το παγωμένο βράδυ της 18ης Ιανουαρίου ο υδράργυρος έπεσε στους -25,1 βαθμούς Κελσίου.  

Αν λοιπόν οι θερμοκρασίες τον φετινό χειμώνα σας φαίνονται πολύ χαμηλές σκεφτείτε ότι σε σύγκριση με εκείνες τις δύο περιόδους μοιάζει μάλλον με καλοκαίρι…

κακοκαιρία ΛέανδροςχιόνιχειμώναςΠτολεμαΐδα