Τηλεόραση|11.05.2024 22:30

Eurovision 2024: Η Γαλλία διέκοψε πρόβα με μήνυμα για τη Γάζα - Η απουσία της Ελλάδας από την παρέλαση και το plan b της EBU

Newsroom

Ο μεγάλος τελικός της Eurovision ξεκίνησε στις 22:00 στο Μάλμε της Σουηδίας μέσα σε μία ατμόσφαιρα πραγματικά ηλεκτρισμένη, τόσο από την συμμετοχή του Ισραήλ, όσο και από τον αποκλεισμό της Ολλανδικής αποστολής, μετά από την καταγγελία πως ο τραγουδιστής της Joost Klein επιτέθηκε σε μέλος της παραγωγής .

Πριν την έναρξη του τελικού, το κλίμα είχε χαλάσει για τα καλά και οι Ισραηλινοί δημοσιογράφοι δέχονται συνεχώς πιέσεις. Μάλιστα η αποστολή του Ισραήλ δέχθηκε πολύ έντονο γιουχάρισμα στην τελική πρόβα και περιμένει κάτι τέτοιο να σημειωθεί και επί σκηνής.  Δρακόντεια είναι και τα μέτρα ασφαλείας μετά της αντιδράσεις για τη συμμετοχή του Ισραήλ, με τις αρχές στη σουηδική πόλη να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα. Την ίδια στιγμή, η Loreen που κέρδισε τον διαγωνισμό πέρυσι, ξεκαθάρισε, σύμφωνα με τη Sun, ότι δεν πρόκειται να δώσει το τρόπαιο στην Eden Golan, σε περίπτωση που κερδίσει τον διαγωνισμό.

Σύφωνα με τον δημοσιογράφο η EBU είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε plan b αν οι αποδοκιμασίες είναι τόσο έντονες που δεν μπορεί η τραγουδίστρια να ερμηνεύσει το τραγούδι της. Συγκεκριμένα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβάλλουν μαγνητοσκοπημένο βίντεο από την εμφάνιση μπροστά στις επιτροπές ή την εμφάνιση του ημιτελικού. H EBU εκανε μάλιστα και έκτακτη σύσκεψη για να αντιμετωπίσει όλα τα θέματα.

Η σειρά εμφάνισης των χωρών - 11η η Σάττι

Η Ελλάδα με τη Μαρίνα Σάττι εμφανίζεται στην 11η θέση ενώ η Κύπρος με τη Silia Kapsis στην 19η. Αναλυτικά η σειρά εμφάνισης των χωρών:

  1. Σουηδία / Marcus & Martinus - Unforgettable
  2. Ουκρανία / a. alyona & J. Heil - Teresa & Maria
  3. Γερμανία / Isaak - Always on the Run
  4. Λουξεμβούργο / Tali - Fighter
  5. Ισραήλ / Eden Golan - Hurricane
  6. Λιθουανία / Silvester Belt - Luktelk
  7. Ισπανία / Nebulossa - Zorra
  8. Εσθονία / 5MIINUST x Puuluup - (nendest) narkootikumidest ei tea me (kull) midagi
  9. Ιρλανδία / Bambie Thug - Doomsday Blue
  10. Λετονία / Dons - Hollow
  11. Ελλάδα / Marina Satti - ZARI
  12. Ηνωμένο Βασίλειο / Olly Alexander - Dizzy
  13. Νορβηγία / Gate - Ulveham
  14. Ιταλία / Angelina Mango - La noia
  15. Σερβία / Teya Dora - Ramonda
  16. Φινλανδία / Windows95man - No Rules!
  17. Πορτογαλία / Iolanda - Grito
  18. Αρμενία / LADANIVA - Jako
  19. Κύπρος / Silia Kapsis - Liar
  20. Ελβετία / Nemo - The Code
  21. Σλοβενία / Raiven - Veronika
  22. Κροατία / Baby Lasagna - Rim Tim Tagi Dim
  23. Γεωργία / Nutsa Buzaladze - Firefighter
  24. Γαλλία / Slimane - Mon amour
  25. Αυστρία / Kaleen - We Will Rave

