Οικονομία|29.07.2022 21:22

Φθηνότερο αέριο από το Αζερμπαϊτζάν: Δρομολογείται ο αγωγός Βουλγαρίας – Ελλάδας, λέει ο Πετκόφ

Newsroom

Στον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Βουλγαρίας – Ελλάδας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πετκόφ. Όπως δήλωσε ο ίδιος, υπάρχει σημαντική πρόοδος στην οριστικοποίηση των εγγράφων σχετικά με την έναρξη λειτουργίας του αγωγού.

«Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού με την Ελλάδα στις 8 Ιουλίου, τώρα μπορούμε να αναφέρουμε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στην ολοκλήρωση του τεκμηριωμένου μέρους που χρειάζεται για να ξεκινήσει η λειτουργία του διασυνδετήριου αγωγού», ανέφερε ο Πετκόφ σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή. Η ICGB, εταιρεία που θα πραγματοποιήσει το έργο, έχει υποσχεθεί να εξασφαλίσει το πιστοποιητικό λειτουργικότητας του έργου (Πράξη 16) μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Σύμφωνα με τον βούλγαρο πρωθυπουργό, το πιστοποιητικό αυτό θα μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ο αγωγός. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του τύπου από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, ο απερχόμενος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ πρόσθεσε ότι, χάρη στην έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού, από την 1η Οκτωβρίου, αναμένεται να μειωθεί σημαντικά η τιμή του φυσικού αερίου. Ο Πετκόφ συμπλήρωσε ότι το έργο είναι σημαντικό για όλη την περιοχή.

Εναλλακτική λύση το Αζερμπαϊτζάν

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι η πρώτη που θεώρησε ως μια πιθανή εναλλακτική λύση για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, το Αζερμπαϊτζάν και τις προμήθειες φυσικού αερίου από εκεί μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.

Ως προς την εμπορική λειτουργία του διασυνδετήριου αγωγού, η διευθύνουσα σύμβουλος της ICGB Τεοντόρα Γκεοργκίεβα επιβεβαίωσε την πρόοδο που έχει σημειωθεί και υπενθύμισε ότι οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας έχουν ήδη πιστοποιήσει τον διασυνδετηριο αγωγό ως ανεξάρτητο διαχειριστή μεταφοράς φυσικού αερίου και κατάλληλο για εμπορική χρήση.

Ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας συνδέει τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου των δυο γειτονικών χωρών, ώστε να παρέχει την πρόσβαση στο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και σε μια σειρά νέων πηγών φυσικού αερίου. Θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), και από άλλες πηγές μέσω του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, στη βόρεια Ελλάδα.

Ο αγωγός φυσικού αερίου, που έχει μήκος 182 χλμ. εκ των οποίων 151 χλμ. είναι στη Βουλγαρία και 31 χλμ. στην Ελλάδα, έχει αρχική δυναμικότητα 3 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, η οποία μπορεί να αυξηθεί στα 5 δισεκ. κ.μ. ετησίως εάν υπάρχει ζήτηση στην αγορά. Εκτείνεται από την Κομοτηνή (βορειοανατολική Ελλάδα), περνά από το Κίρτζαλι, το Χάσκοβο και το Ντιμίτροβγκραντ και καταλήγει στη Στάρα Ζαγόρα (νοτιοανατολική Βουλγαρία).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προκλητικός ο Τσαβούσογλου κουνάει το δάχτυλο στην Μπέρμποκ για τις αναφορές της στα ελληνοτουρκικά - «Προπαγάνδα Ελλάδας και Κύπρου»

Ακρίβεια: Οριακή μείωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 11,5%- Στο 8,9% στην Ευρωζώνη

Διοικητής ΕΥΠ σε Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Δεν έχουμε το σύστημα Predator – Για συγκάλυψη κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

Καθηλωμένα στο έδαφος εκατοντάδες F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ – Το πρόβλημα που εντοπίστηκε

Βουλγαρίαφυσικό αέριοΑζερμπαϊτζάναγωγόςΚιρίλ Πετκόφειδήσεις τώρα