Καιρός|21.01.2023 10:54

Λαγουβάρδος στο ethnos.gr για φαινόμενο Ελ Νίνιο: Το καλοκαίρι θα έχουμε καύσωνα αντίστοιχο με το 2015

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

«Το φαινόμενο Ελ Νίνιο επιστρέφει μέσα στο 2023 και φέρνει πρωτοφανείς καύσωνες», προειδοποιούν οι επιστήμονες. Μιλώντας στο ethnos.gr ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος έκανε λόγο για πολύ υψηλές θερμοκρασίας που θα καταγραφούν αυτό το καλοκαίρι και θα θυμίζουν αυτές που είχαμε ζήσει το 2015-2016.

«Από το 2014 και μετά όλα τα έτη είναι ιδιαιτέρως θερμά. Είναι πιθανό και φέτος το Ελ Νίνιο να συμπαρασύρει τις θερμοκρασίες σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά είναι δεδομένο ότι δε θα επηρεάσει το ίδιο όλες τις χώρες. Αναμένουμε άνοδο των θερμοκρασιών σε μεγάλο μέρος του πλανήτη και κυρίως στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού και αυτό θα συμπαρασύρει και τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία. Δεν μπορούμε να πούμε, όμως, με σιγουριά ότι το Ελ Νίνιο και οι συνέπειές του έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

Ανησυχία από τη μεγάλη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι τους επιστήμονες ανησυχεί η μεγάλη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα, κάτι που χαρακτηρίζεται ως πρωτόγνωρο φαινόμενο.

«Στη χώρα μας και κυρίως σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Ήπειρο από τον Οκτώβριο και μετά έχουμε συνεχώς πολύ υψηλές θερμοκρασίες και αυτή η μεγάλη διάρκεια μας προκαλεί ανησυχία. Η μεγάλη διάρκεια υποδηλώνει ότι κάτι αλλάζει. Και στο παρελθόν είχαν καταγραφεί υψηλές θερμοκρασίες το χειμώνα αλλά σε μεμονωμένη κλίμακα. Τα μεμονωμένα γεγονότα δε δείχνουν κάτι. Αν, για παράδειγμα, δούμε μόνο τι έγινε τα φετινά Χριστούγεννα σε ΗΠΑ και Καναδά, όπου επικράτησαν ακραίες δυσμενείς καιρικές συνθήκες, θα πούμε ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή. Όμως, η τάση παγκοσμίως είναι να πηγαίνουμε συνέχεια σε πιο υψηλές θερμοκρασίες», υποστηρίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

ειδήσεις τώραυπερθέρμανσηκαύσωναςκαιρόςθερμοκρασία