Travel|06.05.2019 15:26

Γιορτές αθλητισμού: Μαραθώνιοι σε βουνά και θάλασσα

Ντέπη Χιωτοπούλου

Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, αποτελεί μια από τις πολλές εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που, αναμφίβολα, φέρουν σε τουριστικές περιοχές, την πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τονώνοντας παράλληλα τις εκάστοτε τοπικές οικονομίες, και προβάλλοντας τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Αθλητικά γεγονότα με τη συμμετοχή αθλητών αλλά και απλών ανθρώπων όλων των ηλικιών, εξελίσσονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, και το «ΤΑΞΙΔΙ» σας παρουσιάζει σημαντικές εκδηλώσεις που ‘τρέχουν’ Μάιο και Ιούνιο.

ΡΟΔΟΣ

Μαραθώνιος διεθνούς χαρακτήρα

Με ρεκόρ συμμετοχών, καθώς οι δρομείς σε όλα τα αγωνίσματα άγγιξαν τα 4.000 άτομα, από 47 χώρες, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ο 6ος Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου (14 Απριλίου), μια μεγάλη γιορτή αθλητισμού, πολιτισμού και τουρισμού.

«Ο 6ος Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου έστειλε ένα δυνατό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι ο αθλητισμός ενώνει, και ότι η Ρόδος συγκαταλέγεται πλέον στους κορυφαίους προορισμούς αθλητικού τουρισμού» δήλωσε, απόλυτα ικανοποιημένη, με το πέρας του Μαραθωνίου, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Τουρισμού και Πολιτισμού Μαριέτα Παπαβασιλείου.

Μιλώντας στο «ΕτΚ» η κα. Παπαβασιλείου, εξήγησε ότι «όταν ξεκινήσαμε το 2014 ως Περιφερειακή αρχή, θελήσαμε να ενισχύσουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, βάζοντας Σαββατοκύριακα διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις και έτσι ξεκινήσαμε με τον μαραθώνιο, που ήταν ένα όραμα» προσθέτοντας ότι την πρώτη χρονιά συμμετείχαν 350 άτομα, ενώ στον 6ο Διεθνή Μαραθώνιο έτρεξαν 4.000 κόσμος σ’ όλα τα αγωνίσματα. Αυτό δε που κάνει ιδιαίτερο τον αγώνα, «είναι η διαδρομή, η οποία σχεδόν όλη είναι δίπλα στη θάλασσα, και πλάι στα τείχη της Παλιάς Πόλης» μας είπε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής επισημαίνοντας ότι ο αγώνας ενισχύει την τοπική οικονομία, με τον κόσμο ο οποίος έρχεται με αφορμή τον Μαραθώνιο, να παρατείνει τη διαμονή του στο νησί.

Σ’ ότι αφορά τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είπε στο «ΕτΚ» η κα. Παπαβασιλείου, η νότια πλευρά του νησιού είναι μια παρθένα περιοχή, η οποία αποτελείται από 17 χωριά,  και η οποία ξεκίνησε να αναπτύσσεται με διάφορες δράσεις, γαστρονομία κτλ. Η Περιφέρεια καταγράφει αυτές τις μορφές τουρισμού, και μέσω ενός προγράμματος με τίτλο «Alternative Rhodos» θα τις προωθήσει ανάλογα, δίνοντας ώθηση και στη συγκεκριμένη μεριά του νησιού.

ΣΠΕΤΣΕΣ

Τρίαθλο με κολύμβηση, ποδηλασία, τρέξιμο

Για έβδομη χρονιά πραγματοποιείται το μεγαλύτερο ελληνικό τρίαθλο, το Spetsathlon, στις Σπέτσες, 10 – 12 Μαΐου, προσελκύοντας εκτός από τους χιλιάδες αθλητές και πολλούς πρωταθλητές, όπως ο Γρηγόρης Σουβατζόγλου, νικητής στο περσινό Spetses Triathlon Sprint, ο Χρήστος Γαρέφης, ο Γιάννης Χριστοδούλου, η Τζένη Μπουλμέτη, η Νάντια Συντζανάκη, η Κατερίνα Σάπαρη, ο προπονητής Βασίλης Κρομμύδας, ο πρωταθλητής Κωνσταντίνος Γκελαούζος,  οι κορυφαίοι κολυμβητές Στέφανος Δημητριάδης, Γιάννης Δρυμωνάκος, Δημήτρης Κουλούρης, Απόστολος Χρήστου και οι παρααθλητές Αντώνιος Τσαπατάκης,  Νίκος Παπαγγελής, Μάκης Καλαράς και Ευθυμία Γκουλή.

