Οικονομία|08.04.2022 14:17

Ακρίβεια: Δυσβάσταχτο για καταναλωτές και επαγγελματίες το ντόμινο ανατιμήσεων - Πώς επηρεάζει το ιστορικό άλμα στον πληθωρισμό

Newsroom

Το νέο μεγάλο άλμα στον πληθωρισμό ακολουθεί το τις συνεχόμενες αυξήσεις των τελευταίων 10 μηνών σπάζοντας ρεκόρ του 1996 καθώς από το 7,2% του Φεβρουαρίου σκαρφάλωσε για τον Μάρτιο στο 8,9%. Η νέα αύξηση του πληθωρισμού όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία οφείλεται στις συνεχείς ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, ενέργεια και καύσιμα που πλέον περνούν απευθείας στους καταναλωτές ενώ οι επαγγελματίες έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Κάνουμε συνεχώς ανατιμήσεις, πρώτη φορά στα χρονικά κάνουμε τόσο μεγάλες αναφέρει στο OPEN ο ιδιοκτήτης αρτοποιείου Αλέξανδρος Ουζουνιάν.

Οι νέες ανατιμήσεις λόγω και του πολέμου, αναγκάζουν τους καταναλωτές να μετρούν και το τελευταίο ευρώ για τις αγορές τους, ενώ όπως αναφέρει καταναλωτής πολλά αγαθά έχουν ακριβύνει αδίκως αναφέροντας ότι περσινές ζωοτροφές είναι πιο ακριβές φέτος. 

Με τον πληθωρισμό να καλπάζει η συζήτηση για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού είναι πιο επίκαιρη από ποτέ καθώς ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να ανακοινώσει την πρόταση της κυβέρνησης στις 15 Απριλίου.

Αύξηση του κατώτατου μισθού στο ύψος του πληθωρισμού ζητάνε οι έμποροι δηλαδή στα 720 ευρώ με τον Γιώργο Καρανίκα, πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Εμπορίου (ΕΣΕΕ) να δηλώνει στο OPEN ότι πρέπει να μην απομειωθεί ο μισθός των καταναλωτών από τον πληθωρισμό αλλά η αύξηση του να συνοδευτεί από μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Το βάρος των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στη χώρα μας αποτυπώνεται και στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης για το 2022 από το 4,8% στο 3,8% και προβλέπει ετήσιο πληθωρισμό 5,2% για φέτος. 

Στο 8,9% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο - Μαύρο ρεκόρ που «κρατούσε» από το 1996

Με σπασμένα φρένα τρέχει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το μήνα Μάρτιο που διαμορφώθηκε στο 8,9% από 7,2% τον Φεβρουάριο, σπάζοντας ρεκόρ 26ετίας. Συγκεκριμένα πρόκειται για άνοδο που ξεπερνά και το ιστορικό υψηλό είχε καταγραφεί το 1996 με 7,3%.

Το ανησυχητικότερο όλων είναι πως ακόμη δεν υπάρχουν ορατά σημάδια ανάσχεσης αυτού του τσουνάμι, καθώς παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές στην ενέργεια, τα τρόφιμα και τις αγροτικές πρώτες ύλες.

Σημειώνεται ότι νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε τον περασμένο μήνα ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 7,5%, από 5,9% το Φεβρουάριο. Ειδικότερα, σε 9% έναντι μείωσης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020 .

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2022, παρουσίασε αύξηση 2,7% έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους .

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Απριλίου 2021 - Μαρτίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2020 - Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 3,5% έναντι μείωσης 1,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Απριλίου 2020 - Μαρτίου 2021 με το δωδεκάμηνο Απριλίου 2019 – Μαρτίου 2020 .

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 2,7% τον μήνα Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

  • 0,6% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, τυριά, ελαιόλαδο, πατάτες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: νωπά ψάρια, νωπά λαχανικά.
  • 0,3% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα κρασιά.
  • 21,1% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς μέρους των τιμών στα επίπεδα πριν από τις χειμερινές εκπτώσεις.
  • 4,2% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο.
  • 0,8% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις χειμερινές εκπτώσεις.
  • 5,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
  • 0,5% στην ομάδα Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε κινηματογράφους-θέατρα.
  • 1,1% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
  • 0,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας

Ο δείκτης τιμών της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Μάρτιο

Επίδομα ακρίβειας: Οι προϋποθέσεις για την καταβολή των 200 ευρώ

Το πώς, σε ποιους και πότε θα δοθεί το «επίδομα ακρίβειας» των 200 ευρώ προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που ορίζει τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες, καθώς και διπλή δόση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και προσαύξηση του Επιδόματος Παιδιού.

