Οικονομία|13.11.2019 08:52

Χαλκιδική: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την επόμενη τουριστική σεζόν

Ντέπη Χιωτοπούλου

Με συγκρατημένη αισιοδοξία επέστρεψαν οι τουριστικοί φορείς από την πρόσφατη διεθνή έκθεση τουρισμού World Travel Market του Λονδίνου, μεταφέροντας το ανάλογο κλίμα και στην 35η Philoxenia, που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.

«Ενώ όλοι ήμασταν με μια συγκρατημένη αισιοδοξία, κυρίως λόγω της χρεοκοπίας της Thomas Cook, που έφερε αναστάτωση στα οικονομικά των συναδέλφων, φάνηκε από τις πρώτες επαφές στην αγορά πως άλλοι «παίκτες», όπως η Jet2 Holidays, η easyHolidays, η TUI, καθώς και άλλα μικρότερα γραφεία, ότι μπορούν να πάρουν μερίδια σε ό,τι αφορά την Ελλάδα» ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε σε μέσα ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, ότι ο προβληματισμός για τους παραπάνω tour operators είναι υπαρκτός και αφορά το εάν θα εξασφαλίσουν τις ανάλογες χρονοθυρίδες (slots) σε όλους τους ελληνικούς προορισμούς.  

«Αυτό έχει να κάνει με τον τύπο των αεροσκαφών, την ποσότητά τους, αλλά και τους πιλότους» είπε ο κ. Τάσιος, αναφέροντας το παράδειγμα με το αεροδρόμιο της Σκιάθου, το οποίο είναι «δύσκολο» αεροδρόμιο.

Στα 1,2 εκατ. ευρώ η ζημιά από την Thomas Cook

Η βρετανική αγορά, με την παράταση που πήρε το ενδεχόμενο Brexit για τις 31 Ιανουαρίου 2020, δίνει ανάσα στην αγορά για τους επόμενους δυο-τρεις μήνες. «Για τη μεν Ελλάδα, οι Βρετανοί φαίνεται να κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, για τη δε Χαλκιδική περιμένουμε 75.000-80.000 αφίξεις» ανέφερε ο κ. Τάσιος.

Ο πρόεδρος της ΕΞΧ επεσήμανε τη ζημία που προκλήθηκε από την πτώχευση του βρετανικού ομίλου Thomas Cook, η οποία ανέρχεται στο 1, 2 εκατ. ευρώ σε 19 ξενοδοχεία. Σε ό,τι αφορά τη γερμανική αγορά, «δεν υπάρχουν μηνύματα και σαφείς ενδείξεις, διότι οι Γερμανοί είναι τελείως διαφορετικοί στη νοοτροπία» ανέφερε ο κ. Τάσιος.

Παρά το γεγονός ότι η αεροπορική εταιρεία Condor διασώθηκε, η αγορά δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί, «οι Αγγλοι είναι πιο εύκολοι πελάτες, θέλουν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους, να κλειδώσουν την ισοτιμία λίρας-ευρώ σε ένα καλύτερο τουριστικό πακέτο κ.λπ.» είπε ο κ. Τάσιος.

Οι καιρικές συνθήκες

Η σεζόν στη Χαλκιδική, κινήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Εκτός από τη σημαντική απώλεια του 1,2 εκατ. ευρώ από την Thomas Cook, σε 19 ξενοδοχεία του νομού, δεύτερο πλήγμα για τους ξενοδόχους της Χαλκιδικής ήταν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, στα μέσα του Ιουλίου, διάρκειας μίας εβδομάδας.

Ωστόσο, ο Σεπτέμβριος κύλησε ευνοϊκά, ενώ όλοι όσοι παρέμειναν σε λειτουργία και τον μήνα Οκτώβριο –15 ξενοδοχεία στο σύνολο– έπιασαν πληρότητες που έφτασαν μέχρι και το 70%.

Οι Βαλκάνιοι κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με άλλες χρονιές, στις 100 μέρες σεζόν. Πρώτοι ήταν οι Ρουμάνοι, «φαίνεται ότι οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι κινούνται πάρα πολύ σε βραχυχρόνια μίσθωση, σε βίλες που έχουν αγοράσει και γενικότερα σε ενοικιαζόμενα δωμάτια» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΞΧ, Γρηγόρης Τάσιος.

Υποδομές

Ο κ. Τάσιος, μεταξύ άλλων, έθιξε και το κομμάτι των υποδομών του τουρισμού. «Έχουμε σημαντικά ζητήματα που μένει να λύσουμε τα επόμενα χρόνια, η Περιφέρεια δείχνει ότι  επιθυμεί να θέσει τον άξονα Θέρμης - Πολυγύρου - Αγίου Ορους σε διαφορετική βάση, αναμένουμε τις εξελίξεις» είπε, προσθέτοντας «το κυριότερο πρόβλημα για εμάς είναι το νερό. Επανειλημμένα όλοι οι φορείς έχουμε πει ότι το φράγμα του Χαβρία είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο». Καταλήγοντας, είπε ότι τα δίκτυα διανομής νερού θα πρέπει να περάσουν από τον Δήμο Προποντίδας, γιατί είναι εκτός σχεδιασμού. 

ΧαλκιδικήThomas Cookτουρισμός