Καιρός|08.05.2023 17:04

Κακοκαιρία: Πού θα σημειωθούν καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις – Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο

Newsroom

Πάνω που θύμιζε άνοιξη, αλλάζει ξαφνικά ο καιρός από σήμερα το απόγευμα. Η κακοκαιρία θα χτυπήσει με βροχές και καταιγίδες τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 08/05 σε τμήματα της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Στερεάς και της Βόρειας Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του Open, Κλέαρχου Μαρουσάκη, αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη είναι η μετατόπιση μιας ψυχρής αέριας μάζας από τα βόρεια Βαλκάνια νοτιότερα για να συγκρουστεί πάνω από τη χώρα μας με ήδη υπάρχουσες αρκετά πιο θερμές αέριες μάζες.

Τα φαινόμενα σταδιακά θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και βόρειας χώρας ως το απόγευμα της Τρίτης 09/05, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Τα φαινόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν.

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

Οι περιοχές που τα προγνωστικά στοιχεία θέλουν να επηρεάζονται ιδιαίτερα είναι οι εξής: 

  • Μακεδονία
  • Θράκη
  • Θεσσαλία
  • Δυτικό – βόρειο Αιγαίο

Στον χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται οι περιοχές όπου θα επηρεαστούν από αυτά τα έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα:

Αναλυτικά

Από το απόγευμα της Δευτέρας 08/05 έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης 09/05 αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες σε τμήματα της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Στερεάς και της Βόρειας Πελοποννήσου.
Από το πρωί της Τρίτης 09/05 τα φαινόμενα θα επεκταθούν σταδιακά και θα επηρεάσουν το σύνολο σχεδόν της Θράκης και της Μακεδονίας καθώς και τμήματα της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς, της Βόρειας Πελοποννήσου, του Ιονίου και του Βορείου Αιγαίου.

Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες σε ορεινές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, της Βόρειας Θεσσαλίας και της Ηπείρου.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση, κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της στις περιοχές εκδήλωσης των φαινομένων, η οποία κατά τόπους θα ξεπεράσει τους 7 βαθμούς Κελσίου.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται την Τρίτη 09/05.

Ο καιρός αύριο 

Στα βόρεια και βαθμιαία στα κεντρικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως από το μεσημέρι στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα στα κεντρικά θα εξασθενήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και το μεσημέρι - απόγευμα στα ηπειρωτικά, κυρίως στα ορεινά, θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 5 με 6 και στο βορειοανατολικό Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, όπου θα φτάσει τους 18 με 20, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 22 με 24 και στα νησιά τους 21 με 23 βαθμούς Κελσίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρακαταιγίδεςΚλέαρχος Μαρουσάκηςβροχέςκαιρός