Τηλεόραση|06.11.2022 11:23

Βαγγέλης Σαλευρής - Μανταλένα Παπαδάτου για «Κόκκινο Ποτάμι» στο ethnos.gr: «Θα υπάρξουν μεγάλες ανατροπές στη σχέση μας»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ολο και πιο ψηλά στους πίνακες τηλεθέασης βρίσκεται «Το Κόκκινο Ποτάμι - Η Συνέχεια» που επέστρεψε μέσα από τη συχνότητα του OPEN. Το νέο επεισόδιο, το οποίο θα προβληθεί απόψε, Κυριακή (6/11) στις 21:00, μας επιφυλάσσει δραματικές εξελίξεις και έντονες συγκινήσεις. 

Ο Τούρκος λοχαγός Ισμαήλ και η κόρη του Αρμένιου γιατρού Αντενιάν, Χασμίκ, έρχονται πιο κοντά και το πάθος τους φουντώνει. Φτάνοντας στο Αϊβαλί θα συμβεί κάτι αναπάντεχο ανάμεσα τους και οι δυο τους θα εκδηλώσουν ακόμα περισσότερο τα αισθήματα και την έλξη που νιώθουν ο ένας για τον άλλον. Ο Ισμαήλ είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να ξεπεραστούν οι εγγενείς δυσκολίες του αταίριαστου έρωτά του, που για όλους φαντάζουν ανυπέρβλητες.

Ο Βαγγέλης Σαλευρής και η Μανταλένα Παπαδάτου, οι οποίοι υποδύονται τους δύο ήρωες της σειράς του Μανούσου Μανουσάκη, μιλούν στο ethnos.gr και αποκαλύπτουν πώς θα εξελιχθεί η σχέση του Ισμαήλ και της Χασμίκ στα επόμενα επεισόδια, αλλά και τι τους λέει ο κόσμος, όταν τους συναντά στον δρόμο. 

Πώς ήρθε η πρόταση και ο ρόλος για το «Κόκκινο Ποτάμι»; Περάσατε από καστ;

Βαγγέλης Σαλευρής: Με τον κύριο Μανούσο Μανουσάκη είχαμε συνεργαστεί μαζί στις «Κρίσιμες Στιγμές» στην ΕΡΤ. Μία μέρα με κάλεσε η casting director Χρύσα Ψωμαδέλλη και μου είπε ότι ο κ. Μανουσάκης θέλει να με δει για ένα ρόλο στο «Το Κόκκινο Ποτάμι - Η Συνέχεια». Εκεί γνωριστήκαμε για πρώτη φορά και με τη Μανταλένα. 

Μανταλένα Παπαδάτου: Εγώ είχα συνεργαστεί πέρυσι με τον κ. Μανουσάκη στο «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδερφού μου» που υποδύθηκα τον ρόλο της Ντεμέτ. Όταν με πήρε τηλέφωνο η κυρία Ψωμαδέλλη, μου ζήτησε να πάω για οντισιόν και να διαβάσω τον ρόλο της Χασμίκ. Από την πρώτη στιγμή, φάνηκε πως ταιριάξαμε και υπήρχε χημεία με τον Βαγγέλη. Έτσι πήραμε και οι δύο τους ρόλους μας.

Ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση, όταν σας είπαν ποιους ρόλους θα υποδυθείτε; Σε ποιον είπατε πρώτα τα ευχάριστα νέα;

Μ.Π.: Μου άρεσε πάρα πολύ ο ρόλος την Χασμίκ από την πρώτη στιγμή. Νέα, ρομαντική και χαμηλών τόνων, αλλά με πολύ δύναμη μέσα της. Τη λάτρεψα. Οι πρώτοι άνθρωποι που το έμαθαν ήταν η οικογένειά μου και η κολλητή μου.

Β. Σ.: Και εγώ από τη μεριά μου, είμαι πολύ χαρούμενος και για το ρόλο και για τη συνεργασία με τους συντελεστές της σειράς. Πρώτα το έμαθαν οι πιο κοντινοί μου άνθρωποι.

Στο επεισόδιο που θα προβληθεί την Κυριακή, θα δούμε τη Χασμίκ και τον Ισμαήλ να έρχονται πιο κοντά. Πώς θα εξελιχθεί αυτή η σχέση;

Β. Σ.: Όντως, θα έρθουν κοντά. Η σχέση αυτή θα περάσει από πολλά εμπόδια, θα υπάρξουν μεγάλες ανατροπές, αλλά δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω.

