Οικονομία|11.10.2023 06:45

Πόλεμος στο Ισραήλ: Με το βλέμμα στραμμένο στο Ιράν - Πώς επηρεάζονται οι αγορές πετρελαίου

Newsroom

Διεθνής ανησυχία υπάρχει για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στο Ισραήλ καθώς ήδη, καταγράφηκε ανοδική πορεία σε τιμές πετρελαίου αλλά και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στέφανου Σίσκου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN,  υπάρχει πράγματι αναστάτωση στην αγορά ενέργειας. Όσον αφορά το φυσικό αέριο, του οποίου το Ισραήλ έχει τρία μεγάλα κοιτάσματα που εξάγει. Η αμερικανική Σέβρον ανακοίνωσε το κλείσιμο του κοιτάσματος Ταμάρ, το οποίο βρίσκεται στα ανοιχτά της Άσκελον που, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης. Τα άλλα δύο κοιτάσματα (εκ των οποίων το ένα διαχειρίζεται η ελληνική εταιρεία Energean) συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους. Ωστόσο, η εμπλοκή της Χεζμπολάχ στη σύρραξη αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα. Η εν λόγω εξέλιξη μαζί με κάποια προβλήματα σε έναν αγωγό Φινλανδίας – Εσθονίας έχουν αυξήσει κατά 30% τις τιμές του αερίου στην Ευρώπη.

Τα βλέμματα στραμμένα στο Ιράν

Αναστάτωση, όμως, επικρατεί και στην αγορά πετρελαίου. Μπορεί καμία από τις δύο άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές να μην είναι σημαντικός παίκτης στην αγορά πετρελαίου, ωστόσο οι μεγαλύτεροι φόβοι είναι το εάν θα κλιμακωθεί στην ευρύτερη περιοχή καθώς Ιράν, Ιράκ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. Πλέον, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Ιράν και την εμπλοκή της Χεζμπολάχ στις συγκρούσεις στο Ισραήλ και το θέμα είναι εάν θα υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, για τα στενά του Ορμούζ απ’ όπου περνάει το 25% - 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου.  

ΓάζαΧαμάςφυσικό αέριοενέργειαΠαλαιστίνηΛωρίδα της Γάζαςειδήσεις τώραΠόλεμος στο Ισραήλπετρέλαιο