Το Spetsathlon, δεν είναι ένας ακόμα αγώνας τριάθλου, αλλά μία πολύπλευρη αθλητική εμπειρία, όπως αποδεικνύουν τα επιμέρους αγωνίσματα του, που ικανοποιούν το κάθε γούστο, αλλά και τις δυνατότητες όλων των συμμετεχόντων (www.spetsathlon.com).

Φέτος, εκτός από τους αγώνες Spetses Triathlon Sprint (750μ. κολύμβηση / 25 χλμ. ποδήλατο / 5 χλμ. τρέξιμο), Spetses Triathlon Endurance (1500 μ. κολύμβηση / 50 χλμ. ποδήλατο / 10χλμ. τρέξιμο), Κολυμβητικοί Αγώνες (1000 μ. και 3000 μ.), Αγώνας Ποδηλασίας 25 χλμ., Αγώνας Τρεξίματος 5χλμ., Spetses SUP event by BIC θα γίνει και αγώνας τρεξίματος 5 χλμ., το 5Κ #charity4sports Run που διοργανώνεται για άτομα όλων των ηλικιών και είναι αγώνας προσφοράς και αλληλεγγύης.

«Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα του Spetsathlon, το 5Κ #charity4sports Run που είναι ένας αγώνας προσφοράς. Δεν θέλουμε μόνο να κάνουμε αθλητισμό, αλλά να προσφέρουμε και στον αθλητισμό, καθώς το charity4sports στηρίζει τέσσερα νέα παιδιά που έχουν το όνειρο συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στους Παραολυμπιακούς του Τόκυο» αναφέρει η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Spetses mini Marathon και του Spetsathlon, Δρ. Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη.

ΤΥΡΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Αγώνες σε θάλασσα και βουνό

Στην πανέμορφη περιοχή του Τυρού Αρκαδίας, στον απόλυτα αρμονικό συνδυασμό θάλασσας και βουνού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαΐου, ένα ξεχωριστό αθλητικό και πολιτιστικό διήμερο, το Tyros Run 2019 (www.tyrosrun.gr).

Είναι η τρίτη χρονιά που πραγματοποιείται το Tyros Run, το οποίο, σύμφωνα με την Οργανωτική Επιτροπή, έχει στόχο της ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην περιοχή.

Οι διαδρομές των 8000 μ. και των 16000 μ. είναι χαραγμένες τόσο για  τη συμμετοχή έμπειρων δρομέων αλλά και όσους  θέλουν να ζήσουν με ασφάλεια την εμπειρία μοναδικών διαδρομών. Με τους μαθητικούς αγώνες τα παιδιά έχουν την τιμητική τους με στόχο να μυηθούν στην αγάπη του τρεξίματος.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Αγωνιστικού Τομέα της διοργάνωσης Κωνσταντίνο Τσιγκαρά, οι διαδρομές γίνονται δίπλα στη θάλασσα και οι εικόνες που θα συναντήσουν οι δρομείς είναι απίστευτες, λέγοντας, ότι φέτος, οι παράλληλες εκδηλώσεις θα δώσουν ένα χρώμα γιορτής αθλητισμού και πολιτισμού στον Τυρό της Αρκαδίας.

Το Σάββατο 11 Μαΐου ο Σύλλογος «Τσακωνοπαρέα» θα μυήσει τον κόσμο στην Τσακώνικη κουλτούρα, τη γλώσσα, τα ήθη και έθιμα. Παράλληλα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυρού  «Απόλλων» θα παρουσιάσει τον Τσακώνικο χορό αλλά και χορούς από όλη την Ελλάδα.

