Οικονομία|26.11.2021 13:24

Κορονοϊός - Αφρικανική μετάλλαξη: Σε ελεύθερη πτώση οι αγορές - Βουτιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Newsroom

Μεγάλη πτώση καταγράφουν σήμερα οι τιμές των μετοχών και του πετρελαίου, ενώ οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται, καθώς ο εντοπισμός μίας νέας, πιθανόν ανθεκτικής, μετάλλαξης του κορονοϊού ώθησε τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων, του γεν και του δολαρίου.

Τεράστιες απώλειες στα χρηματιστήρια

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε απώλειες 3,3% λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς, με τη σημερινή συνεδρίαση να αναμένεται η χειρότερη εδώ και πάνω από ένα έτος.

Οι ασιατικές μετοχές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τριών μηνών, με τον δείκτη MSCI για την περιοχή (εκτός της Ιαπωνίας) να υποχωρεί 2%.

H τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό πετρέλαιο υποχωρούσαν 3%, κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω φόβων για μείωση της ζήτησης.

Οι αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντίθετα με τις τιμές τους, σημείωναν σημαντική πτώση. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχωρούσε 8 μονάδες βάσης στο 1,5618%.

Λίγα είναι ακόμη γνωστά για τη νέα μετάλλαξη, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, αλλά επιστήμονες ανέφεραν ότι έχει έναν ασυνήθιστο συνδυασμό μεταλλάξεων και πιθανόν να μπορεί να διαφεύγει των ανοσοποιητικών αντιδράσεων ή να γίνεται πιο μεταδοτική.

Οι βρετανικές Αρχές θεωρούν ότι είναι η πιο σημαντική μετάλλαξη έως τώρα και ανησυχούν ότι μπορεί να είναι ανθεκτική στα εμβόλια, σπεύδοντας να επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως έκανε και η Ιαπωνία.

Πτώση και στο ΧΑ

Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε τις ευρωπαικές αγορές στην άνοδο και προσέγγισε τις 900 μονάδες. Εάν τις ακολουθήσει στην πτώση και σήμερα (πολύ πιθανό) τότε θα πρέπει να περιμένουμε να δοκιμάσει τις στηρίξεις των 890 μονάδων και εάν τις σπάσει καθοδικά οι επόμενες στηρίξεις είναι στα επιπεδα των 850-865 μονάδων. Αυτό βέβαιας δεν σημαίνει ότι θα πέσει κατακόρυφα προς τα επίπεδα αυτά.

Τα αποτελέσματα εννιαμήνου των εισηγμένων δείχνουν ότι σε ποσοστό άνω του 70% οι εταιρείες έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν αποτελέσματα πολύ υψηλότερα της αντίστοιχης περιόδου του 2020 και σε αρκετές περιπτώσεις καλύτερα αυτών του 2019.

Έκτακτα μέτρα σε χώρες της Ασίας – Μπλόκο από ΕΕ σε αφίξεις από νότια Αφρική

Ασιατικές χώρες και περιοχές σπεύδουν να ενισχύσουν τα μέτρα ενάντια στον κορονοϊού έπειτα από τον εντοπισμό της αφρικανικής μετάλλαξης η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό και απειλεί να ανατρέψει τις προσπάθειες αναχαίτισης της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν εισηγείται να μπει «μπλόκο» στις αφίξεις από τη Νότια Αφρική, ενώ για το θέμα θα συνεδριάσει εκτάκτως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αφρικανική μετάλλαξη κορονοϊού: Έκτακτα μέτρα στην Ασία

Η Σιγκαπούρη και η Ινδία να ανακοίνωσαν αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους και την αυστηροποίηση των κανόνων για διαγνωστικά τεστ. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να ανακαλύπτουν περισσότερα για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε στις αρχές αυτής της εβδομάδας, αλλά η είδηση αυτή έπληξε τις χρηματοπιστωτικές αγορές σήμερα, με τις μετοχές στην Ασία να υφίστανται την πιο απότομη πτώση τους σε τρεις μήνες και το πετρέλαιο να βυθίζεται περισσότερο από 3%.

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος, το οποίο ονομάζεται B.1.1.529, βρέθηκε επίσης στην Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας.

Ανησυχώντας για την νέα παραλλαγή του κορονοϊού, η Βρετανία απαγόρευσε προσωρινά τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και το Εσουατίνι από σήμερα και ζήτησε από τους Βρετανούς ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτούς τους προορισμούς να τίθενται σε καραντίνα.