Μ.Π.: Ούτε και εγώ μπορώ να σας αποκαλύψω περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά αυτό που θα σας εκμυστηρευτώ είναι πως έρχονται στιγμές έρωτα, πάθους, αλλά και δυσκολίες. Θα δείτε την ιστορία μας να εξελίσσετε και θα έρθουν διάφορες εκπλήξεις.

Εσείς μέχρι πού θα φθάνατε για έναν έρωτα;

Β. Σ.: Πιστεύω ότι ο έρωτας είναι κινητήριος δύναμη για τον άνθρωπο, επομένως θα μπορούσα να φτάσω παντού.

Μ.Π.: Εγώ δεν ξέρω μέχρι που θα έφτανα για έναν έρωτα, ξέρω όμως πως για μια αγάπη θα τα έδινα όλα.

Αν δεν κάνω λάθος, οι δυο σας συνεργάζεστε για πρώτη φορά. Πώς είναι η μεταξύ σας χημεία;

Β. Σ.: Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι με τη Μανταλένα Παπαδάτου, από την αρχή υπήρχε ανάμεσά μας εμπιστοσύνη και ελευθερία στο να δοκιμάσουμε νέα πράγματα, υπό την καθοδήγηση του Μανούσου Μανουσάκη.

Μ.Π.: Περνάμε πολύ ωραία στο γύρισμα και υπάρχει εμπιστοσύνη. Βοηθάμε πάντα ο ένας τον άλλο και έχουμε δημιουργήσει μια ωραία σχέση στο σετ. Ο Βαγγέλης είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος, υπέροχος ηθοποιός και πάνω απ' όλα τζεντλεμαν. Φροντίζει ώστε να μην αισθάνομαι ποτέ άβολα στις μεταξύ μας σκηνές.

Έχετε εντοπίσει κοινά στοιχεία με τους ήρωες σας;

Μ.Π.: Σίγουρα έχω αρκετά κοινά με τη Χασμίκ. Είμαι ρομαντική, πιστεύω στα παραμύθια και στους μεγάλους έρωτες. Παράλληλα έχω πείσμα και δεν κάνω ποτέ πίσω στα θέλω μου. Η Χασμίκ έχει δοκιμαστεί σε ακραίες συνθήκες, Δουλεύοντας τον ρόλο μου, προσπαθώ να βρω που έχει κρυμμένη τόση δύναμη. Μέσα απ' όλη αυτή τη διαδικασία ανακαλύπτω και εγώ τις δυνάμεις μου και τα όριά μου.

Β. Σ.: Νομίζω ένα κοινό που έχω με τον Ισμαήλ είναι η αίσθηση της ευθύνης.

Ποια είναι η πιο δύσκολη σκηνή που έχετε γυρίσει μέχρι στιγμής; 

Β. Σ.: Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες, γιατί τα γυρίσματα γίνονται σε φυσικούς χώρους, οι σκηνές είναι πολυπληθείς, υπάρχουν σκηνές με ιππασία και οι σκηνές που είναι στα τούρκικα και στα αρμενικά. Δεν έχω ιδιαίτερο άγχος, γιατί έχω απόλυτη εμπιστοσύνη τους συντελεστές αυτής της δουλειάς.

Μ. Π.: Την πιο δύσκολη σκηνή δεν την έχετε δει ακόμη, οπότε δεν μπορώ να την αποκαλύψω. Θα συμφωνήσω με τον Βασίλη πως οι πιο δύσκολες σκηνές είναι αυτές που πρέπει να συντονιστεί πολύς κόσμος, άλογα, άμαξες και όλα αυτά μέσα στα βουνά. Παρ 'όλα αυτά, η ομάδα της παραγωγής και ο κ. Μανουσάκης φροντίζουν ώστε να είναι όσο πιο εύκολο γίνεται το γύρισμα για εμάς.

Τι έχετε διδαχθεί από τη συνεργασία σας με τον Μανούσο Μανουσάκη; Νιώθετε πως το «Κόκκινο Ποτάμι» είναι ένα μεγάλο σχολείο για εσάς;

Β. Σ.: Ο Μανούσος Μανουσάκης είναι ένας άνθρωπος γεμάτος ενέργεια, έχει πάθος με τη δουλειά του και πάρα πολλές γνώσεις. Αυτό είναι αρκετά απελευθερωτικό για έναν ηθοποιό, γιατί μπορεί να εμπιστευτεί τον σκηνοθέτη του και να εμπνευστεί από αυτόν. Είναι μία μεγάλη παραγωγή στην οποία καλείσαι να ξεπεράσεις τα όριά σου και να γίνεις καλύτερος ηθοποιός.

