Καιρός|10.07.2023 20:23

Ο καύσωνας «Κλέων» προ των πυλών: Πού θα φτάσει στους 43 βαθμούς ο υδράργυρος - Νέα πρόγνωση Μαρουσάκη

Newsroom

Αρχίζει και ανεβαίνει σταδιακά το θερμόμετρο και ο καύσωνας Κλέων είναι προ των πυλών θέτοντας σε επιφυλακή τον κρατικό μηχανισμό.

Όπως σημείωσε στο OPEN ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, πρόκειται για το πρώτο ισχυρό κύμα καύσωνα που χτυπά τη χώρας μας αυτό το καλοκαίρι. Μία πολύ θερμή αέρια μάζα ξεχύνεται ήδη από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής , επηρεάζει τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μεσογείου και, καθώς θα αρχίσει να μετατοπίζεται πιο ανατολικά αναμένεται να απασχολήσει και τη χώρα μας – κυρίως από την Πέμπτη (13/07) και τουλάχιστον μέχρι και την Κυριακή (16/07).

Το κύμα ήδη δίνει θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου προς την κεντρική και δυτική Μεσόγειο. Στη χώρα μας, μέχρι και την Τετάρτη, θα είμαστε κοντά στους 40 βαθμούς.

Πότε και πού αναμένονται οι πιο υψηλές τιμές

Αύριο, Τρίτη (11/07) θα είναι μία φυσιολογική καλοκαιρινή ημέρα και, από την Τετάρτη αρχίζει αυτή η κούρσα ανόδου του υδραργύρου – χαρακτηριστικά, σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας θα προσεγγίσει του 37 με 39 βαθμούς. Από την Πέμπτη, το θερμό κύμα αρχίζει και γίνεται πιο έντονο, προς τη Θεσσαλία προσεγγίζει του 40 με 41 βαθμούς, όπως και στην Αργολίδα. Στις υπόλοιπες περιοχές φτάνει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Μία από τις πιο δύσκολες ημέρες αναμένεται η Παρασκευή, όπως αναμένεται περαιτέρω άνοδος του υδραργύρου σε «κλειστά» γεωγραφικά διαμερίσματα του ηπειρωτικού κορμού. Θα δούμε τον υδράργυρο κοντά στους 42, πιθανώς και τους 43 βαθμούς. Αρκετά δύσκολη ημέρα θα είναι και το Σάββατο, όπου θα υπάρξουν 42 και 43 βαθμοί σε περιοχές του ηπειρωτικού κορμού. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι, από την Κυριακή, σιγά – σιγά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση του κύματος ζέστης – σταδιακά, όμως και από βορρά προς νότο. Στις αρχές της άλλης εβδομάδας, όπως όλα δείχνουν θα αποκατασταθούν σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή οι θερμοκρασιακές συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα 24ωρα αναμένονται δύσκολα και απαιτείται προσοχή, και κατά τη διάρκεια της νύχτας στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου η θερμοκρασία δε θα πέφτει για αρκετούς βαθμούς, άρα η δυσφορία θα είναι έντονη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ζέστηυψηλές θερμοκρασίεςκαύσωναςειδήσεις τώραπρόγνωση καιρούΚλέαρχος Μαρουσάκης