Travel|28.01.2021 22:12

Ανέγγιχτος παράδεισος: Η πιο επικίνδυνη παραλία στην Ελλάδα είναι απ’ τις ομορφότερες στην Ευρώπη

Ολγα Παρθενέα-Γεωργάτσου

Στην «Παραλία», τη γνωστή ταινία με πρωταγωνιστή τον  Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο Ρίτσαρντ μαθαίνει για μια κρυμμένη παραλία την ύπαρξη της οποίας γνωρίζουν ελάχιστοι. Το «μυστικό» του επίγειου αυτού παραδείσου ξετυλίγεται μέσα από εικόνες μοναδικής ομορφιάς που ήταν από μόνες τους λόγος για να μην χορταίνει κανείς τη συγκεκριμένη παραγωγή. Μια ανάλογης ομορφιάς παραλία -που πολλάκις έχει συγκριθεί με αυτή της ταινίας- υπάρχει σε ένα από τα ωραιότερα νησιά της Ελλάδας: Την Κεφαλονιά. Ο λόγος, φυσικά, για την Πλατιά Άμμο.

Πρόκειται για μια ανέγγιχτη από ανθρώπινο χέρι παραλία που χωρίς την παραμικρή υπερβολή συναγωνίζεται σε ομορφιά ακόμα και τον διάσημο Μύρτο. «Και πώς δεν έχουμε ακούσει γι’ αυτήν, αν είναι τόσο εκπληκτική;» θα ρωτήσετε και με το δίκιο σας, όμως υπάρχει εξήγηση. Καταρχάς, εκτός από τους ντόπιους υπάρχουν αρκετοί ακόμα που την γνωρίζουν. Τουλάχιστον όσοι είχαν κάνει διακοπές στην Κεφαλονιά πριν από μερικά χρόνια και βρήκαν κάποιον να μοιραστεί μαζί τους τον δρόμο για την υπέροχη αυτή παραλία. Τότε βλέπετε, η πρόσβαση της ήταν ακόμα ανοιχτή στο κοινό. Αν ήσουν τολμηρός και είχες αντοχές να κατέβεις και να ανέβεις 500 περίπου σκαλοπάτια, τότε αυτό που θα αντίκρυζες ήταν ένα θέαμα που όμοιο του δεν είχες ξαναδεί στη ζωή σου.

Ναι, η ανάβαση ήταν πολύ κουραστική και η ταλαιπωρία μεγάλη κανείς όμως δεν μετάνιωνε γι’ αυτή την εμπειρία ζωής.  Κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά, μοναδική παλέτα χρωμάτων, άγρια ομορφιά σε μια πεντακάθαρη παραλία με ψιλή άμμο που παρέμενε ανέγγιχτη απ’ τις ορδές των τουριστών. Η Πλατιά Άμμος άρχιζε σιγά σιγά να αποκτά φήμη και πέρα απ’ το νησί και να γίνεται γνωστή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Από στόμα σε στόμα το μυστικό μεταφερόταν απ’ όσους είχαν κολυμπήσει στα νερά της και ήθελαν να δώσουν την ευκαιρία σε φίλους και γνωστούς να κάνουν το ίδιο.

Μετά τον μεγάλο σεισμό στην Κεφαλονιά το 2014, όμως, όλα άλλαξαν. Μεγάλο μέρος απ’ τα σκαλοπάτια καταστράφηκε και πλέον η πρόσβαση για τον κόσμο ήταν αδύνατη (μόνο με φουσκωτό προσεγγίζεται). Κάποιοι πολύ αποφασισμένοι, βέβαια, αψηφούν τον κίνδυνο και εξακολουθούν να πηγαίνουν – τεράστιο λάθος.

Το εύλογο ερώτημα ασφαλώς αφορά στην επόμενη μέρα. Είναι δυνατόν να μένει κλειστή μια παραλία που θα μπορούσε από μόνη της να ανεβάσει τα ύψη το τουριστικό προϊόν της Κεφαλονιάς και του Ληξουρίου ειδικότερα;  Τα νέα είναι ευχάριστα, ειδικά για εκείνους που κάθε καλοκαίρι ζουν με την κρυφή ελπίδα ότι η Πλατιά Άμμος θα ανοίξει ξανά και θα έχουν την ευκαιρία να κολυμπήσουν και πάλι στα νερά της.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Ethnos.gr το σχέδιο για την επαναλειτουργία της παραλίας βρίσκεται στην τελική ευθεία. Δεν θα προκριθεί η λύση με τα σκαλοπάτια, καθώς η δημοτική αρχή επιθυμεί την εύρεση ενός μόνιμου και ασφαλούς τρόπου για την πρόσβαση των πολιτών. Το σχέδιο, λοιπόν, προβλέπει μια κατασκευή που θα αφήνει αναλλοίωτο το τοπίο και θα δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να φτάσει γρήγορα, εύκολα και χωρίς την παραμικρή ταλαιπωρία στην παραλία.

Πώς θα γίνει αυτό;

Με ένα ασανσέρ ύψους 100 μέτρων το οποίο θα σε κατεβάζει στο επίπεδο της θάλασσας. Στη συνέχεια ένα τούνελ 120 περίπου μέτρων θα οδηγεί στην αμμουδιά όπου θα αντικρίζεις τον παράδεισο της Πλατιάς Άμμου

Όσοι την έχουν δει μπορούν να σας διαβεβαιώσουν ότι μιλάμε για μια από τις πιο όμορφες παραλίες όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης. Ναι, μετά τον σεισμό έχει γίνει μία από τις πιο επικίνδυνες στη χώρα μας, όμως η στιγμή που θα ανοίξει ξανά και όλοι θα μιλούν γι’ αυτή δεν αργεί. Κρατήστε το όνομα και το μυστικό της. Η Πλατιά Άμμος σε λίγα χρόνια θα φιγουράρει στην κορυφή κάθε λίστας με τις top παραλίες. Το μεγάλο στοίχημα όλων είναι αυτός ο παράδεισος, αυτή η ονειρική παραλία να μην χάσει τον χαρακτήρα της όταν ο μαζικός τουρισμό στραφεί σε εκείνη. Αυτή η υπέροχα άγρια και επιβλητική παραλία, βλέπεις, σου δίνει τα πάντα και σου ζητάει ένα μόνο πράγμα: Σεβασμό…

ΚεφαλονιάπαραλίεςΠλατιά Άμμος