Travel|20.03.2019 15:38

Υδρα: Σαν πίνακας ζωγραφικής

Ντέπη Χιωτοπούλου

Η ΥΔΡΑ, νησί στον Αργοσαρωνικό, γραφική, καλλιτεχνική, κοσμοπολίτικη, με πλούσια ναυτική ιστορία και παράδοση, με τον ομώνυμο διατηρητέο οικισμό, όπου απαγορεύονται τα τροχοφόρα. Μάλιστα, είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά στοιχεία του νησιού, ότι δεν υπάρχουν αυτοκίνητα ή άλλα τροχοφόρα και οι μετακινήσεις γίνονται μονάχα με τα γαϊδουράκια.

Καθ’ ότι, ωστόσο, πλησιάζουν οι μέρες της Εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, να αναφέρουμε, ότι η βοήθεια της Υδρας στον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821, ήταν ιδιαίτερα σημαντική.  Η Επανάσταση βρίσκει την Υδρα κάτοχο αμύθητου πλούτου από χρυσά νομίσματα της εποχής, αποτέλεσμα κυρίως της επιτυχημένης εμπλοκής της στο εμπόριο σίτου κατά τους Ναπολεόντειους πολέμους. Ο στόλος της αριθμούσε 186 μικρά και μεγάλα πλοία συνολικής χωρητικότητας 27.736 τόνων.

Τόσο η Υδρα, μαζί με τις Σπέτσες και τα Ψαρά – όπου οι Σπέτσες είχαν δύναμη 64 πλοία συνολικά 15.907 τόνων και τα Ψαρά διέθεταν 35 - 40 πλοία- έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, διαθέτοντας τον εμπορικό και πολεμικό τους στόλο, αγωνιστές και χρήματα στην υπηρεσία του Αγώνα.

Υδραίοι όπως ο Ναύαρχος του τρινήσιου στόλου Ανδρέας Μιαούλης, ο Πλοίαρχος Αντώνιος Οικονόμου, οι ναυμάχοι Ιάκωβος και Μανώλης Τομπάζης, ο Αναστάσιος Τσαμαδός, ο Γ. Σαχτούρης, ο Γ. Σαχίνης, ο Αντώνης Κριεζής, οι Βώκοι μαζί με τους πυρπολητές Ι. Ματρόζο, Ανδρέα Πιπίνο και Βατικιώτη, έπαιξαν τον δικό τους σημαντικότατο ρόλο στην Επανάσταση του 1821.

Στο λιμάνι

Ενα πανέμορφο λιμάνι που έχει εμπνεύσει – και εμπνέει – Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες, ζωγράφους, ποιητές, ηθοποιούς κτλ. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Υδρα υπάρχει παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών, από το 1936, το οποίο στεγάζεται στο τετραώροφο αρχοντικό του Εμμανουήλ Τομπάζη και της Ξανθής Δ. Σαχίνη στα δεξιό τμήμα του λιμανιού. 

O παραλιακός δρόμος, η Παύλου Kουντουριώτη, εκτείνεται από το άγαλμα του Mιαούλη μέχρι την περιοχή Πέταλο. Δεξιά και αριστερά, βρίσκονται οι Προμαχώνες με τα κανόνια, που προστάτευαν το νησί. Πάνω από τον αριστερό Προμαχώνα, δεσπόζει το άγαλμα του Ναύαρχου Ανδρέα Μιαούλη, στη βάση του οποίου είναι θαμμένα τα οστά του, που ήρθαν στην Yδρα το 1985. Ο δρόμος που περνά κάτω από το άγαλμα οδηγεί ανατολικά στο Μαντράκι, που ήταν το πολεμικό λιμάνι του νησιού στα χρόνια της Επανάστασης. Δυτικά από το άγαλμα του Α. Μιαούλη, βρίσκεται το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Υδρας (τηλ. 22980 54142) και ακολουθεί το σπίτι της οικογένειας Τσαμαδού, όπου στεγάζεται η φημισμένη Σχολή των Εμποροπλοιάρχων. Στο σημείο του λιμανιού που βρίσκεται απέναντι από τον κυματοθραύστη χτυπάει η «καρδιά» της πόλης, με τα καταστήματα, τα κοσμηματοπωλεία, τα καφέ μπαρ, εστιατόρια, τράπεζες, Δημόσιες υπηρεσίες κτλ.

