Οικονομία|09.01.2022 10:02

Πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης οικιακών συσκευών: Πότε έρχεται, ποιες συσκευές αφορά - Οι δικαιούχοι

Newsroom

Μια πρώτη γεύση του νέου προγράμματος αντικατάστασης των ενεργοβόρων οικιακών συσκευών έδωσε ο Κώστας Σκρέκας τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι η πλατφόρμα να λειτουργήσει εντός του α' εξαμήνου του 2022. Μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε πως το πρόγραμμα θα αφορά όλα τα νοικοκυριά με κριτήρια προτεραιοποίησης.

«Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αντικατάστασης των παλιών ενεργοβόρων οικιακών συσκευών οι οποίες και καταναλώνουν ρεύμα και δεν αποδίδουν αυτό που θα έπρεπε να αποδίδουν. Άρα δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσουμε το κόστος του λογαριασμού, θα προστατεύσουμε το περιβάλλον αλλά βέβαια και να έχει μία καλύτερη οικοσυσκευή. Το επόμενο διάστημα θα εξειδικευτεί το πρόγραμμα», δήλωσε στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο Open ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Εκείνο που μπορούμε να πούμε τώρα είναι (ότι το πρόγραμμα θα αφορά) τα κλιματιστικά που είναι πολύ ενεργοβόρα. Πολλές πολυκατοικίες και πολλά σπίτια έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους εδώ και πολλά χρόνια. Πάρα πολλές οικογένειες που χρησιμοποιούν κλιματιστικά για να θερμανθούν. (...) Προτεραιότητα βασική είναι το κλιματιστικό», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας. Συμπλήρωσε πως «θα πρέπει αυτό που αντικαθιστούμε να είναι χαμηλότερης ενεργειακής κλάσης από το νέο το οποίο αγοράζουμε».

«Θα υπάρξει συγκεκριμένος οδηγός όπου θα μπορέσουν οι οικογένειες αν εμπίπτουν στην κατηγορία στην οποία θέλουν τελικά να ενταχθούν», συμπλήρωσε.

«Τα ψυγεία επίσης είναι συσκευές που δουλεύουν όλη την ημέρα. Ένα παλιό ψυγείο μπορεί να καταναλώνει πολύ ενέργεια και πάλι να μην παρέχει την ψύξη που χρειάζονται τα προϊόντα», εξήγησε.

Αποκάλυψε επίσης πως «αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται ο οδηγός του προγράμματος. Θα μπούνε κουζίνες, πλυντήρια και άλλες οικοσυσκευές που φαίνεται ότι είναι συσκευές που χρησιμοποιούνται πολύ και καταναλώνουν ενέργεια».

Οι δικαιούχοι

«Είπαμε ότι δικαιούχοι θα είναι όλα τα νοικοκυριά. Θα υπάρχουν βέβαια κριτήρια προτεραιοποίησης και ιεράρχησης ώστε να υπάρχει μία σειρά», ανέφερε.

«Καταλαβαίνετε ότι ένα ευάλωτο νοικοκυριό θα χρειαστεί μία μεγαλύτερη επιδότηση, να παίρνει περισσότερα μόρια. Αυτό είναι κάτι που θα εξειδικευτεί», συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας.

«Οι δικαιούχοι θα είναι όλοι οι Έλληνες», σημείωσε και αποκάλυψε πως η εξειδίκευση του προγράμματος θα γίνει το επόμενο διάστημα.
«Θέλουμε το πρόγραμμα να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο με το άνοιγμα της πλατφόρμας», είπε και τόνισε πως θα είναι ένα πρόγραμμα στα πρότυπα του εξοικονομώ.

Επιδότηση ρεύματος

Σε σχέση με την επιδότηση ρεύματος ο κ. Σκρέκας τόνισε πως «Η έκπτωση θα αναγράφεται στην 1η σελίδα των λογαριασμών. Ακόμη δεν φαίνονται σε όλους. Θα φανούν όμως στους εκκαθαριστικούς». Τόνισε πως η επιδότηση «για τις επιχειρήσεις θα εφαρμοστεί από 1/1».
Εξήγησε ακόμα: «Θα καλύπτουμε το 50% της αύξησης στις επιχειρήσεις. Ειδικά για τους φούρνους επιδοτούμε και με 30€ στο φυσικό αέριο. Είμαστε μπροστά σε τεράστιο κύμα αυξήσεων εισαγόμενο».

δικαιούχοιεπιδότησηειδήσεις τώραΚώστας Σκρέκαςηλεκτρικό ρεύμαηλεκτρικές συσκευές