Ειδικότερα, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας («Κύρωση της από 17.3.2022 Επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς - Έργο VIII, Παράρτημα 12 της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος ''Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος'' και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας - Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας”) προβλέπονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, τους ανασφάλιστους υπερήλικες, τους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τους δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού πριν από το Πάσχα και πιο συγκεκριμένα έως τις 21 Απριλίου, σε συνέχεια των σχετικών εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, νωρίτερα εντός του μήνα.»

Nέο υψηλό ρεκόρ στις τιμές των τροφίμων τον Μάρτιο

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν σε νέο υψηλό ρεκόρ τον Μάρτιο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος «προκαλεί σοκ» στις αγορές σιτηρών και φυτικών ελαίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί την μηνιαία διακύμανση των διεθνών τιμών ενός συνόλου βασικών διατροφικών προϊόντων, ανήλθε κατά μέσον όρο σε 159,3 μονάδες τον Μάρτιο, «στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ», όπως επισημαίνει ο οργανισμός.

Ο δείκτης του Μαρτίου κατέγραψε νέα αύξηση 12,6%, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ από την ίδρυσή του το 1990 που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο, κατά τον οποίο, σύμφωνα με αναθεώρησή του προς τα πάνω, ανήλθε στις 141,4 μονάδες από τις 140,7 που υπολογιζόταν προηγουμένως, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο FAO.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στον δείκτη τιμών σιτηρών του FAO, ο οποίος «κατέγραψε αύξηση 17,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, λόγω των απότομων αυξήσεων των τιμών του σιταριού και όλων των δευτερευόντων σιτηρών, που οφείλονται κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία», επισημαίνει ο οργανισμός.

Στο «κόκκινο» οι τιμές των ελαίων

Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται επίσης από τα φυτικά έλαια, των οποίων ο δείκτης του FAO «εκτινάχθηκε κατά 23,2% λόγω της αύξησης των τιμών του ηλιελαίου, του οποίου η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα παγκοσμίως είναι η Ουκρανία».

Την ίδια ώρα, οι τιμές του φοινικελαίου, του σογιελαίου και του κραμβελαίου αυξάνονται επίσης απότομα, «λόγω της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για την εισαγωγή τους εξαιτίας των διαταραχών στην προμήθεια ηλιελαίου».

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μεγάλοι εξαγωγείς σιταριού, καλαμποκιού, κριθαριού και ηλιελαίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας και η εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα έχει σταματήσει τις ουκρανικές εξαγωγές.

Ο FAO προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι οι τιμές των τροφίμων και των ζωοτροφών μπορεί να αυξηθούν έως 20% ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, πυροδοτώντας άλμα στον παγκόσμιο υποσιτισμό.

Ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ αναθεώρησε επίσης σήμερα προς τα κάτω τον υπολογισμό του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2022 σε 784 εκατ. τόνους έναντι 790 εκατ. που υπολόγιζε τον περασμένο μήνα, καθώς έλαβε υπόψη του την πιθανότητα να μην γίνει συγκομιδή τουλάχιστον στο 20% της έκτασης των χειμερινών καλλιεργειών της Ουκρανίας.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε εξάλλου σήμερα ότι η φετινή συγκομιδή σιτηρών είναι πιθανόν να είναι 20% μικρότερη από την περσινή λόγω του περιορισμού των εκτάσεων σποράς μετά την ρωσική εισβολή στη χώρα.

Ο Σμιχάλ πρόσθεσε επίσης ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν μια έλλειψη καυσίμων, αλλά η Ουκρανία γνωρίζει τον τρόπο να διατηρήσει τον εφοδιασμό τους. Επίσης σημείωσε ότι η Ουκρανία έχει μεγάλα αποθέματα σιτηρών, δημητριακών και φυτικών ελαίων και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε τρόφιμα του πληθυσμού της.

ανατιμήσειςακρίβειαΟΗΕπληθωρισμόςΡωσίατρόφιμακατώτατος μισθόςΟυκρανίακαταναλωτέςειδήσεις τώρα