Travel|11.02.2019 15:59

Βόλτα για δύο στη θάλασσα και στο βουνό

Ντέπη Χιωτοπούλου

Από το αγαπητό Ναύπλιο μέχρι το ορεινό Ελατοχώρι, και από την «ερωτική» Θεσσαλονίκη μέχρι το παραδοσιακό Μέτσοβο: 

ΝΑΥΠΛΙΟ

Το Ναύπλιο με την Παλιά του Πόλη, χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός, σας χαρίζει ρομαντικές βόλτες στα πλακόστρωτα δρομάκια του, με τα ατμοσφαιρικά καφέ και τα παραδοσιακά ταβερνάκια. Εξερευνήστε τον Ψαρομαχαλά, τη συνοικία των ψαράδων, που εκτείνεται στους πρόποδες της βορειοδυτικής Aκροναυπλίας, βρείτε κουράγιο και ανεβείτε χέρι χέρι με το ταίρι σας μέχρι το Παλαμήδι, και από κει πάνω, η θέα πραγματικά θα σας αποζημιώσει! Επιβιβαστείτε στο καραβάκι και απολαύστε τη βόλτα σας κάνοντας το γύρο της Αρβανιτιάς. Θα προσεγγίσετε και το Μπούρτζι, το φρούριο μέσα στη θάλασσα, αν και είναι κλειστό λόγω εργασιών αναστήλωσης και πρόσβαση θα έχετε μονάχα στον προαύλιο χώρο του.

Ευχαριστηθείτε τη διαμονή σας σε κάποιο ατμοσφαιρικό αρχοντικό στην Παλιά Πόλη ή σε ξενοδοχείο με όλες τις πολυτέλειες και ανέσεις και μοναδική θέα στη θάλασσα και τον Αργολικό κόλπο!

  • Το Ναύπλιο απέχει 137 χλμ. από Αθήνα, ακολουθώντας το δρόμο για Κόρινθο, και στη συνέχεια πινακίδες για τον τελικό σας προορισμό. Από Θεσσαλονίκη θα διανύσετε 630 χλμ.

ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ

Σκαρφαλωμένο στις πλαγιές των Πιέριων Ορέων, που σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, είναι ο τόπος των εννέα Πιερίδων Μουσών, προστάτιδες της ποίησης, της μουσικής, του τραγουδιού και του χορού, το Ελατοχώρι, το Παλιό και το Νέο Χωριό, προσφέρει ξεκούραση, απόλαυση της φύσης, διαδρομές στο δάσος αλλά και χιονοδρομία ή μια απλή βόλτα στις χιονισμένες πλαγιές του χιονοδρομικού του κέντρου (+ 8 χλμ.).

Στο Παλιό Χωριό, με τα πετρόκτιστα σπίτια και την εκκλησία του Αγ. Νικολάου, λειτουργούν ξενώνες και ταβέρνες, όπως επίσης, και στο Νέο Χωριό, αλλά και στο δρόμο για το χιονοδρομικό με mountain resorts, όπου με τα τζάκια τους αναμμένα, υπόσχονται αξέχαστη διαμονή, για εσάς και το ταίρι σας. Στα δε εστιατόρια και στις ταβερνούλες του Ελατοχωρίου, θα ικανοποιήσετε τις γαστριμαργικές σας ανησυχίες, με ντόπια κρέατα και μαγειρευτά συνοδεία κρασιού ή τσίπουρου.  

  • Το Ελατοχώρι, στο νομό Πιερίας, απέχει 470 χλμ. από Αθήνα οδηγώντας στην εθνική οδό για Θεσσαλονίκη, έξοδος στο ύψος της Κατερίνης, και στη συνέχεια ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες. Από Θεσσαλονίκη απέχει 96 χλμ. και από Κατερίνη 36 χλμ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πόλη ερωτική, όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν, η «νύμφη του Θερμαϊκού», αποτελεί ιδανικό προορισμό, και για την ημέρα των Ερωτευμένων. Απολαύστε τη βόλτα σας στην Παραλία, την Παλιά και τη Νέα, φωτογραφηθείτε με φόντο τις χαρακτηριστικές «Ομπρέλες» (γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου) και στο βάθος τον χιονισμένο… Ολυμπο!