Την Κυριακή 12 Μαΐου, εκτός από τους κεντρικούς αγώνες των 8.000 μ. και των 16.000 μ., στις 09.15 θα ξεκινήσει πεζοπορία περιμετρικά του Τυρού, διάρκειας 2,30 περίπου ωρών, με στόχο την γνωριμία του κόσμου με τον Τυρό, τη γνωριμία με την Τσακωνιά.

Τον αγώνα Tyros Run διοργανώνει η ΚΟΙΝΣΕΠ «Α ΧΩΡΑ ΝΑΜΟΥ» και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Eιρηνοδρομία στη μνήμη του Αλέκου Παναγούλη

Αγώνες 10 χλμ., 5 χλμ. (και για μαθητές Γυμνασίων – Λυκείων), 2,5 χλμ. (και για μαθητές Δημοτικών Σχολείων) και αγώνα «Κοινωνικής Ευαισθησίας» 1000 μ. για άτομα με ειδικές ανάγκες, περιλαμβάνει ο αγώνας «Ειρηνοδρομία 2019», που διοργανώνει την Κυριακή 12 Μαΐου, ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΟΠΑΠ) του Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής και η Περιφέρεια Αττικής (www.eirinodromia.gr/).

Στόχος της διοργάνωσης είναι να προσελκύσει δρομείς από ολόκληρη την Αττική προβάλλοντας την σύγχρονη ιστορία της περιοχής με τη συνέχιση και την ενδυνάμωση των εκδηλώσεων στη μνήμη του Αλέκου Παναγούλη.

Η εκκίνηση και ο τερματισμός όλων των αγώνων θα πραγματοποιηθούν μπροστά από το Δημαρχείο, επί της Λεωφόρου Αγίου Δημητρίου.

Να σημειώσουμε ότι η «Ειρηνοδρομία 2019» πραγματοποιείται σε συνεργασία με το αθλητικό σωματείο ΟΦΚΑ ΟΔΥΣΣΕΑΣ, τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών Σ.Ε.Ο. και υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ.

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Δραστηριότητες στην καρδιά του ελατοδάσους

Το 1ο «XTERRA – Elatos Sports Experience» πραγματοποιείται στο ελατόδασος του Παρνασσού, με την XTERRA Greece και το Elatos Resort & Health Club να ενώνουν τις δυνάμεις τους προσφέροντας την υπέρτατη αθλητική και ψυχαγωγική εμπειρία.

Το τριήμερο XTERRA – Elatos Sports Experience θα πραγματοποιηθεί 31 Μαΐου – 2 Ιουνίου, το οποίο, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, θα μυήσει τους συμμετέχοντες στις ευεργετικές ιδιότητες της ζωής κοντά στη φύση, στο σεβασμό και στην απλότητα.

Run/Bike with Kid (Parent /adult + Kid) όπου ο μπαμπάς ή η μαμά τρέχουν/ποδηλατούν με το παιδί τους ή ένας ενήλικας με παιδί ανεξαρτήτως οικογένειας, διανύοντας μια απόσταση 3 χλμ. και στόχος είναι να τερματίσουν μαζί. Ή Team Run (Pair with a/your kid) όπου, μπαμπάς ή μαμά τρέχουν μαζί με το παιδί τους ή ένας ενήλικας με παιδί ανεξαρτήτως οικογένειας, προκειμένου να διανύσουν μαζί μια απόσταση 2 χλμ. και να τερματίσουν επίσης μαζί.

