Οικονομία|18.12.2018 19:05

Μετά τη Χαλυβουργική στο σκοτάδι και η «ΛΑΡΚΟ» - Χρωστά 280 εκατ. στη ΔΕΗ

Θεόδωρος Παναγούλης

Η ΔΕΗ «έβγαλε» από την πρίζα τη «Χαλυβουργική» και απειλεί να κάνει το ίδιο με τη «ΛΑΡΚΟ», η οποία οφείλει το ιλιγγιώδες ποσό των 280 εκατομμυρίων ευρώ!

Οσον αφορά στην πρώτη, η επιχείρηση βρισκόταν ούτως ή άλλως σε τέλμα, καθώς είχε ουσιαστικά σταματήσει την παραγωγική δραστηριότητα χάλυβα, είχαν «σβήσει» οι κλίβανοι από το 2013 και αναλάμβανε κατά καιρούς μόνον την επεξεργασία χάλυβα για την παραγωγή έτοιμων προϊόντων σιδήρου.

Ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν απομείνει είναι 170 άτομα από τα 600 με 700 που απασχολούσε μέχρι και το 2006. Οι παραμένοντες εργαζόμενοι είχαν τεθεί στο εργασιακό καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας, δηλαδή τρεις μέρες εργασίας και δύο όχι.

Οσον αφορά στη «ΛΑΡΚΟ», η τύχη της εταιρείας κρέμεται από μία κλωστή, όπως και η εργασία 1.000 εργαζομένων.  Η «ΛΑΡΚΟ» απειλείται επίσης με αποκοπή της ηλεκτροδότησής της, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ βρίσκονται στην τελική τους φάση με τελική προθεσμία την 1η Ιανουαρίου.

Το σύνολο των οφειλομένων της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ φτάνει το ιλιγγιώδες ποσό των 280 εκατ. ευρώ, ωστόσο για αυτά τα παλιά χρέη δεν υπάρχουν μεγάλες ελπίδες. Το κρίσιμο ζήτημα είναι αν μπορεί η «κρατική» επιχείρηση (στην οποία μετοχές έχει και η ίδια η ΔΕΗ) να πληρώνει τις τρέχουσες δαπάνες ηλεκτροδότησης. Κι αυτό όμως δεν είναι καθόλου δεδομένο.

Παρέμβαση Σταθάκη

Προς το παρόν και μετά από μεσολαβητική παρέμβαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη την προηγούμενη εβδομάδα, έχει συσταθεί κοινή επιτροπή των δύο πλευρών, με τη ΔEH να θέτει ως κόκκινες γραμμές την εξόφληση της τρέχουσας κατανάλωσης, την εφαρμογή σχεδίου αποπληρωμής των οφειλών και την παροχή ισχυρών εγγυήσεων.

«Η ΔΕΗ θεωρεί ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που μπορεί να δώσει στη ΛΑΡΚΟ, η οποία οφείλει να μειώσει με κάθε τρόπο το κόστος παραγωγής της ώστε να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Σε διαφορετική περίπτωση η παύση εκπροσώπησης από τη ΔΕΗ την 1η Ιανουαρίου 2019 θα είναι μονόδρομος» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η επιχείρηση.

Το «σχέδιο Σταθάκη» συνίστανται στην υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ, την προς τα κάτω προσαρμογή του επιπέδου παραγωγής από την ΛΑΡΚΟ έτσι ώστε να εξοικονομούνται πόροι (αφού όσο πιο πολύ παράγει σήμερα η ΛΑΡΚΟ τόσο περισσότερο "μπαίνει μέσα") και τον εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους.

Αμφίβολο αν μπορεί να πληρώσει τις τρέχουσες καταναλώσεις

Παρόλα αυτά, είναι αμφίβολο εάν η ΛΑΡΚΟ θα μπορεί και μετά από αυτές τις κινήσεις να πληρώνει την τρέχουσα κατανάλωσή της. Με τις τιμές νικελίου πολύ χαμηλά, η ΛΑΡΚΟ το τελευταίο διάστημα δεν κάλυπτε παρά ένα μικρό ποσοστό, περί το 40%, της αξίας των τρεχουσών καταναλώσεων. Σήμερα το νικέλιο, το παραγόμενο δηλαδή από τη ΛΑΡΚΟ προϊόν, κινείται σε χαμηλές τιμές, περί τα 9.000 ευρώ τον τόνο, όταν το κόστος της επιχείρησης είναι 13.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια από το ΥΠΕΝ για να εισπράξει η ΛΑΡΚΟ και ένα ποσό περί τα 5 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν από τους Διαχειριστές (για διακοψιμότητα κ.λπ.) έτσι ώστε και αυτό το ποσόν να δοθεί στη ΔΕΗ ως άμεση οικονομική ρευστότητα.

ΔΕΗΛΑΡΚΟΧαλυβουργική