Καιρός|25.11.2023 23:21

Κακοκαιρία Bettina: Σε λευκό κλοιό πολλές περιοχές της χώρας - Έρχονται ακραία φαινόμενα με θυελλώδεις ανέμους - Η πρόγνωση Μαρουσάκη

Newsroom

Σε επιφυλακή είναι μετεωρολόγοι και πολιτεία για το κύμα της κακοκαιρίας Bettina που σφυροκοπά την Ελλάδα, ενώ από τη νύχτα του Σαββάτου (25/11) τα ακραία καιρικά φαινόμενα εντείνονται. Ήδη, από νωρίς το απόγευμα της ίδιας μέρας, σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας σημειώνονται έντονες χιονοπτώσεις ενώ, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για τους θυελλώδεις ανέμους.

Η πρόγνωση Μαρουσάκη

Όπως σημείωσε ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, προς τη Δυτική Μακεδονία έχει ήδη αρχίσει να χιονίζει και σε χαμηλά υψόμετρα.

Η ισχυρή κακοκαιρία δεν αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια. Η πολική, αέρια μάζα που κινείται προς τη χώρα μας, θα ρίξει κατακόρυφα την θερμοκρασία Την Κυριακή, από το ύψος της Λαμίας, θα κυριαρχούν οι μονοψήφιες θερμοκρασίες ενώ, σε πολλές περιοχές, ο υδράργυρος θα πέσει υπό το μηδέν. Προς την κεντρική και βόρεια Ελλάδα θα έχουμε ακόμη και παγετό. Αν εξαιρέσουμε το νότιο – νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου ο υδράργυρος θα προσεγγίσει τους 14 – 16 βαθμούς Κελσίου, στις υπόλοιπες περιοχές θα κάνει αρκετό κρύο για την εποχή στην  οποία βρισκόμαστε.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτού του κύματος κακοκαιρίας, ωστόσο, είναι οι άνεμοι καθώς, το βαρομετικό χαμηλό θα δημιουργήσει πολύ μεγάλη διαφορά πίεσης, προκαλώντας ισχυρότατους βοριάδες. Στο Ιόνιο και στο Αιγαίο αναμένεται να φτάσουν ακόμη και τα 9 – 10 μποφόρ. Οι άνεμοι αυτοί, όμως, δε θα αφορούν μόνο τη θάλασσα, αλλά ακόμη και την ξηρά. Γι' αυτό, τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή το απόγευμα, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή ενώ συνίσταται στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις αν δεν είναι απαραίτητες.

Ήδη είναι σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας, Λαυρίου, ενώ κλειστά παραμένουν τα πορθμεία.


Αποκλεισμένο λεωφορείο με 42 επιβάτες στο Καϊμακτσαλάν

Περίπου 1,5 ώρα παρέμεινε αποκλεισμένο, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης, λεωφορείο με 42 επιβάτες στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν. Ήδη στο σημείο βρίσκονται εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Έδεσσας.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Ιορδάνης Τζαμτζής, «ήδη προχωράει η διαδικασία απεγκλωβισμού του λεωφορείου και την επόμενη ώρα θα έχει ολοκληρωθεί. Οι επιβάτες είναι από τη Λιβαδειά και τώρα μεταφέρονται στο Νέο Άγιο Αθανάσιο και από εκεί θα πάνε στο Λουτράκι Πέλλας. Οι 33 επιβάτες είναι ήδη κάτω στο χωριό και οι υπόλοιποι εννιά είναι στον δρόμο».

«Μόλις ειδοποιηθήκαμε ανεβήκαμε πάνω και τους δώσαμε κουβέρτες, δεν χρειάστηκε να τους προσφέρουμε τροφή, διότι έγινε άμεσα η μεταφορά τους. Στο σημείο βρίσκονται δύο μηχανήματα αποχιονισμού και προχωράει η διαδικασία απεγκλωβισμού με τη βοήθεια της πυροσβεστικής και της αστυνομίας», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Στα «λευκά» η Βόρεια Ελλάδα

Από αργά το μεσημέρι, σε Φλώρινα, Νυμφαίο, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, άρχισε να χιονίζει με τέτοια ένταση, μάλιστα, που κατάφερε να το «στρώσει». Και νοτιότερα, όμως, τα ακραία καιρικά φαινόμενα επεκτάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, με έντονες χροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Στην Κοζάνη, δύο ορειβάτες που θέλησαν να ανέβουν στον ορεινό οικισμό «Φλάμπουρο» χάθηκαν, με την πυροσβεστική και τον δήμο Βελβεντού να πραγματοποιούν μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του kozanimedia, ένα κλιμάκιο της πυροσβεστικής ανεβαίνει αυτή την ώρα στα ορεινά για να εντοπίσουν τους ορειβάτες. Επιπλέον, βοηθούν στον εντοπισμό εθελοντές και αντιδήμαρχοι του Δήμου.