Η Σιγκαπούρη γρήγορα ακολούθησε τη Βρετανία, με το υπουργείο Υγείας της να ανακοινώνει σήμερα ότι θα περιορίσει τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική και κοντινές της χώρες για προληπτικούς λόγους.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επίσης αποφάσισε να ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους για επισκέπτες από τη Νότια Αφρική και άλλες πέντε αφρικανικές χώρες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji. Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει την είδηση αυτή.

Μετά την χαλάρωση νωρίτερα αυτόν τον μήνα κάποιων από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που είχε επιβάλει, η κεντρική κυβέρνηση της Ινδίας εξέδωσε οδηγία προς όλα τα κρατίδια της χώρας να πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους και τεστ στους ταξιδιώτες διεθνών πτήσεων από τη Νότια Αφρική και άλλες χώρες «κινδύνου».

Ασιατικές χώρες κατάφεραν σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτές σε άλλες περιοχές να αναχαιτίσουν την πανδημία του νέου κορονοϊού επιβάλλοντας αυστηρά προληπτικά μέτρα, αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους και πολιτικές για διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ.

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού έχει πρωτεΐνη ακίδα που διαφέρει πάρα πολύ από αυτήν του αρχικού στελέχους του νέου κορονοϊού στο οποίο στηρίχθηκαν τα εμβόλια κατά της COVID-19, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας.

Η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες από χώρες «υψηλού κινδύνου» στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου θα πρέπει να παραμένουν σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις καραντίνας για 14 ημέρες.

Παράλληλα η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε ότι η χώρα της είναι καλά προετοιμασμένη για την νέα παραλλαγή. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι θα ξανανοίξει τα σύνορά της στους πλήρως εμβολιασμένους διεθνείς ταξιδιώτες από τις 30 Απριλίου.

Ερωτηθείσα αν αυτά τα σχέδια θα πρέπει να καθυστερήσουν λόγω του νέου παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού, η Άρντερν σημείωσε ότι η χώρα της έχει «έναν αριθμό ενσωματωμένων μέτρων που λειτουργούν ως μαξιλάρι προστασίας».

Μπλόκο σε αφίξεις στην ΕΕ από Νότια Αφρική

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής, έγραψε σήμερα στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε. Η παραλλαγή έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Αλλά και η Ιταλία, απαγόρευσε την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί μια σειρά χωρών από τη νότια περιοχή της Αφρικής, περιλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, κατά τις τελευταίες 14 ημέρες. Σε αντίστοιχα μέτρα προχώρησε η Ολλανδία και η Τσεχία.

Πρώτο κρούσμα στο Ισραήλ

Συναγερμός σήμανε στο Ισραήλ, καθώς όπως μεταδίδουν ΜΜΕ της χώρας καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα της αφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού.

Η μετάλλαξη εντοπίστηκε σε άτομο το οποίο επέστρεφε στο Ισραήλ από το Μαλάουι. Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ακόμη δύο περιπτώσεις ερευνώνται ως πιθανά κρούσματα, καθώς αναμένονται οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν. Και τα τρία άτομα ήταν εμβολιασμένα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει ήδη συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για να συζητηθούν τα τελευταία δεδομένα γύρω από τη μετάλλαξη αυτή. Το Ισραήλ χαρακτήρισε αρκετές αφρικανικές χώρες ως «κόκκινες» όταν γνωστοποιήθηκε η μετάλλαξη B.1.1.529, πράγμα που σημαίνει ότι απαγορεύεται στους Ισραηλινούς να ταξιδεύουν σε αυτές χωρίς ειδική άδεια και οι ξένοι δεν μπορούν να εισέλθουν στο Ισραήλ εάν έχουν βρεθεί στις χώρες αυτές τις τελευταίες 14 ημέρες.

Έκτακτη συνεδρίαση από ΠΟΥ

Στις 13:00 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει εκτάκτως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να αξιολογήσει το νέο παραλλαγμένο στέλεχος. «Ο ΠΟΥ συγκαλεί συνεδρίαση (...) για την καλύτερη κατανόηση του χρονοδιαγράμματος των μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη και να διευκρινίσει αν αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος θα πρέπει να χαρακτηριστεί παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας», σημείωσε.

Σχεδόν 100 αλληλουχίες της παραλλαγής έχουν αναφερθεί και οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι αυτή έχει «μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων», κάτι το οποίο απαιτεί περαιτέρω μελέτη, πρόσθεσε ο Λιντμάιερ.

Ο ΠΟΥ δεν σχολιάζει προς το παρόν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επέβαλαν οι αρχές κάποιων χωρών σε χώρες του νοτίου τμήματος της Αφρικής που συνδέονται με το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του ιού, κατέληξε ο εκπρόσωπος του οργανισμού.

ΑφρικήΚορονοϊόςΝότια Αφρικήμετάλλαξη