Εθνική επέτειος

Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου στην Υδρα ξεκινά με κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών και Θεία Λειτουργία με την έπαρση της Σημαίας και ρίψη κανονιοβολισμών. Η δοξολογία τελείται στον καθεδρικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (σ.σ. το «Μοναστήρι» όπως αποκαλείται η Μητρόπολη της Υδρας), που χτίστηκε το 1648 και ανακατασκευάστηκε το 1774. Παλαιότερα ο ναός λειτουργούσε ως μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Σήμερα, στην αυλή του ναού υπάρχουν οι προτομές του Λάζαρου Kουντουριώτη, του Aνδρέα Mιαούλη, του Βασιλέως Γεωργίου Α΄ και του Αντώνη Λιγνού καθώς και ο τάφος του Λάζαρου Kουντουριώτη. 

Ακολουθεί επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο, στη συνέχεια εκφωνείται ο πανηγυρικός της ημέρας, ακολουθούν εθνικά ποιήματα από μαθητές των σχολείων της Υδρας και η τελετή κλείνει με τον Εθνικό Υμνο. Λίγο αργότερα γίνεται η παρέλαση των μαθητών των σχολείων και των σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού. Με τη λήξη της παρέλασης παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα του Υδραϊκού Ναυτικού Ομίλου.

*

46ος ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ – ΥΔΡΑ 2019, 23-25 Μαρτίου, θα διεξαχθεί ο 46ος αγώνας, που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Ομιλος Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΟΙΑΘ), και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Υδρας. Η 1η ιστιοδρομία θα ξεκινήσει την Παρασκευή 23/3 στις 11.00 π.μ. από τον Ορμο Φαλήρου με προορισμό το λιμάνι της Υδρας, απόσταση 36 ν.μ. Την Κυριακή 24/3 στις 13.00 θα γίνει απονομή επάθλων και τη Δευτέρα 25/3 στις 10.30 π.μ. θα ξεκινήσει η 2η ιστιοδρομία με εκκίνηση από την Υδρα και επιστροφή στον Ορμο Φαλήρου, στον Πειραιά (www.horc.gr).  

Info

-Πώς θα πάτε: Ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά, με ταχύπλοα flying dolphins/flying cats, με το ταξίδι να διαρκεί 1,30 ώρα – 1, 45 λεπτά. Επίσης, οδικώς από Αθήνα για Μετόχι (ταξίδι 2 ώρες και 45 λεπτά) και από εκεί ακτοπλοϊκώς σε 20 λεπτά. Ή, επίσης, οδικώς, από Ερμιόνη και στη συνέχεια ακτοπλοϊκώς σε 30 λεπτά (www.hydra.gr). 

-Πού θα μείνετε: Παραδοσιακά ξενοδοχεία, αρχοντικά, boutique hotels, ενοικιαζόμενα δωμάτια, στούντιο και βίλες προσφέρουν ευχάριστη διαμονή στο νησί.

Tips

-Οικισμός της Κιάφας: Η παλαιότερη συνοικία της Υδρας, οικισμός με λιθόχτιστα σπίτια, ψηλούς μαντρότοιχους και στενά δρομάκια.  Από το λόφο της Κιάφας έχετε πανοραμική θέα.

-Αξιοθέατα: Τα αρχοντικά του νησιού, η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό, η ιστορική οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη στην οποία λειτουργεί παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (τηλ. 22980 52421), η οικία του Γεώργιου Κουντουριώτη όπου λειτουργεί Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης και Ιστορίας της Υδρας, η Αίθουσα Τέχνης και Συναυλιών "Μελίνα Μερκούρη" με έργα διάσημων καλλιτεχνών κτλ.

-Μοναστήρια/Εκκλησίες: Της Αγίας Ευπραξίας και του Προφήτη Ηλία που το 1825 φυλακίστηκαν ο Κολοκοτρώνης και άλλοι αγωνιστές, της Αγίας Τριάδας, της Αγίας Ματρώνης, του Αγίου Νικολάου και της Θεοτόκου της Ζούβρας. Είναι και η εκκλησία της Υπαπαντής, του Αϊ-Γιάννη του Νηστευτή, του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου στην κορυφή του λόφου της Κιάφας.

25η ΜαρτίουΎδρα