Travel|11.11.2018 18:39

Ημέρα οινοτουρισμού: Οταν ο οίνος ευφραίνει την καρδιά!

Ντέπη Χιωτοπούλου

«Ο οινοτουρισμός είναι μια πολύ δυναμική μορφή τουρισμού που βοηθάει στους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει η Περιφέρεις Κεντρικής Μακεδονίας, δηλαδή στην άμβλυνση της εποχικότητας, στις υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας» επισημαίνει στο ethnos.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε η ΠΚΜ, σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο της 34ης Philoxenia, «έχουμε πάρα πολλά επισκέψιμα οινοποιεία, έχουμε το προϊόν για να το παρουσιάσουμε, έχουμε την πρώτη ύλη, έχουμε καταπληκτικά κρασιά, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τα συνδυάσουμε με κανόνες μάρκετινγκ και εξωστρέφειας, έτσι ώστε να παρουσιάσουμε άλλη μια πτυχή τουριστικού προϊόντος , στο εξωτερικό».

Η πρωτοβουλία της ΠΚΜ να παρουσιάσει τους Δρόμους του Κρασιού, εντάσσεται στα πλαίσια μιας διαπεριφερειακής συνεργασίας που πραγματοποιεί κάθε χρόνο με τις Περιφέρειες της Ελλάδας, παρουσιάζοντας κοινά θεματικά προϊόντα της Ελλάδας.

«Συνδέουμε δυνάμεις με τις Περιφέρειες, καθώς όλοι έχουμε κοινά χαρακτηριστικά, μας ενδιαφέρει η άμβλυνση της εποχικότητας, και το κομμάτι της ταξιδιωτικής εμπειρίας στο πλαίσιο του οινοτουρισμού το οποίο είναι πολύ σημαντικό» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος.

Να σημειώσουμε, ότι η ΠΚΜ διαθέτει 150 οινοποιεία, εκ των οποίων τα 50 επισκέψιμα, ενώ κατέχει την 2η θέση σε πλήθος κρασιών και το 10% των αμπελώνων της χώρας. Ο δε τουρισμός στην ΠΚΜ αφήνει στο ΑΕΠ της χώρας 2 δις ευρώ.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού

Με αφορμή, και τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού, που διεξάγεται εδώ και εννέα χρόνια, τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου, παρουσιάστηκαν οι «Δρόμοι του Κρασιού» και οι δυνατότητες που έχουν οι Περιφέρειες στο κομμάτι του οινοτουρισμού.

Ο διευθυντής της Ένωσης Οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» Γιάννης Αλμπάνης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο Δίκτυο της Ένωσης και στους 8 Δρόμους του Κρασιού με τα 16 επισκέψιμα οινοποιεία που ανήκουν στο δίκτυο τους (16 στην ΠΚΜ, 4 στη Δυτική Μακεδονία, 3 στην Ανατολική, 3 στην Ήπειρο και 2 στη Θεσσαλία).

«Πέρυσι στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού είχαν επισκεφτεί τα οινοποιεία της ‘Οίνοι Βορείου Ελλάδος’ τουλάχιστον 6.000 επισκέπτες» επισήμανε στην παρουσίασή του ο κ. Αλμπάνης, ενώ σ’ ότι αφορά την οινική εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες» που πραγματοποιείται κάθε Μάιο, «εκεί οι επισκέπτες έφτασαν τις 10.000».

Ο κ. Αλμπάνης αναφέρθηκε και στην Εθνική Επιτροπή Οινοτουρισμού που συστάθηκε το 2016, στόχοι της οποίας είναι η ανάπτυξη του οινοτουρισμού, η δικτύωση, η προβολή του προϊόντος, η πληροφόρηση, επενδύσεις, συνεργασίες κτλ.

Σ’ ότι αφορά τη σημερινή ημερίδα για τους Δρόμους του Κρασιού, ο διευθυντής της Ενωσης Οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» Γιάννης Αλμπάνης, μιλώντας στο ethnos.gr επισήμανε ότι «το συμπέρασμα και το αποτέλεσμα της ημερίδας είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν οι Περιφέρειες για την προβολή του οινοτουρισμού. Ήταν πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και οι υπόλοιπες Περιφέρειες, είναι έτοιμες, έχουν προϊόντα, οινοποιεία επισκέψιμα, και έχουν και τη διάθεση να προβάλουν το, ήδη, για εμάς, έτοιμο προϊόν, που είναι τα επισκέψιμα οινοποιεία και το ποιοτικό ελληνικό κρασί».

Να σημειωθεί, ότι πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της σημερινής ημερίδας για τους Δρόμους του Κρασιού, από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Θανάση Παπαδημητρίου προϊστάμενο Τουρισμού, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Ιωάννη Μπουτίνα, από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Ηλία Μπουρμά, από την Περιφέρεια Αττικής Ελένη Δημοπούλου εντεταλμένη Περιφερειακή σύμβουλο τουρισμού (σ.σ. αναλυτικό θέμα θα ανεβάσουμε σύντομα στο ethnos.gr), από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον προϊστάμενο τουριστικής στρατηγικής Λαυρέντιο Βασιλειάδη, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης-Υποδομών-Δικτύων-Περιβάλλοντος Κωνσταντίνα Νικολάκου και τον εκτελεστικό διευθυντή της Ενωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου Μανώλη Γιαμνιαδάκη και τέλος από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Κωνσταντίνο Αδαμίδη.

οινοτουρισμόςκρασί