Οικονομία|24.04.2023 11:58

Ντουμπάι: Αγοράζουν... άμμο για να χτίσουν παλάτια - 34 εκατ. για ένα αγροτεμάχιο

Μαργαρίτα Αργυροπούλου

Το Ντουμπάι είναι ο παράδεισος του μυθικού πλούτου. Της επίδειξης, της ατελείωτης χλιδής με ανθρώπους που ξοδεύουν αφειδώς. Η έκρηξη πωλήσεων πολυτελών ακινήτων του Εμιράτου σε ζάμπλουτους αγοραστές αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Στο εξωπραγματικό ποσό των 125 εκατ. ντιρχάμ (34 εκατ. δολάρια) πωλήθηκε ένα τεχνητό νησί άμμου στο Ντουμπάι, σημειώνοντας ρεκόρ σε μια αγορά που συνεχίζει να επωφελείται από την εισροή ξένου πλούτου. Αυτό που πωλήθηκε δεν είναι ένα εντυπωσιακό αρχοντικό. Δεν είναι ένα πολυτελές ρετιρέ ή ένα designer διαμέρισμα. Είναι απλώς ένα κομμάτι άμμου!

Το άδειο αγροτεμάχιο των 24.500 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται στο περιζήτητο νησί Jumeirah Bay Island, ένα κομμάτι γης σε σχήμα ιππόκαμπου, το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω γέφυρας από την ηπειρωτική χώρα του Ντουμπάι.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερα από 5.000 ντιχάμ ανά τετραγωνικό πόδι, το οποίο η μεσιτική εταιρεία της συμφωνίας, η Knight Frank, χαρακτήρισε ως νέο υψηλό!

Ο αγοραστής, ο οποίος δεν ζει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σχεδιάζει να χτίσει μια οικογενειακή εξοχική κατοικία στο ακίνητο. Η ταυτότητά του δεν αποκαλύφθηκε. Άλλωστε, όσο αντιφατικό κι αν φαίνεται μόνο μερικές δεκάδες δισεκατομμυριούχοι ζουν μόνιμα στο Ντουμπάι.

«Πρόκειται για 125 εκατομμύρια για την.. άμμο», λέει ο Andrew Cummings, επικεφαλής του τμήματος prime residential της Knight Frank στο Ντουμπάι. «Τα εντυπωσιακά ποσά πωλήσεων έως τώρα είχαν να κάνουν με θεαματικές βίλες και απίστευτα ρετιρέ. Αλλά αυτό είναι απλώς ένα τεράστιο ρεκόρ για ένα οικόπεδο στη άμμο».

Το ακίνητο αγοράστηκε πριν από δύο χρόνια έναντι 36,5 εκατομμυρίων ντιρχάμ, σύμφωνα με το τμήμα γης του Ντουμπάι, αποφέροντας στον πωλητή ένα καθαρό κέρδος 88,5 εκατομμυρίων ντιρχάμ.

Η προσπάθεια να γίνει η πόλη μια... μεθυστική αγορά ακινήτων τροφοδοτήθηκε από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, την επιθυμία των πλουσίων του κόσμου να παρκάρουν τον πλούτο τους σε ακίνητα και την αίσθηση ότι το Ντουμπάι με χαμηλή φορολογία και εγκληματικότητα αποτελεί καταφύγιο σε περιόδους πανδημίας και πολέμου.

Οι Ρώσοι πολίτες έχουν «αρπάξει» ακίνητα σε μια πόλη που εξακολουθεί να τους υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες, ενώ οι νέες, "χρυσές" βίζες μακροχρόνιας διαμονής προσελκύουν και άλλους πλούσιους να επενδύσουν σε ακίνητα στο Ντουμπάι. Κάποτε παρεμποδίστηκε από την υπερδόμηση, η πόλη έχει τώρα αυτό που ορισμένοι μεσίτες λένε ότι είναι μια υποπροσφορά ακινήτων -ιδιαίτερα στην υψηλή κατηγορία.

«Οι πωλητές είναι σε αρκετά ισχυρή θέση αυτή τη στιγμή για να υπαγορεύσουν τις τιμές, επειδή υπάρχουν τόσο περιορισμένες επιλογές για να επιλέξουν οι άνθρωποι, ειδικά στην παραλία», εξηγεί η Lyndsey Redstone της Knight Frank, μία από τους μεσίτες της συμφωνίας.

Το αγροτεμάχιο που πουλήθηκε είναι ένα από τα μόλις 128 που προσφέρθηκαν αρχικά στο Jumeirah Bay Island από την κυβερνητικά υποστηριζόμενη κατασκευάστρια εταιρεία Meraas Holding, γεγονός που το καθιστά αρκετά αποκλειστικό σε σύγκριση, για παράδειγμα, με τις χιλιάδες κατοικίες στην εμβληματική ανάπτυξη Palm Jumeirah.

Το Bulgari Resort

Στο νησί βρίσκεται επίσης το Bulgari Resort, ένα από τα ακριβότερα ξενοδοχεία της πόλης, καθώς και ο μελλοντικός πύργος Bulgari Lighthouse, όπου οι τιμές πώλησης διαμερισμάτων έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα πριν καν κατασκευαστεί. Το κορυφαίο ρετιρέ -ένα διαμέρισμα εννέα υπνοδωματίων με πέντε θέσεις στάθμευσης- πωλήθηκε τον Φεβρουάριο για 410 εκατομμύρια ντιρχάμ.

Οι μεσίτες ακινήτων προβλέπουν ότι τα ρεκόρ θα συνεχίσουν να σπάνε. Ο πωλητής στη συναλλαγή στο Jumeirah Bay Island, για παράδειγμα, κατέχει επίσης ένα πανομοιότυπο οικόπεδο δίπλα στο πρώτο. Σχεδιάζει να το προσφέρει για 135 εκατομμύρια ντιρχάμ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΗνωμένα Αραβικά ΕμιράταεπενδύσειςΝτουμπάι