Καιρός|20.01.2024 19:55

Επέλαση του χιονιά στη Βόρεια Ελλάδα: Η διαφορετική «εποχή» στον νότο και η πρόγνωση Μαρουσάκη για την εξέλιξη

Newsroom

Ραγδαία χιονόπτωση έχει ξεκινήσει από το απόγευμα του Σαββάτου σε περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη ενώ και μέσα στην πόλη η κάτοικοι είδαν χιόνι. Ωστόσο, την ώρα που η κακοκαιρία ντύνει στα λευκά πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, στη νότια Ελλάδα το σκηνικό και σήμερα θύμιζε περισσότερο Άνοιξη παρά Χειμώνα.

Την ώρα που στα βόρεια τμήματα της χώρας η θερμοκρασία έπεσε στους 2 - 6 βαθμούς Κελσίου, οι κάτοικοι των περιοχών από τη Θεσσαλία και νοτιότερα βίωσαν μία θερμή, σχεδόν ανοιξιάτικη ημέρα, με τα θερμόμετρα να σκαρφαλώνουν στην Αττική στους 18 βαθμούς, στην Πελοπόννησο στους 20, ενώ στην Κρήτη ακόμα και στους 21 βαθμούς Κελσίου.

Χιόνια στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη έχουν κλείσει ακόμα και δρόμοι εξαιτίας της επέλασης της κακοκαιρίας μα την Αστυνομία να μην επιτρέπει τη διέλευση οχημάτων στον δρόμο Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη, ενώ το ίδιο ισχύει για τον δρόμο που οδηγεί από το Ωραιόκαστρο στο Μελισσόχώρι.

Εκτός από τη Θεσσαλονίκη χιόνια είδαν και οι κάτοικοι σε πολλές ακόμα περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπως τα Γρεβενά, η Καστοριά, η Κοζάνη και η Φλώρινα, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών αυτών καλούνται να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες. Χιόνια έχουν πέσει επίσης σε Κιλκίς, Σέρρες αλλά και στον Βόρειο Έβρο.

Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη, τις επόμενες ώρες ο χιονιάς θα κατέβει νοτιότερα ενώ περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των φαινομένων. Τις επόμενες ώρες θα καταγραφούν πυκνές χιονοπτώσεις στην περιοχή της Θράκης (Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη), ενώ χιόνια θα πέσουν σε Θάσο και Σαμοθράκη.

Στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία τα φαινόμενα θα συνεχιστούν, ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε χιονόστρωση ακόμα και μέσα στη Θεσσαλονίκη. Χιόνια θα εξακολουθούν να πέφτουν σε Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη, Γρεβενά, Κιλκίς και Κατερίνη.

Η κακοκαιρία θα κατέβει τις επόμενες ώρες νοτιότερα, αλλά κυρίως σε πιο ψηλά υψόμετρα (Πήλιο, Όθρυς, Καρπενήσι, Παρνασσός, Δίρφυς, Καλάβρυτα).

Θα δούμε χιόνια στα ορεινά της Αττικής

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, το μεσημέρι της Κυριακής ο χιονιάς θα αρχίζει να υποχωρεί από τη Βόρεια Ελλάδα και θα κινηθεί νότια και θα δούμε χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα στην Κεντρική Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, ενώ και στα βόρεια τμήματα και σε ορεινές περιοχές της Αττικής θα σημειωθούν χιονοπτώσεις.

Πάντως, σε ολόκληρη τη χώρα, εκτός από τα νοτιοανατολικά τμήματα και την Κρήτη θα έχουμε μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας με θερμοκρασίες που θα μείνουν σε μονοψήφια νούμερα. Μέσα στο Αιγαίο θα κυριαρχήσουν θυελλώδεις βοριάδες, οι εντάσεις των οποίων θα φτάσουν ακόμα και τα 9 μποφόρ. Προς τα πιο νότια θαλάσσια επίπεδα της χώρας θα σημειωθούν καταιγίδες.

θερμοκρασίαειδήσεις τώραχιόνιακακοκαιρίαΑττικήΘεσσαλονίκη