Οικονομία|29.11.2018 22:10

Κουτεντάκης: Οι Έλληνες υπερφορολογούνται σε σχέση με το παρελθόν

Κατερίνα Τζαβάρα

Την άποψη ότι στην Ελλάδα καταγράφεται υπερφορολόγηση σε σχέση με το παρελθόν αλλά ταυτόχρονα ότι προ κρίσης η χώρα μας δεν ήταν φορολογικά στο σωστό επίπεδο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, διατύπωσε ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Κουτεντάκης, σε ό,τι αφορά το σύνολο των φόρων και εισφορών ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση μεταξύ των 16 χωρών της ευρωζώνης, με τον μέσο όρο στη χώρα μας να βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη.

Ο κ. Κουτεντάκης ενημέρωνε την Επιτροπή Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους επί των τριμηνιαίων Εκθέσεων, που συνέταξε το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2018.

«Αν ρωτήσει κανείς αν η Ελλάδα υπερφορολογείται, σε σχέση με το παρελθόν, σαφώς υπερφορολογείται. Αυτό βέβαια δημιουργεί ερωτήματα αν η Ελλάδα φορολογικά πριν την κρίση ήταν στο σωστό επίπεδο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Η απάντηση είναι προφανώς όχι», σημείωσε ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που είχε δεχθεί τόνισε ότι μια γενική ερμηνεία γιατί τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν, είναι λόγω της τεράστιας κρίσης που διήλθε η χώρα. «Με τέτοια απώλεια του ΑΕΠ δεν περιμένει κανείς να υπάρχει συμμόρφωση με τις φορολογικές υποχρεώσεις. Είναι πάνω από το 50% του ΑΕΠ αυτή τη στιγμή τα ληξιπρόθεσμα στην Εφορία, είναι τεράστιο ποσό», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ανάγκη να προστατευθούν οι άνθρωποι που βρέθηκαν να χρωστάνε. Ωστόσο τόνισε ότι δεν πρέπει να δίνεται η εντύπωση ότι «η πληρωμή των φόρων είναι κάπως προαιρετική» και να προβλέπονται ρυθμίσεις αδιακρίτως για όποιους χρωστάνε.

Αναφορικά με τα αναδρομικά, ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης επεσήμανε ότι δεν μπορεί για την ώρα να υπάρξει εκτίμηση, καθώς το ύψος τους εξαρτάται από τις υποθέσεις που θα φθάσουν στο ΣτΕ τα επόμενα χρόνια.

ΒουλήΓραφείο Προϋπολογισμούφορολογία