Viral|19.10.2022 19:16

Εξοικονομούν ενέργεια… ρισκάροντας: Σβήνουν τα φώτα από κτίρια στο Παρίσι, κάνοντας… παρκούρ

Newsroom

Μια ενδιαφέρουσα, αν και επικίνδυνη πρωτοβουλία έχουν πάρει νεαροί στο Παρίσι, σε μια προσπάθεια να… επιβάλλουν τις αποφάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια της πόλης, την ώρα που τα φώτα σε εμβληματικά μνημεία της γαλλικής πρωτεύουσας σβήνουν νωρίτερα. Τι ακριβώς κάνουν; Με παρκούρ σκαρφαλώνουν στους τοίχους και… σβήνουν τα φώτα.

Σβήνουν τα φώτα από κτίρια στο Παρίσι, κάνοντας… παρκούρ 

Πρόκειται για την πρωτοβουλία «Lights Off», που έχει διαδοθεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Γαλλία. Στη γαλλική πρωτεύουσα, πολλές πινακίδες καταστημάτων εξακολουθούν να παραμένουν φωτισμένες καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, μολονότι τα εμβληματικά μνημεία της πόλης, όπως π.χ. το Λούβρο, «βυθίζονται» στο σκοτάδι νωρίτερα από το κανονικό.

«Το κλείσιμο των φώτων είναι ένα συμβολικό μήνυμα. Δείχνει ότι οι εταιρείες δεν κάνουν ούτε τις πιο υποτυπώδεις προσπάθειες» δήλωσε στους New York Times ο Κέβιν Χα, ένας 28χρονος υποψήφιος διδάκτωρ ωκεανογραφίας και επικεφαλής της συλλογικότητας «On the Spot», της ομάδας των αθλητών που επιχειρούν να σβήνουν τα φώτα σε μαγαζιά και κτίρια τη νύχτα. «Αυτό που μετράει δεν είναι η αποτελεσματικότητα των προσπαθειών μας. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σβήσουμε όλα τα φώτα του Παρισιού, όμως ελπίζουμε ότι θα δείξουμε πως μια μικρή κίνηση μπορεί να κάνει τη διαφορά» συμπληρώνει.

Τα φώτα που παραμένουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της νύχτας προκαλούν σπατάλη ενέργειας, ενώ η φωτορύπανση βλάπτει τα τοπικά οικοσυστήματα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η Βουλή της Γαλλίας εισήγαγε νομοθεσία, ήδη από το 2013, που απαιτεί τα καταστήματα και τα κτίρια που στεγάζουν γραφεία να σβήνουν τις πινακίδες τους μία ώρα μετά την αποχώρηση και του τελευταίου υπαλλήλου. Η παράβαση του συγκεκριμένου νόμου τιμωρείται με πρόστιμο 750 ευρώ. Η δημαρχία του Παρισιού, επιπλέον, έχει εκδώσει διάταγμα, που ζητά να σβήνουν τα φώτα από τη 1 έως τις 6 πρωί, αλλά πολλές επιχειρήσεις, κυρίως πολυτελείας, το αγνοούν.

Οι αθλητές εξηγούν ότι δεν σβήνουν τα φώτα στις κακόφημες γειτονιές της πόλης ή σε δρόμους που κυκλοφορούν περαστικοί τη νύχτα και θα μπορούσαν εύκολα να νιώσουν ανασφάλεια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραενέργειαπαρκούρφυσικό αέριοΠαρίσι