Οικονομία|28.04.2020 14:27

Η Κομισιόν χαλαρώνει λογιστικούς κανόνες για να ευνοήσει τα δάνεια

Μαρία Ψαρά

Τραπεζικό πακέτο για τη διευκόλυνση του δανεισμού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν. Στόχος είναι να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να δανείζουν χρήματα για να στηρίξουν την οικονομία και να βοηθήσουν στην άμβλυνση του σημαντικού οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας.

Επί της ουσίας, η Κομισιόν «χαλαρώνει» τους λογιστικούς κανόνες για να επιτρέψει στις τράπεζες να διοχετεύσουν περισσότερη ρευστότητα στην οικονομία, μέσω μιας ειδικής «λογιστικής άσκησης». Σύμφωνα με την Κομισιόν το πακέτο έχει στόχο ρητά «να ενθαρρυνθούν οι τράπεζες να κάνουν πλήρη χρήση της ευελιξίας που ενσωματώνεται στο προληπτικό και λογιστικό πλαίσιο της ΕΕ, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να στηρίζουν πλήρως τους πολίτες και τις εταιρείες κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας παρέχοντας χρηματοδότηση».

Οι τομείς ευελιξίας στο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ περιλαμβάνουν κανόνες για τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες αξιολογούν τον κίνδυνο ότι ο δανειολήπτης δεν θα αποπληρώσει δάνειο λαμβάνοντας υπόψιν την πανδημία. Επίσης, προληπτικούς κανόνες για την ταξινόμηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πλαίσιο όπου υπήρχαν μέτρα ανακούφισης, όπως συστήματα εγγύησης και μορατόριουμ είτε από τα κράτη μέλη είτε από τις ίδιες τις τράπεζες. Καθώς και λογιστική αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των δανείων, όπου προβλέπεται πως η εφαρμογή των μέτρων αρωγής που οι τράπεζες ή τα κράτη παρέχουν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να γεφυρώσουν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες ρευστότητας, όπως καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δανείων, δεν πρέπει να οδηγούν αυτόματα σε αυστηρότερη λογιστική αντιμετώπιση των αντίστοιχων δανείων.

Ειδικά σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL), η Κομισιόν σημειώνει ότι ενώ τα ποσά παραμένουν υψηλά σε ορισμένα κράτη μέλη, υπάρχει σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια, με τις τράπεζες να ενισχύουν τους ισολογισμούς τους, μειώνοντας το επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων και με βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας. Η ποιότητα του ενεργητικού έχει βελτιωθεί και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει μειωθεί σημαντικά.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι οι κυβερνητικές εγγυήσεις και οι περιορισμοί των πληρωμών είναι βασικά μέτρα από τράπεζες και Κ-Μ για να υποστηρίξουν τους δανειολήπτες που πλήττονται από την πανδημία. Στο σημερινό πλαίσιο υπολογίζονται οι ανησυχίες ότι οι κανόνες προληπτικής εποπτείας σχετικά με την ταξινόμηση των NPL (ορισμός της αθέτησης υποχρεώσεων και της ανοχής δανείων σύμφωνα με τον Κανονισμό περί Κεφαλαιακών Απαιτήσεων - CRR) μπορεί να εμποδίσει τη χρηματοδότηση για την ανάσχεση των συνεπειών της πανδημίας.

τράπεζεςΚομισιόν