Travel|13.02.2023 07:30

Προβηγκία: Η πανέμορφη γαλλική επαρχία «της λεβάντας» που ανταγωνίζεται ισάξια το Παρίσι

Newsroom

Αν έκλεινες τα μάτια σου κι έπλαθες νοητά έναν επίγειο παράδεισο ξεκούρασης και νηνεμίας, απαλλαγμένο από τις υποχρεώσεις, τους αστραπιαίους ρυθμούς, τις δεύτερες σκέψεις και το καυσαέριο, πώς θα έμοιαζε;

Σε αυτήν την ερώτηση, η απάντηση κρύβεται για μια ακόμη φορά μέσα στη φύση, η οποία λικνίζεται και πάλι μπροστά μας, αποκαλύπτοντας την αίγλη της μέσα από τις πιο χρωματιστές καμπύλες. Το ταξίδι μας επικεντρώνεται στην Προβηγκία, η οποία ανέκαθεν αποτελούσε επιλογή όσων ήθελαν να επισκεφτούν τη Γαλλία δίχως να γευτούν τον γκρίζο ουρανό του Παρισιού, ούτε και την κοσμοπολίτικη βαβούρα του.

Πρόκειται για την επαρχία της Νότιας Γαλλίας, η οποία λούζεται από τον ήλιο της Μεσογείου. Η ύπαιθρος ανοίγει τις πόρτες της και σε καλωσορίζει σε απέραντες εκτάσεις με ηλιοτρόπια και λεβάντα, με τις μυρωδιές νασου «τρυπούν» ευχάριστα τη μύτη, ενώ παραδίπλα απλώνονται εκτάσεις από εκμεταλλεύσεις με ελαιώνες, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι και πολλά ακόμη βότανα- πυλώνες της τοπικής κουζίνας.

Όσα δεν πρέπει να χάσεις

Μεσαιωνικά χωριά που στέκονται πάνω σε βραχώδεις βάσεις θυμίζουν την ανόθευτη ομορφιά που διατηρεί, ωστόσο, το ιστορικό της ενδιαφέρον. Ένα τοπίο που ακόνισε το πινέλο πολλών ιμπρεσιονιστών ζωγράφων, οι οποίοι δημιούργησαν έργα τέχνης που χάραξαν βαθιά την αξία τους στο χρόνο.

Μάλιστα, μια βόλτα στην παλιά πόλη του Aix, ιδιαίτερα το Σάββατο, όπου θα ζήσεις και την εμπειρία της υπαίθριας αγοράς, θα σε ξεναγήσει σε πανέμορφες πλατείες γεμάτες με δροσερά σιντριβάνια, ενώ η Arles του Βαν Γκογκ προσφέρει τη μεθυστική αύρα του ξεχωριστού καλλιτέχνη, ο οποίος έζησε εκεί.

Η γοητευτική φινέτσα της Προβηγκίας δε σταματάει όμως σε αυτά. Τα δρομάκια που ξεχειλίζουν από πλούσια, καταπράσινα δέντρα, οι καφετέριες που στεγάζονται κυριολεκτικά πάνω στην ύπαιθρο και τα παραδοσιακά πανηγύρια επεκτείνουν την ομορφιά της περιοχής μέχρι το λιμάνι της Μασσαλίας.

Η αίσθηση που ξυπνάει μέσα σου μια άλλη εποχή ενισχύεται ακόμα περισσότερο με τα πλούσια αξιοθέατα, τα οποία σε γυρίζουν πίσω στο χρόνο και κάνουν μια στάση στους Ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ ένα ακόμη must-see σημείο αποτελεί και το πέτρινο χωριό Les Baux, λίγο πριν πεις αντίο στη Δυτική Προβηγκία.

Διαμονή & γεύση

Όσο για τη διαμονή σου, το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα δυσκολευτείς καθόλου στο συγκεκριμένο κομμάτι, αφού υπάρχουν επιλογές που απευθύνονται σε όλα τα γούστα: από χαριτωμένους παραδοσιακούς ξενώνες μέχρι και boutique ξενοδοχεία, όπου η πολυτέλεια συνάντησε το καλό γούστο εκτείνονται κατά τη διάρκεια της διαδρομής για να κάνεις αυτό το ταξίδι σου ακόμα πιο ξέγνοιαστο.

Μη ξεχάσεις να δοκιμάσεις τα παραδοσιακά εδέσματα, τα οποία ξεχωρίζουν για τις εξαιρετικές πρώτες ύλες που, πάλι, μπορείς να βρεις σε τοπικές ταβέρνες αλλά και εστιατόρια πολλών αστέρων. Άλλωστε, η κουζίνα αυτή είναι ξακουστή για τις χαρακτηριστικές κι έντονες γεύσεις της που ξυπνούν τη φύση μέσα σου.

Τέλος, αν και μπορείς να την επισκεφτείς με επιτυχία το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, αν θα μπορούσαμε να απομονώσουμε την ιδανική εποχή για αυτήν την εξόρμηση, δε θα ήταν άλλη από την άνοιξη, όταν, δηλαδή, τα λουλούδια θα έχουν ανθίσει και δε θα χορταίνεις να απολαμβάνεις την ευωδιά τους.

Μια άκρως ενδιαφέρουσα προσθήκη στην ανοιξιάτικη λίστα αποδράσεων, σωστά;

ειδήσεις τώραταξίδιαΠαρίσιΓαλλία