Travel|05.02.2023 16:25

Πώς η Τζακάρτα θα λύσει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού: Το προάστιο που θα χτιστεί στην κορυφή 10όροφου εμπορικού κέντρου

Newsroom

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η Τζακάρτα έχει γίνει μία από τις πιο πολυσύχναστες μεγαλουπόλεις του κόσμου αφού, μόνο στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, κατοικούν πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι, με την ευρύτερη περιοχή να κατοικείται από τριπλάσιο αριθμό πολιτών.

Τα περιθώρια επέκτασης της πόλης στενεύουν αφού, σε αντίθεση με άλλες πυκνοκατοικημένες μητροπόλεις, όπως το Τόκιο, οι οποίες επεκτείνονται κάθετα, οι περισσότεροι κάτοικοι της Τζακάρτα προτιμούν να ζουν σε χαμηλά σπίτια, αντί για διαμερίσματα. Η τεράστια ζήτηση στην αγορά ακινήτων οδήγησε τους εργολάβους να σκεφτούν διαφορετικά, και κάπως έτσι προέκυψε το οικιστικό παράδοξο του Cosmo Park.

 

Αποτελούμενο από 78 διώροφες βίλες και με το δικό του δίκτυο ασφαλτοστρωμένων δρόμων, καθώς και ελεύθερους, πράσινους χώρους, πισίνες, ακόμα και γήπεδο τένις, το Cosmo Park μοιάζει με ένα απολύτως συνηθισμένο προάστιο. Κοιτώντας, όμως, λίγο πιο μακριά στον ορίζοντα, διακρίνει κανείς το κενό: ολόκληρο το Cosmo Park είναι χτισμένο στην κορυφή του Thamrin City Mall, ενός αχανούς 10όροφου εμπορικού κέντρου στο κέντρο της Τζακάρτα.

Λίγοι εκτός της πολύβουης πρωτεύουσας γνώριζαν την ύπαρξη του πρωτότυπου προαστίου, παρότι αυτό υπάρχει εδώ και περίπου 14 χρόνια. Αυτό, μέχρι το 2019, όταν μια φωτογραφία από το Cosmo Park ανέβηκε στο Twitter και έγινε viral. Στη φωτογραφία απεικονιζόταν το συγκρότημα κατοικιών από αέρος, με την υπόλοιπη πόλη να απλώνεται από κάτω. Η παράξενη τοποθεσία του συγκροτήματος έκανε πολλούς να αναρωτιούνται για την ασφάλεια του έργου.

 

Κάποιοι από τους κατοίκους του Cosmo Park παραδέχτηκαν ότι και οι ίδιοι, την πρώτη φορά που είδαν σχετικές φωτογραφίες στο Instagram, απόρησαν ενώ τους φάνηκε ιδιαίτερα παράξενη ιδέα του να ζουν τόσο ψηλά, σε μία μεγαλούπολη όπου τα χαμηλά σπίτια ήταν ο κανόνας. Ωστόσο, όταν επισκέφθηκαν το σημείο, όπως σημειώνουν, ερωτεύτηκαν την ηρεμία και την ησυχία, καθώς και την ιδιωτικότητα που τούς προσέφερε, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στο κέντρο της πολυσύχναστης πρωτεύουσας.

Οι τιμές των μονοκατοικιών

Η κατοικημένη περιοχή χωρίζεται σε 5 οικοδομικά τετράγωνα, από το Α έως το ΣΤ, και είναι προσβάσιμη μόνο σε όσους έχουν το ειδικό πάσο Cosmo Tower. Οι κάτοικοι μπορούν να οδηγούν από και προς το συγκρότημα μέσω ειδικής ράμπας, ενώ το σύνολο του χώρου περιβάλλεται από υψηλό μεταλλικό φράχτη για την αποφυγή ατυχημάτων.

Η αρχιτεκτονική στην κορυφή άλλων κτισμάτων δεν είναι κάτι ανήκουστο. Ωστόσο, το Cosmo Park είναι κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι έχουμε δει ως τώρα γιατί είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας. Οι εργολάβοι είχαν όλες τις άδειες για να προχωρήσουν με το έργο, το οποίο θεωρείται υπόδειγμα έξυπνου σχεδιασμού. Πίσω στο 2019, οι τιμές των σπιτιών του Cosmo Park κυμαίνονταν από 3 έως 5 δισεκατομμύρια ρουπίες (200.000 - 334.000 δολάρια). Ωστόσο, με την πληθωριστική κρίση να μαστίζει όλο τον κόσμο αλλά και τις τιμές των ακινήτων που ανεβαίνουν σταθερά, οι σημερινές τιμές υπολογίζεται ότι είναι πολύ υψηλότερες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ινδονησίαοικισμοίειδήσεις τώραεμπορικό κέντρο