Μ.Π.: Ο κ. Μανουσάκης είναι ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης και άνθρωπος. Έχει πολύ χιούμορ και είναι πάντα «παρών» και πάντα έτοιμος να δώσει λύσεις. Η συνεργασία μας και τώρα αλλά και πέρυσι είναι ένα μεγάλο σχολείο. Τα γυρίσματα είναι απαιτητικά και η εμμονή του στη λεπτομέρεια, μας μαθαίνει πολλά.

Ποια είναι η γνώμη σας για την τηλεόραση; 

Μ.Π.: Προσπαθώ να βλέπω όσες περισσότερες σειρές μπορώ. Μου αρέσει να βλέπω συναδέλφους και φίλους να παίζουν. Μαθαίνω από αυτούς. Βρισκόμαστε ευτυχώς σε μια πολύ καλή συγκυρία που όλα τα κανάλια επενδύουν στη μυθοπλασία και νομίζω πως από την ανταπόκριση του κόσμου, θα συνεχίσουν να το κάνουν. Προσωπικά θα ήθελα να τολμήσουν τα κανάλια ακόμα περισσότερο και να βλέπουμε ολοένα και καλύτερες παραγωγές.

Β. Σ.: Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ όμορφο μέσο επικοινωνίας στον κόσμο. Δυστυχώς, λόγω υποχρεώσεων, δεν έχω παρακολουθήσει τη φετινή σεζόν όσο θα ήθελα.

Πως προέκυψε η υποκριτική στη ζωή σας;

Μ.Π.: Όσο σπούδαζα στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο ΕΚΠΑ, κάναμε ένα μάθημα που θα έπρεπε να παρουσιάσουμε ένα δελτίο ειδήσεων με κωμικά στοιχεία μπροστά στην κάμερα. Τότε βρέθηκα μπροστά σε κάμερα για πρώτη φορά. Μου άρεσε πολύ η όλη διαδικασία και την απόλαυσα. Ο καθηγητής μου τότε μου είπε πως ήμουν καλή και έχω ταλέντο. Έτσι μου μπήκε το μικρόβιο. Μέχρι τότε δεν το είχα σκεφτεί ποτέ.

Β. Σ.: Εγώ, από την άλλη, νομίζω ότι ήταν κάτι που υπήρχε από την παιδική μου ηλικία και με τα χρόνια καλλιεργήθηκε αυτή μου η ανάγκη να επικοινωνήσω με τον κόσμο.

Απολαμβάνετε την αναγνωσιμότητα που σας δίνει ο ρόλος σας; Τι σας λέει συνήθως ο κόσμος;

Β. Σ.: Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα αυτή η επικοινωνία με τον κόσμο. Τα σχόλια που έχω ακούσει είναι πολύ θετικά και φαίνεται ότι το «Κόκκινο Ποτάμι» έχει τη δική του δυναμική.

Μ.Π.: Όταν με αναγνωρίζουν, πάντα μου λένε πως τους αρέσει πολύ η σειρά και πως θέλουν να δουν πού θα πάει η σχέση μου με τον Ισμαήλ.

Μανταλένα Παπαδάτου: «Η ζωή στη Νέα Υόρκη, δεν ήταν αυτή που φανταζόμουν»

Όταν ήταν 22 ετών, η Μανταλένα Παπαδάτου ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να κυνηγήσει τ' όνειρό της και ν' ασχοληθεί με την υποκριτική. Σπούδασε με υποτροφία στο «The American Academy of Dramatic Arts» και αμέσως μετά την αποφοίτησή της άρχισε να συμμετέχει σε παραστάσεις, ταινίες και σειρές.