Η Γαλλία διέκοψε πρόβα με μήνυμα για τη Γάζα 

Ο Slimane ο οποίος εκπροσωπεί τη Γαλλία στο φετινό διαγωνισμό αποτελεί ένα από τα φαβορί καθώς βρίσκεται ιδιαίτερα ψηλά στα προγνωστικά. Μάλιστα εντυπωσίασε με την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια του β’ ημιτελικού της περασμένης Πέμπτης (9/5). Ένα βίντεο όμως που κάνει τον γύρο του διαδικτύου από την τελευταία πρόβα του, δείχνει τον Γάλλο τραγουδιστή, να διακόπτει την ερμηνεία του προκειμένου να κάνει τη δική του τοποθέτηση για τον πόλεμο στη Γάζα.

«Όταν ήμουν παιδί, ονειρευόμουν τη μουσική. Ονειρευόμουν να είμαι τραγουδιστής για να τραγουδήσω για την ειρήνη» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Slimane κατά τη διάρκεια αυτής της διακοπής της δικής του πρόβας από τη σκηνή της Eurovision 2024 και πρόσθεσε: «Η μουσική πρέπει να μας ενώνει, ναι, αλλά με αγάπη και ειρήνη».

Κοντόπουλος για Joost Klein: «Την χτύπησε την κοπέλα»

Ο συνθέτης της φετινής συμμετοχής της Κύπρου με το «Liar», Δημήτρης Κοντόπουλος, αποκάλυψε στον ALPHA όλο το παρασκήνιο για τον αποκλεισμό της ολλανδικής αποστολής από την Eurovision.

Όπως ανέφερε ανέφερε αρχικά: «Δεν ξέρω τι έχετε μάθει εσείς εκεί πέρα. Από αυτά που ακούμε όμως εδώ, οι τελευταίες πληροφορίες που έχω εγώ είναι ότι τελικά την χτύπησε την κοπέλα. Οπότε καλά έκανα και τον απέκλεισαν, είναι ένας διαγωνισμός».

«Α, τελικά την χτύπησε, μαθαίνεις εσύ;» ρώτησε τότε η οικοδέσποινα της μεσημεριανής εκπομπής, Ναταλία Γερμανού με τον Δημήτρη Κοντόπουλο να απαντά πως «έτσι ξέρω. Έτσι ξέρω, έτσι έχω μάθει. Ότι δηλαδή υπήρχε και φραστική επίθεση αλλά υπήρχε και χτύπημα».

Απουσιάζουν Ελλάδα και Κύπρος από την παρέλαση των σημαιών

Την ίδια στιγμή ερωτηματικά προκαλεί η απουσία της Ελλάδας και της Κύπρου από τη σκηνή της παρέλασης των σημαιών. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ολλανδική De Telegraaf : «Η παρέλαση της σημαίας πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στο Μάλμε κατά τη διάρκεια της τελικής πρόβας. Είναι ενδιαφέρον ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ιρλανδία και η Ελβετία και η Κύπρος δεν εμφανίστηκαν στη σκηνή κατά τη διάρκεια αυτής».

Πάντως η ελληνική αποστολή αναφέρει πως η απόφαση ήταν συννενοημένη με την EBU μετά από έντονο περιστατικό με εκπρόσωπο ισραηλινής αποστολής που έβγαλε φωτογραφίες τη Μαρίνα Σάττι.

Ιρλανδία, Νορβηγία αντιδρούν για το Ισραήλ

Την ίδια στιγμή η Allesandra,  τραγουδίστρια που εκπροσώπησε πέρυσι την Νορβηγία στην Eurovision του Λίβερπουλ, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την στήριξη της διοργάνωσης και δεν θα ανακοινώσει εκείνη την βαθμολογία της χώρας της, ως διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό της Ολλανδίας από τη διοργάνωση. 

«Γίνεται μια γενοκτονία και σας ζητώ από όλους σας να ανοίξετε τα μάτια σας, να ανοίξετε την καρδιά σας. Αφήστε την αγάπη να σας οδηγήσει στην αλήθεια. Είναι ακριβώς μπροστά σας», είπε.