Η κορύφωση του αγώνα έρχεται την Κυριακή 2/6 στις 9 το πρωί, με τον αγώνα Cross Duathlon, τόσο για ατομικές συμμετοχές όσο και για ζευγάρια αθλητών. Ατομικά ή σε σκυταλοδρομία, οι αθλητές τρέχουν μια ανηφορική εκτός δρόμου διαδρομή 3,8 χλμ. που εξέρχεται του Elatos Resort, παραλαμβάνουν ποδήλατο και ποδηλατούν σε δρόμο της περιοχής 15 χλμ. -εκτός του resort-, επιστρέφουν και στο τέλος τρέχουν μια απόσταση cross εντός του resort 2 χλμ. και τερματίζουν στο επίκεντρο της διοργάνωσης, στον κεντρικό χώρο της εκδήλωσης (www.xterragreece.com/xterra-elatos-sports-experience).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΞΑΝΘΗ

Τρέξιμο και σκυταλοδρομία

Με νέα, ανανεωμένη μορφή, τα Βίκος Street Relays θα γυρίσουν όλη την Ελλάδα μέσα στο 2019, συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία που είχαν τα πέντε πρώτα χρόνια της παρουσίας τους. (www.relays.gr).

Την Κυριακή 12 Μαΐου, οι σκυταλοδρομίες θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, και ώρες 10.30 π.μ. – 13.00, ενώ στις 8 Ιουνίου η «Σκυτάλη» πηγαίνει στα Ιωάννινα (18.30 – 21.00) με τα αγωνίσματα: 5 χλμ. τρέξιμο (ανδρών, γυναικών – 16 ετών και άνω), 4x1 χιλιόμετρο σκυταλοδρομία (οικογενειακή, ανδρών, γυναικών, μικτή – 10 ετών και άνω), 4x100 μ. μικτή παιδική σκυταλοδρομία (Γ’ – Στ’ δημοτικού), 4x50 μ. μικτή παιδική σκυταλοδρομία (προνήπια, νήπια, α’ δημοτικού, β’ δημοτικού).

Την Κυριακή 23 Ιουνίου, τα Βίκος Street Relays θα δώσουν το ‘παρών’ στην Ανατολική Μακεδονία με τη «Σκυτάλη στην Ξάνθη» και ώρες 19.00 – 21.30.

ΣΚΥΡΟΣ

Στο νησί με το Σκυριανό αλογάκι

Στην όμορφη Σκύρο, εκεί όπου, μεταξύ άλλων, προστατεύεται η σπάνια μικρόσωμη φυλή αλόγων που υπάρχουν στον κόσμο – το γνωστό Σκυριανό αλογάκι-, πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Ημιμαρθώνιος Σκύρου (Skyros Run), το Σάββατο 22 Ιουνίου (www.skyroshalfmarathon.com).

Η φετινή διοργάνωση, η οποία ξεπερνάει κάθε προσδοκία και αναμένεται να καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους αγώνες στο δρομικό καλεντάρι, διοργανώνεται από τα μέλη του Περιπατητικού συλλόγου Rediscover Skyros και το Δήμο Σκύρου. 

Ο ημιμαραθώνιος αγώνας 21,34 χλμ., με ώρα εκκίνησης στις 17.45, και το όριο ολοκλήρωσης να είναι στις 3,5 ώρες.

Ο αγώνας 10 χλμ. «ΣΙΔΕΡΗΣ» θα ξεκινήσει στις 18.00, με το όριο ολοκλήρωσης να είναι στις 2 ώρες, ενώ στις 18.15 θα πάρει εκκίνηση ο αγώνας 5 χλμ., με το όριο ολοκλήρωσης να υπολογίζεται στη μιάμιση ώρα. Οι αγώνες θα έχουν ως αφετηρία και τερματισμό την κεντρική πλατεία Σκύρου.

Επίσης, ο αγώνας 1.300 μ. για παιδιά, θα ξεκινήσει στις 17.00, από τον κεντρικό κόμβο Σκύρου και θα τερματίσει στην κεντρική πλατεία, με το όριο ολοκλήρωσης να είναι τα 30 λεπτά.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Κολύμπι στη λίμνη, ποδηλασία και τρέξιμο

Στην πανέμορφη Καστοριά, στη Δυτική Μακεδονία, πραγματοποιείται το 1ο TRIMORE Multisports TOUR-KASTORIA, 21 – 23 Ιουνίου. Οι αθλητές όλων των επιπέδων και ηλικιών θα αγωνιστούν στο κολύμπι, την ποδηλασία και το τρέξιμο, σ’ έναν αγώνα που συνδιοργανώνεται από την TRIMORE  Multisports TOUR, τo Δήμο Καστοριάς και το Ναυτικό Ομιλο Καστοριάς.