Έχετε ζήσει και σπουδάζει στη Νέα Υόρκη. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία; 

Δεν είχε καμία σχέση με αυτό που φανταζόμουν. Δεν είχα ταξιδέψει ιδιαίτερα μέχρι τότε και τη Νέα Υόρκη την είχα δει μόνο στις ταινίες. Δεν ήξερα και κάποιον που να είχε πάει. Πίστευα ό,τι θα πάω εκεί και θα είναι η ζωή σαν μιούζικαλ, με ανθρώπους να χορεύουν πάνω στα αυτοκίνητα. Καμία σχέση. Μια μεγαλούπολη που όλοι τρέχουν να προλάβουν να ζήσουν τη φαντασίωσή τους. Μια γοητευτική τρέλα. Δεν την αλλάζω με τίποτα. Όσα έζησα εκεί δεν τα ξεχνώ και η πόρτα μένει πάντα ανοιχτή.

Είχατε πει από την αρχή ό,τι «πάω στην Αμερική για να μείνω» ή σας πήγε και λίγο η ζωή προς τα εκεί;

Πήγα για να μείνω. Ήθελα να δω πως μπορώ ν' ανταπεξέλθω σ' ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Οι προκλήσεις ήταν πολλές και αυτό μ' έκανε να θέλω να τα καταφέρω εκεί. Όπως λέει και ο Σινάτρα, αν τα καταφέρεις στην Νέα Υόρκη, μπορείς να τα καταφέρεις παντού.

Πώς αντέδρασαν οι δικοί σας άνθρωποι, όταν τους ανακοινώσατε ότι φεύγετε για ν' ακολουθήσετε καριέρα στην Αμερική;

Μόλις της ανακοίνωσα την απόφασή μου, η μητέρα μου έμεινε να με κοιτάει για κάποια ώρα. Είχα ήδη κλείσει την οντισιόν στo «American Academy of Dramatic Arts» (AADA) και μετά της το είπα. Μετά το πρώτο σοκ, με αγκαλιάσε και με στήριξε με όποιον τρόπο μπορούσε. Το οτι βρέθηκα τελικά εκεί το χρωστάω σε μεγάλο βαθμό στον παππού μου και στη γιαγιά μου, που με στήριξαν οικονομικά στα πρώτα χρόνια της σχολής και τους είμαι πολύ ευγνώμων.

 

Ποια είναι η καθημερινότητα εκεί για έναν ηθοποιό; Δίνονται περισσότερες ευκαιρίες σε σχέση με την Ελλάδα;

Η αγορά είναι μεγαλύτερη, οπότε οι ευκαιρίες είναι σίγουρα περισσότερες, αλλά ο ανταγωνισμός είναι ακόμα πιο έντονος. Όλοι κυνηγούν την ευκαιρία τους. Είναι διαφορετικά τα πράγματα. Υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία που τρέφεται από το σινεμά, την τηλεόραση, το θέατρο και γενικά από την ψυχαγωγία. Είναι τρελοί οι ρυθμοί. Καθημερινές οντισιόν, σεμινάρια, φωτογραφήσεις, ένα συνεχές κυνηγητό. Πρέπει να βρίσκεσαι συνεχώς σε κίνηση.

Πόσο ακριβή είναι η ζωή στη Νέα Υόρκη;

Είναι ακριβή για κάποιον που δεν ζει μόνιμα εκεί.

Υπήρχαν φορές που οικονομικά δεν τα βγάζατε πέρα; 

Τα πρώτα χρόνια της σχολής ήταν δύσκολα οικονομικά. Δεν επιτρέπεται να εργάζεσαι με την σπουδαστική visa, οπότε δεν είχα εισόδημα. Ευτυχώς είχα πάρει τη διπλή υποτροφία, οπότε είχα μια πολύ καλή έκπτωση στα δίδακτρα. Όταν αποφοίτησα, ξεκίνησαν οι οντισιόν και έτσι ήρθαν τα πρώτα χρήματα. Η συνέχεια ευτυχώς ήταν πολύ καλύτερη.

Τι σας έκανε να επιστρέψετε στην Ελλάδα;

Ο Covid-19. Έπειτα από δύο χρόνια που δεν είχα καταφέρει να έρθω στην Ελλάδα, αποφάσισα να πάρω ένα off και να έρθω για τρεις μήνες να δω τους δικούς μου. Λίγες μέρες πριν επιστρέψω στην Νέα Υόρκη, ανακοινώθηκε το πρώτο lockdown. Έτσι ξέμεινα εδώ. Ύστερα έκλεισαν εντελώς τα σύνορα και δεν υπήρχε προοπτική να γυρίσω άμεσα, οπότε ξεκίνησα να ψάχνω για δουλειές εδώ. Έκανα μερικά διαφημιστικά και έτσι ξεκίνησα να γνωρίζω κόσμο του επαγγέλματος. Πριν ανοίξουν τα σύνορα, ήρθε η πρώτη συνεργασία με τον κ. Μανουσάκη. Έτσι προς το παρόν μένω εδώ.