 

Από την πλευρά της η Ιρλανδία με το Bambie Thug δεν εμφανίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου την τελική πρόβα τζενεράλε αφότου δήλωσε ότι μια «κατάσταση» απαιτεί «επείγουσα προσοχή» από την EBU.

Σε story που ανέβασε το Bambie Thug αναφορικά με την πρόβα είπε: «Αγαπητό Coven, υπήρχε μια κατάσταση ενώ περιμέναμε να πάμε στη σκηνή για την πρόβα παρέλασης σημαίας, για την οποία ένιωσα ότι χρειαζόταν επείγουσα προσοχή από την EBU - η EBU έχει λάβει σοβαρά υπόψη της το θέμα και έχουμε συζητήσει για το τι μέτρα πρέπει να ληφθούν. Αυτό σημαίνει ότι έχασα την πρόβα τζενεράλε μου - λυπάμαι πολύ για τους οπαδούς που ήρθαν να με δουν. Ελπίζω να σας δω στη σκηνή απόψε».

Πώς θα γίνει η ψηφοφορία μετά τον αποκλεισμό της Ολλανδίας - Η ανακοίνωση

Η EBU εξέδωσε νέα ανακοίνωση μετά τον αποκλεισμό της Ολλανδίας, αφού μειώνονται οι θέσεις εμφάνισης στον αποψινό τελικό της Eurovision. Ο αποκλεισμός της χώρας εγινε έπειτα από καταγγελία εναντίον του τραγουδιστή, Joost Klein, από μια υπάλληλο της Eurovision, η οποία ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε απειλές.

«Ως αποτέλεσμα της μη συμμετοχής της Ολλανδίας στον μεγάλο τελικό του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, ισχύουν τα ακόλουθα: Όλοι οι διαγωνιζόμενοι διατηρούν τον αριθμό τους στην επίσημη σειρά εμφάνισης. Δεν θα υπάρχει τραγούδι στη θέση 5.

Τα αποτελέσματα των κριτικών επιτροπών, τα οποία ελήφθησαν μετά τη βραδινή γενική πρόβα την Παρασκευή 10 Μαΐου, έχουν υπολογιστεί εκ νέου έτσι ώστε η Ολλανδία να μην λάβει κανέναν βαθμό. Για τον λόγο αυτό, όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής πρέπει να κατατάξουν όλα τα τραγούδια από το 1 έως το 26. Για παράδειγμα, εάν η Ολλανδία είχε καταταγεί στην 9η θέση από μια εθνική κριτική επιτροπή σε μια χώρα, το τραγούδι που είχε καταταγεί στη 10η θέση κατατάσσεται τώρα στην 9η θέση και θα λάβει 2 βαθμούς και το τραγούδι που είχε καταταγεί στην 11η θέση είναι τώρα στη 10η θέση και λαμβάνει 1 βαθμό. Δεν θα δοθεί κανένας βαθμός στην Ολλανδία από το κοινό. Οι θεατές στην Ολλανδία μπορούν να ψηφίσουν στον μεγάλο τελικό και το αποτέλεσμα της κριτικής επιτροπής της Ολλανδίας εξακολουθεί να ισχύει.

Η EBU θα ενημερώσει όλους τους τηλεπικοινωνιακούς εταίρους ότι η Ολλανδία δεν συμμετέχει πλέον και θα προσπαθήσουμε να μπλοκάρουμε τις γραμμές για το τραγούδι 5. Παρακαλούμε να μην επιχειρήσει κανείς να ψηφίσει για το τραγούδι 5. Σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να ψηφίσει για το τραγούδι 5, οι ψήφοι του δεν θα μετρήσουν, αλλά υπάρχει πιθανότητα οι θεατές να χρεωθούν. Η Ολλανδία δεν θα εμφανιστεί στον πίνακα βαθμολογίας».

ΓαλλίαΜαρίνα ΣάττιειδήσειςΚύπροςEurovisionEurovision 2024ειδήσεις τώρα