Ο αγώνας Τρίαθλον Olympic Distance Triathlon περιλαμβάνει 1500 μ. κολύμβηση, 52 χλμ. ποδηλασία και 10 χλμ. τρέξιμο ενώ, αντίστοιχα, ο Half Olympic Distance Triathlon περιλαμβάνει 750 μ. κολύμβησης, 26 χλμ. ποδηλασίας και 5 χλμ. τρέξιμο. Η εκκίνηση και ο τερματισμός θα είναι το Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας (χώρος στάθμευσης).

Ο αγώνας ISOMAN θα περιλαμβάνει 1400 μ. κολύμβηση, 12,3 χλμ. ποδήλατο και 5,3 χλμ. τρέξιμο. Επίσης, θα υπάρξει ποδηλατική ατομική χρονομέτρηση 26 χλμ., με ώρα εκκίνησης το Σάββατο 22 Ιουνίου, στις 17.00.

Η υποδοχή αθλητών θα ξεκινήσει από την Πέμπτη 20 Ιουνίου, την Παρασκευή 21 Ιουνίου θα υπάρξει βραδινή πεζοπορία και στη συνέχεια pasta party, το Σάββατο 22 Ιουνίου θα γίνουν οι αγώνες, και την Κυριακή 23 Ιουνίου παράλληλα events καθώς και οι απονομές (www.trimore.gr).

ΟΛΥΜΠΟΣ

Ορεινός αγώνας στην κατοικία των 12 θεών

Στο θεϊκό βουνό, η διαδρομή του ακολουθεί μια ιερή πορεία της αρχαιότητας -τότε που οι προσκυνητές της πόλης του Δίου ανηφόριζαν από τη λατρευτική πόλη του Δίου στις κορυφές του Ολύμπου στην αρχή του καλοκαιριού για να θυσιάσουν στον υπέρτατο θεό, το Δία και να αποθέσουν τα αφιερώματά τους- πραγματοποιείται το τελευταίο Σαββατοκύριακο κάθε Ιουνίου ο αγώνας ορεινού τρεξίματος «Olympus Marathon» (www.olympus-marathon.com).

Ο Olympus Marathon πραγματοποιείται 28 – 30 Ιουνίου, με συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και το Δήμο Δίου – Ολύμπου. Ο 16ος Olympus Marathon θα ξεκινήσει το Σάββατο 29 Ιουνίου, στις 06.05 το πρωί από το Δίον διανύοντας 44 χλμ. σε 10 ώρες.   

Σ’ ότι αφορά τον 2ο αγώνα Olympus Ultra 2019, η οργανωτική επιτροπή ανακοίνωσε την αύξηση του χρονικού ορίου τερματισμού από 16 σε 19 ώρες, μετά από έγκριση του αιτήματος της διοργάνωσης προς την Διεθνή Ομοσπονδία ISF (International Skyrunning Federation). Η εκκίνηση του 2ου Olympus Ultra θα δοθεί στις 4 τα ξημερώματα, 29 Ιουνίου, από το Δίον, και οι αθλητές θα τρέξουν 77 χλμ. σε 19 ώρες.

Ο 2ος Olympus Vertical 4,25 χλμ. θα ξεκινήσει στις 28 Ιουνίου, από τα Πριόνια, στις 10 το πρωί, ενώ ο αγώνας «Κόψη των Αετών» θα έχει εκκίνηση στις 30 Ιουνίου, στις 10 το πρωί, επίσης από τα Πριόνια, και οι αθλητές θα τρέξουν 14 χλμ. Μια ώρα νωρίτερα, στις 9.00, από το Λιτόχωρο, θα έχει εκκίνηση ο αγώνας Melindra Trail των 5 χλμ.

μαραθώνιοςημιμαραθώνιος6ος διεθνής μαραθώνιος Ρόδου