 

Επαγγελματικά ποιο ήταν το πρώτο «όχι» που ακούσατε;

Δεν το γνωρίζει ούτε ο ίδιος, αλλά το πρώτο όχι το άκουσα από τον κ. Μανουσάκη στα 19 μου. Πήγα για μια οντισιόν, κατάλαβε με τις πρώτες κουβέντες πως δεν είχα ιδέα από υποκριτική και εκεί άκουσα το πρώτο μου «όχι». Τον ευχαριστώ πολύ γι' αυτό, γιατί κατάλαβα πως έπρεπε να δουλέψω πολύ και πως είχα μακρύ δρόμο να διανύσω για να μπορέσω να σταθώ σε μια οντισιόν.

Βαγγέλης Σαλευρής: «Το πιο τρελό μου όνειρο είναι να γίνω ηθοποιός»

Ο Βαγγέλης Σαλευρής ανήκει στην νέα γενιά ηθοποιών που έχει ξεχωρίσει για το ταλέντο και την προσωπικότητά του. Είναι ένας γλυκός και ευαίσθητος χαρακτήρας που σε κερδίζει αμέσως από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Βεάκη με σπουδή στο κλασσικό τραγούδι, τους κλασσικούς ευρωπαϊκούς χορούς και το σολφέζ. Επίσης, είναι αριστούχος στο χορό, στην ξιφασκία και στην commedia dell'arte.

Φέτος, συμμετέχετε και στην παράσταση «Ποντικοπαγίδα» στο Νέο Ακάδημο, εκτός από το «Κόκκινο Ποτάμι». Πείτε λίγα λόγια για τον ρόλο σας... 

Εγώ μαζί με την Πηνελόπη Αναστασοπούλου, η οποία υποδύεται τη γυναίκα μου, έχουμε έναν ξενώνα. Στην διάρκεια της δεύτερης μέρας και ενώ έχουν φτάσει όλοι οι πελάτες γίνεται ένας φόνος.... μέχρι εκεί μπορώ να πω! 

Ποιες ήταν οι σκέψεις σας, όταν διαβάσατε το συγκεκριμένο έργο της Αγκάθα Κρίστι;

Ενώ όλοι γνωρίζουμε πάνω - κάτω το μοτίβο της Αγκάθα Κρίστι, καταφέρνει μέσα από αναπάντεχες ανατροπές να διαφοροποιηθεί, σε σχέση με την πλοκή των προηγούμενων ιστοριών της. Μάλλον αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που συντελούν στην σπουδαιότητα των έργων της.

 

Πώς συνεργαστήκατε με την Κίρκη Καραλή που σκηνοθετεί την παράσταση;

Ήταν μία πολύ ωραία και δημιουργική διαδικασία, στην οποία η Κίρκη Καραλή γνώριζε ακριβώς τι να ζητήσει από τους ηθοποιούς. Έδινε χώρο και χρόνο, ώστε να τα περάσουν από το δικό τους φίλτρο.

Ανήκετε στους ηθοποιούς που προτιμούν περισσότερο το θέατρο από την τηλεόραση;

Και τα δύο σού προσφέρουν τη χαρά της επικοινωνίας με τον κόσμο. Σε αυτή την επικοινωνία, για εμένα βαρύνουσα σημασία έχει να υπάρχει ειλικρίνεια και αλήθεια.

Έχετε νιώσει κάποια στιγμή ότι η προσωπική σας ζωή μπαίνει σε δεύτερη μοίρα λόγω της δουλειάς σας;

Ναι και είμαι σε μία διαρκή διαδικασία να βρω τις ισορροπίες μου ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

 

Αν ρωτήσω τους δικούς σας ανθρώπους ποιο είναι το μεγαλύτερο ελάττωμά σας, τι πιστεύετε ότι θα μου απαντήσουν;

Νομίζω η σχέση μου με το χρόνο.

Ποιο θα λέγατε πως είναι το πιο τρελό σας όνειρο;

Nα γίνω ηθοποιός!

OPENΚόκκινο ποτάμιειδήσεις τώραΤούρκοςΜανούσος ΜανουσάκηςΆγκαθα ΚρίστιΝέα Υόρκη