Οικονομία|06.03.2019 10:37

Σε τροχιά ανόδου οι τιµές των ακινήτων

Δημήτρης Δελεβέγκος

Πίσω της έχει αφήσει τα χειρότερα η ελληνική αγορά ακινήτων, µε τις τιµές και τις αγοραπωλησίες να καταγράφουν συνεχή άνοδο. Η τάση της µετατροπής κτιρίων γραφείων σε επιπλωµένα διαµερίσµατα, µε στόχο την ενοικίασή τους µέσω Airbnb, και οι συναλλαγές µέσω του καθεστώτος της «Χρυσής Βίζας», για τη χορήγηση άδειας διαµονής σε υπηκόους τρίτων χωρών έναντι επενδύσεων αξίας 250.000 ευρώ, αποτελούν την «πρώτη ύλη» για την ανάκαµψη της εγχώριας αγοράς ακινήτων.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιµές των διαµερισµάτων κατά το δ’ τρίµηνο του 2018, έναντι του αντίστοιχου τριµήνου του 2017, αυξήθηκαν σε ποσοστό 2,5%, ενώ για το 2018 ενισχύθηκαν κατά 1,5% σε σχέση µε το 2017.

Σε θετικό πρόσηµο

Πρόκειται για άνοδο που καταγράφεται για πρώτη φορά από το 2008, οπότε οι τιµές είχαν αυξηθεί σε ποσοστό 1,7%. ∆εδοµένου, όµως, ότι τα στοιχεία που συγκεντρώνει η κεντρική τράπεζα προέρχονται από συναλλαγές που πραγµατοποιούνται µε τη διαµεσολάβηση του τραπεζικού συστήµατος, η αύξηση των τιµών, όπως καταγράφεται από την αγορά, είναι πολύ µεγαλύτερη, αγγίζοντας διψήφια ποσοστά. «Η άνοδος, όπως προκύπτει από στοιχεία της αγοράς, υπήρξε πολύ µεγαλύτερη από 1,5% το 2018.

Οσον αφορά στο κέντρο της Αθήνας, τοποθετούµε για την περασµένη χρονιά, έναντι του 2017, την αύξηση των τιµών σε ποσοστό 30% έως 40%. ∆ιψήφια είναι η αύξηση των αξιών τόσο στα νότια όσο και στα βόρεια προάστια» εξηγεί στο «Εθνος» ο Κοσµάς Θεοδωρίδης, επικεφαλής του Μεσιτικού Οργανισµού «Ακίνητα Πόλις» και αντιπρόεδρος της Οµοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας.

«Θα µπορούσαµε να πούµε ότι η αγορά ακινήτων έχει εγκαταλείψει τα χειρότερα. Αρχικά, η ανάκαµψη έγινε αισθητή στα τέλη 2013-αρχές 2014, οπότε σηµειώθηκε µια ασθενής άνοδος αξιών, η οποία δεν συνεχίστηκε το 2015 λόγω της αποσταθεροποίησης της οικονοµίας και των πολλαπλών εκλογικών αναµετρήσεων.

Το ζητούµενο είναι να βελτιωθεί συνολικά το κλίµα, ώστε η ζήτηση να µην προέρχεται µόνο από το εξωτερικό

Το µεταναστευτικό ρεύµα έχει τροφοδοτήσει τη ζήτηση για στέγη σε περιοχές που, ως έναν βαθµό, έχουν απαξιωθεί. Και σε συνδυασµό µε τη βραχυπρόθεσµη µίσθωση που λειτουργεί ως τονωτική ένεση για την αγορά στις καλές συνοικίες, τροφοδοτώντας την αύξηση τιµών, η ορατότητα στην αγορά έχει ενισχυθεί, κάτι που είναι εµφανές στη άνοδο των τιµών» προσθέτει ο κ. Θεοδωρίδης.

Ο βασικός στόχος

Ωστόσο, το ζητούµενο για την αγορά ακινήτων είναι να βελτιωθεί συνολικά το κλίµα στην ελληνική οικονοµία, ώστε η ζήτηση να µην προέρχεται µόνο από το εξωτερικό και χώρες όπως είναι αυτές της ηπειρωτικής Ευρώπης, η Βρετανία, η Ρωσία και η Μέση Ανατολή. Οπως, εξάλλου, ανέφερε κατά το 4ο Οικονοµικό Φόρουµ των ∆ελφών ο ανώτερος γενικός διευθυντής, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Πειραιώς Real Estate Γιώργος Κορµάς, «κλειδί» για την ανάκαµψη της κτηµαταγοράς είναι να βελτιωθούν οι ρυθµοί ανάπτυξης, ώστε να τροφοδοτηθεί η εσωτερική ζήτηση -δηλαδή από Ελληνες επενδυτές- για ακίνητα.

Με τις τιµές να αυξάνονται, ο Αλέξανδρος Η. Βασιλείου, πολιτικός µηχανικός-οικονοµολόγος, αναφέρει ότι η υλοποίηση επένδυσης, σήµερα, στην αγορά ακινήτων είναι αρκετά ελκυστική. «Μπορεί να αποδώσει πολύ περισσότερο από σχεδόν κάθε άλλη µορφή επένδυσης που µπορεί να υλοποιήσει στην Ελλάδα ένας µέσος επενδυτής» τονίζει.

Αυξήσεις και στη Θεσσαλονίκη

Ανοδο εµφανίζουν οι αξίες και στη Θεσσαλονίκη. Οπως εξηγεί ο κ. Βασιλείου, το 2018 οι τιµές των οικιστικών ακινήτων αυξήθηκαν λόγω των ελκυστικών τιµών πώλησης, της αύξησης της ζήτησης, καθώς και εξαιτίας των µικρών, αλλά υπαρκτών, σηµαδιών σταθεροποίησης της ελληνικής οικονοµίας συνολικά.

Οπως αναφέρει ο ίδιος, πιο ανθεκτικό στην οικονοµική κρίση και στην καθίζηση στην αγορά διαµερισµάτων αποδεικνύεται το κέντρο της Θεσσαλονίκης, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην απουσία νεόδµητων κατοικιών. Παράλληλα, στην κορυφή των προτιµήσεων στη συµπρωτεύουσα βρίσκονται οι κατοικίες άνω της 25ετίας, µε ποσοστό 62%, ενώ τα λιγοστά ακίνητα που κατασκευάστηκαν την τελευταία πενταετία προτίµησε µόλις το 1% των αγοραστών. Ταυτόχρονα, το 17% των αγοραστών «ψήφισε» σπίτια ηλικίας από 6 έως 15 ετών, ενώ το 20% αυτών αφορούσε ακίνητα 16 έως 25 ετών.

αύξησηακίνητατιμέςαγορά ακινήτων