To φαινόμενο των κόκκινων δανείων σήμερα - Εξωδικαστικές διαδικασίες
Στάθης ΛιακόπουλοςΤο μέγεθος του προβλήματος: Κατά το οικ. έτος 2018:
Οι τράπεζες προχώρησαν σε:
Διαγραφές δανείων ύψους 5,9 δις €.
Πωλήσεις δανείων ύψους 5,8 δις €. Αλλά..
Στο τέλος 2018:
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι 81,8 δις
Δηλαδή το 45% του συνόλου των δανείων είναι επισήμως κόκκινα.
% Κόκκινων δανείων ανά κατηγορία:
44,5% στεγαστικών/ 53% καταναλωτικών/ 44,6% επιχειρηματικών.
Κατά το 2018:
Έγιναν 14.900 πλειστηριασμοί. Μόλις το 32% είχαν επιτυχία, ενώ στο 85% των περιπτώσεων η αγορά γίνεται από τις ίδιες τις τράπεζες. Επομένως μόλις το 4,8% καταλήγει στη αγορά.
Το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο και δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην οικονομία. Η εξέλιξη είναι πολύ αργή. Τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν πολύ επιβαρυμένους Ισολογισμούς και ελάχιστη ρευστότητα. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων έχουν κάποιο πρόβλημα να επιλύσουν μικρό, μεσαίο ή μεγάλο. Τα νομικά μέτρα – βλέπε πλειστηριασμοί δεν φέρνουν την λύση.
Έτσι εξηγείται η μεγάλη προσπάθεια εξωδικαστικών ρυθμίσεων σε όλα τα είδη των δανείων. Η μέθοδος αυτή διασφαλίζει τον ηθικό κίνδυνο αφού γίνεται αποκάλυψη εισοδημάτων ενώ είναι πολύ ταχύτερη από κάθε νομική διαδικασία.
Για την Building Solid Success
- Γρίφος η τύχη του Λαριτζανί: Διαψεύδει τον θάνατό του το Ιράν - Νέοι βομβαρδισμοί στη Βηρυτό
- Νέα προθεσμία πήρε ο 23χρονος για τη δολοφονία του Κλεομένη - «Υπάρχει ομερτά» καταγγέλλει η οικογένεια του 20χρονου
- Σκάνδαλο στα social media μετά τα Όσκαρ 2026: Σκουπίδια στο Dolby Theatre και αντιδράσεις για υποκρισία των σταρ
- Εντυπωσιακή ανακάλυψη: Ο πλανήτης που αποτελείται από λιωμένη λάβα - Ποιος είναι ο μακρινός κόσμος «L98-59d»