Καταστροφές από ανεμοστρόβιλο και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στα Φαλάσαρνα

Σοβαρές ζημιές προκάλεσε ανεμοστρόβιλος που «χτύπησε» τα Φαλάσαρνα, στην Κρήτη, το πρωί του Σαββάτου (25/11).

Μιλώντας στο zarpanews.gr, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κισάμου, Σπύρος Μαυροδημητράκης επιβεβαίωσε πως ο ανεμοστρόβιλος προκάλεσε ζημιές σε θερμοκήπια, ελιές αλλά και καταστήματα.

«Έχουν πάθει ζημιές ένα - δύο θερμοκήπια, ένα κατάστημα εστίασης το οποίο τώρα είναι κλειστό αλλά λειτουργεί το καλοκαίρι, έχουν πέσει δέντρα ενώ έχουν κοπεί και στύλοι της ΔΕΗ».

Όπως είπε ο ίδιος, στο σημείο βρίσκονται συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ ενώ σπεύδουν και συνεργεία του Δήμου Κισάμου.

Την ίδια ώρα, καλλιεργητής της περιοχής, μιλώντας στο zarpanews.gr, δήλωσε ότι «έχουν καταστραφεί περίπου 10 στρέμματα θερμοκήπια και ακούσαμε και για το Ελαφονήσι. Ο ανεμοστρόβιλος ξεπάτωσε και ελαιόδεντρα».

Οι κάτοικοι της περιοχής έμειναν για λίγη ώρα χωρίς ρεύμα, καθώς προκλήθηκαν βλάβες στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Όπως είπε ο διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ στα Χανιά, Στέλιος Μαναρωλάκης, «καταγράφηκαν δυο βλάβες, η μια αφορούσε σε δίκτυο χαμηλής τάσης αλλά τα συνεργεία εργάζονται για την αποκατάστασή τους και το ρεύμα θα επανέλθει άμεσα».

Η Φλώρινα... φόρεσε τα λευκά της

Η κακοκαιρία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη... έντυσε τη Φλώρινα στα λευκά. Το σκηνικό, πλέον, στην πόλη είναι χειμωνιάτικο.

Ο κρατικός μηχανισμός με τα μηχανήματα αποχιονισμού, τις αλατιέρες και το ανθρώπινο δυναμικό είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών.

Ήδη, κάτοικοι της Φλώρινας και τοπικά ΜΜΕ αρχίζουν να μοιράζονται εικόνες στο διαδίκτυο, με την πόλη τους να είναι ιδιαίτερα ελκυστική!

112 και στην Αττική για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Το απόγευμα του Σαββάτου ήχησε το 112 στην Αττική για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για ένα 12ωρο.

Συστάσεις του υπουργείου εργασίας προς τους εργοδότες

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εφιστά την προσοχή στους εργοδότες επιχειρήσεων σε περιοχές που, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων το οποίο εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, εκδηλώνονται ή αναμένεται να εκδηλωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα, να προβούν στις απαραίτητες -κατά περίπτωση- ενέργειες, στο πλαίσιο της θεσμικά προβλεπόμενης υποχρέωσης προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων τους.

Ενδεικτικά, τέτοιες ενέργειες είναι η αποφυγή ή ασφαλής διευθέτηση εξωτερικών εργασιών, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας και η διευκόλυνση ασφαλούς προσέλευσης και αποχώρησης στους χώρους εργασίας.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του, ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στην ασφάλεια των εργαζομένων σε υπηρεσίες delivery. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουν να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα και με το άρθρο 32 του ν. 5053/23.

Θυελλώδεις άνεμοι

Λόγω των νέων χαρακτηριστικών που λαμβάνει η κακοκαιρία, η ΕΜΥ αναβάθμισε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Αυτό έγινε όπως αναφέρεται «λόγω της σημαντικής και γρήγορης βάθυνσης του βαρομετρικού χαμηλού Bettina που σχηματίστηκε στην Αδριατική και κινείται προς τη χώρα μας, με αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση των ανέμων που θα φτάσουν στα 9 και πιθανώς τοπικά στα 10 μποφόρ».

πρόγνωση καιρού112ειδήσεις τώραΘυελλώδεις άνεμοιχιόνικακοκαιρία