Ανεβείτε στην Ανω Πόλη και τα Κάστρα και περιπλανηθείτε στα στενά της σοκάκια με τα παραδοσιακά σπίτια, και την πανοραμική, βεβαίως, θέα στην πόλη και το Θερμαϊκό! Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα περάσετε από τα γραφικά Λαδάδικα – αλλά και τα Ανω Λαδάδικα-, ζωντανή γειτονιά, όλες τις ώρες της ημέρας, με καφετέριες, ταβερνούλες, μπιστρό και μπαράκια. Ο Λευκός Πύργος και το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα 15 ιστορικά μνημεία που ανήκουν στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η εμβληματική πλατεία Αριστοτέλους, είναι επιπρόσθετοι λόγοι για να επισκεφτείτε την πόλη, η οποία ιδρύθηκε το 316/315 π.Χ. από τον Μακεδόνα στρατηγό Κάσσανδρο.

Οσο για τις γευστικές προτάσεις στη Θεσσαλονίκη, θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς, για τη δε διαμονή σας, boutique hotels και ξενοδοχεία, σας ετοιμάζουν εκπλήξεις για την Ημέρα των Ερωτευμένων!

  • Η Θεσσαλονίκη απέχει 500 χλμ. από Αθήνα οδικώς, 40 περίπου λεπτά αεροπορικώς, και 5,5 ώρες με το τρένο.

ΜΕΤΣΟΒΟ

Χτισμένο σε υψόμετρο 1.160 μ. στις πλαγιές της Πίνδου, το ονομαστό Βλαχοχώρι, με τα αρχοντικά με τα χαρακτηριστικά χαγιάτια, τα λιθόστρωτα δρομάκια, τις πετρόχτιστες βρύσες, τα μαγαζάκια που πουλούν τοπικά προϊόντα, αλλά και τις Μετσοβίτισσες ντυμένες με τις παραδοσιακές τους στολές, αποτελεί αγαπητό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου.

Απολαύστε τις βόλτες στο κέντρο της ορεινής κωμόπολης, επισκεφτείτε την Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ, το μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το οποίο στεγάζεται στο ανοικοδομημένο αρχοντικό της οικογένειας Τοσίτσα, στη δε κεντρική πλατεία του Μετσόβου – εκεί και η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής- που είναι περιτριγυρισμένη από ταβερνούλες και μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης και τοπικά προϊόντα, κάπου θα ‘σκαλώσετε’, να γευτείτε λιχουδιές ψημένες στη σούβλα ή στα κάρβουνα, μαγειρευτά, χωριάτικες πίτες και ντόπιο κόκκινο κρασί. Κάτι θα πάρετε και μαζί σας,  για την επιστροφή, μα θα ‘ναι κάποιο ξυλόγλυπτο, θα ‘ναι προϊόντα του τόπου…

Και αν αγαπάτε την χιονοδρομία, τα χιόνια και τα σαλέ, στο Μέτσοβο και στο γειτονικό Ανήλιο, λειτουργούν τρία χιονοδρομικά κέντρα που σας περιμένουν. Και όταν η νύχτα πέσει, και η θερμοκρασία, μαζί, παραδοσιακοί ξενώνες, πολυτελή ξενοδοχεία και mountain resorts σας καλωσορίζουν, εσάς και τον/την Βαλεντίνο/η σας!

  • Το Μέτσοβο απέχει από Αθήνα 415 χλμ. (μέσω Τρικάλων) ή 450 χλμ. μέσω Ιωαννίνων, ταξίδι 4,30 ώρες σε αυτοκινητόδρομο, στην Ολυμπία Οδό και στη συνέχεια στην Ιόνια Οδό για Ιωάννινα. Από Θεσσαλονίκη θα διανύσετε 213 χλμ. οδηγώντας στην Εγνατία Οδό. Από Ιωάννινα απέχει 45 χλμ.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ΝαύπλιοΕλατοχώριΘεσσαλονίκηΜέτσοβοταξίδια ΕλλάδαΆγιος Βαλεντίνος