Καιρός|17.05.2024 22:19

Αφρικανική σκόνη: Ήρθε για να μείνει το νέο κύμα – Πώς θα κινηθεί ο «αεροχείμαρρος»

Newsroom

Το κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που θα σημειωθούν τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα θα κάνει την κατάσταση αποπνικτική και τις αρχές να βρίσκονται επί ποδός.

Ήδη από χθες και μέχρι και την Τρίτη (21/5) θα είναι αυξημένες οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας, ενώ σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσίααναμένεται σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας.

Για αύριο (18/5) αναμένεται αίθριος ο καιρός στα βόρεια, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι στα νότια θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στην Πελοπόννησο.

Δείτε την πορεία της αφρικανικής σκόνης έως την Τρίτη


Τι είναι αεροχείμαρρος

Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος που έχει προσεγγίσει την Ελλάδα είναι η αιτία των υψηλών θερμοκρασιών και της αφρικανικής σκόνης που θα σκεπάσει τη χώρα. Τα έντονα φαινόμενα θα κινηθούν κυρίως μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου, ενώ σταδιακά θα μετατοπιστούν ανατολικότερα. Το μεσημέρι αναμένεται αφρικανική σκόνη σε ολόκληρη τη χώρα, κυρίως δυτικά και νότια, ενώ το βράδυ η σκόνη θα μετατοπιστεί στο κεντρικό Αιγαίο.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Θοδωρή Κολυδά «τα φαινόμενα δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του. Αυτή η ανώτερη ροή της ατμόσφαιρας, αλλά και οι σχεδόν θυελλώδεις νοτιάδες που θα πνέουν στα Δυτικά θα προκαλέσουν μεταφορά Αφρικανικής σκόνης, αλλά και υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή μας, μέχρι τι αρχές της ερχόμενης εβδομάδος».

Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

«1.Ο αεροχειμαρρος είναι ο κύριος οδηγός των καιρικών συστημάτων τα οποία κινούνται ανάλογα με την ροή του.Τον παρομοιάζουμε σαν τις ράγες του τραίνου, που πάνω του κινούνται τα ...βαγόνια του καιρού.

2. Στην προκειμένη περίπτωση μεταφέρονται μεν θερμές μάζες αλλά και σκόνη, αλλά παράλληλα υπάρχει και η συννεφιά που παίζει ανασταλτικό ρόλο στην άνοδο της θερμοκρασίας (προς το παρόν). Είχαμε αναφερθεί γι'αυτό τις προηγούμενες ημέρες αλλά δεν πέρασε σε όλο το κοινό αυτή η πληροφόρηση

3. Πολλές φορές μεταξύ δύο αξόνων του #jetstream (όπως βλέπουμε στην εικόνα) δημιουργείται άστατος καιρός. Αυτός ο καιρος θα επηρεάσει ως τη Δευτερα κυρίως τα βόρεια, όπως αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτηση».

 

ΕΜΥυψηλές θερμοκρασίεςειδήσειςαφρικανική σκόνηειδήσεις τώρα