Οικονομία|28.06.2019 14:22

Παναγιωτάκης: «Ναι» σε στρατηγικό επενδυτή, «όχι» σε πώληση της ΔΕΗ

Θεόδωρος Παναγούλης

Απέρριψε κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της ΔΕΗ Εµµανουήλ Παναγιωτάκης τις αναφορές σύµφωνα µε τις οποίες η επιχείρηση βρίσκεται στο χείλος του γκρεµού, καταρρέει και αποτελεί συστηµικό κίνδυνο. Μια µέρα, δε, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσµάτων τριµήνου, τα οποία προβλέπονται να είναι σηµαντικά ζηµιογόνα, κάλεσε τις πολιτικές δυνάµεις να αποσαφηνίσουν την άποψή τους για τον ρόλο της ΔΕΗ στο µέλλον.

Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε πως, αν διατηρηθεί το υφιστάµενο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ, µε την πλειοψηφία να την έχει το Δηµόσιο, τότε θα πρέπει να ακολουθήσουν άµεσα αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση του οµίλου και να επιλυθούν νοµοθετικά µια σειρά από ζητήµατα που αφορούν στις προµήθειες, τις αναθέσεις, τις προσλήψεις και τη λειτουργία της αγοράς, ώστε η ΔΕΗ να έχει την ελευθερία να λειτουργήσει µε επιχειρηµατικούς όρους και χωρίς τον σφιχτό εναγκαλισµό του κράτους.

Αν, σε αντίθετη περίπτωση, πουληθεί µειοψηφικό πακέτο σε στρατηγικό επενδυτή, τότε, σύµφωνα µε τον ίδιο, θα πρέπει η είσοδος του νέου «παίχτη» να προηγηθεί της όποιας επενδυτικής απόφασης για πώληση παραγωγικών «πακέτων». Εντούτοις, το υψηλόβαθµο στέλεχος της ΔΕΗ υπογράµµισε πως, σε µια τέτοια περίπτωση, ρητή προϋπόθεση συνιστά να διατηρήσει το Δηµόσιο ενισχυµένο ρόλο και άποψη µέσω της συµφωνίας µετόχων, σε ό,τι αφορά στρατηγικές αποφάσεις που άπτονται του ενεργειακού σχεδιασµού της χώρας. Σχετικά µε τα αρνητικά αποτελέσµατα του 2018, ο επικεφαλής της επιχείρησης επανέλαβε ότι αυτά οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες όπως είναι η αύξηση του κόστους του διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και στη µείωση των πωλήσεων.

Ο κ. Παναγιωτάκης έκανε αναλυτική αναφορά στις προβλέψεις του σχεδίου αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της ΔΕΗ που είναι σε εφαρµογή, τονίζοντας ότι η επιχείρηση είναι εντός στόχων σε όλες τις επιµέρους παραµέτρους που περιλαµβάνονται σε αυτό. Συγκεκριµένα, στη µείωση των ληξιπρόθεσµων απαιτήσεων, στον περιορισµό του προσωπικού και του κόστους µισθοδοσίας, στις ελεγχόµενες δαπάνες, στις επενδύσεις στο δίκτυο διανοµής και τις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας.

ΔΕΗΔημόσιο