Οικονομία|02.06.2023 16:54

«Φωτιά» στα νοικοκυριά από την ακρίβεια στα τρόφιμα - Ένας στους δύο έχει μειώσει τις αγορές στα σούπερ μάρκετ

Newsroom

«Παγιδευμένοι» στην ακρίβεια παραμένουν οι καταναλωτές καθώς οι τιμές των τροφίμων και των βασικών προϊόντων συνεχίζουν την άνοδο, παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού τον Μάιο στο 4,1% από 4,5% τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός τροφίμων τον προηγούμενο μήνα στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 9,8% ενώ σε επίπεδο ευρωζώνης στο 12,5%, με την επιβάρυνση να κάθεται πάνω στον περσινό πληθωρισμό οδηγώντας τις τιμές στα ύψη.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον περίπου 1 στους δύο καταναλωτές έχει μειώσει τις αγορές τροφίμων λόγω ακρίβειας, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Για να τα βγάλουν πέρα, το 27% των καταναλωτών, «τρώει από τα έτοιμα» για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, ενώ ένας στους δύο δηλώνει πως αδυνατεί να κάνει φέτος διακοπές.

Μάλιστα, πλέον το 32% των καταναλωτών αναβάλλει ή δεν πληρώνει καθόλου τους λογαριασμούς για να τα βγάλει πέρα τον μήνα, περιορίζοντας τις αγορές στα απολύτως απαραίτητα.

Όπως αναφέρουν καταναλωτές στο Open κυνηγάνε τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ ενώ βάζουν στο καλάθι τους πλέον μόνο τα απαραίτητα

Αντίθετη πορεία, ακολουθούν οι τιμές ενέργειας οι οποίες αποκλιμακώνονται, χωρίς να συμπαρασύρουν ωστόσο τα τρόφιμα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

τιμέςπροϊόνταειδήσεις τώρασούπερ μάρκετπληθωρισμός