Οικονομία|04.12.2018 11:43

Ηχηρή απουσία της Ελλάδας από το Eurogroup

Μαρία Ψαρά

Οι 19 ώρες συνεδρίασης του διευρυμένου Eurogroup έφερε ως αποτέλεσμα μια μερική συμφωνία για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.  Το διευρυμένο σχήμα του Συμβουλίου των 27 συμφώνησε σε νέους κανόνες προληπτικής χρηματοδοτική στήριξης των κρατών-μελών από τον ESM και στην εισαγωγή ρήτρων συλλογικής δράσης.

Ωστόσο, δεν κατάφεραν να καταλήξουν ούτε ακριβώς για την αναβάθμιση του ESM, ούτε για τον κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης που ζητούσε η Γαλλο-Γερμανική συμμαχία. Οι 27 φαίνεται να «κλείδωσαν» -τουλάχιστον- τους όρους για το λεγόμενο backstop, τη λύση τελευταίας καταφυγής από τον ESM σε μια χώρα που βρίσκεται σε κρίση.

Στις 4 το πρωί ώρα Ελλάδας, οι συνεδρίαση ακόμη συνεχιζόταν. Τότε, σε μια πρωτοφανή απόφαση, οι υπουργοί αποφάσισαν να «διώξουν» τους δημοσιογράφους που περίμεναν για την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου και να τους δώσουν ραντεβού για σήμερα το πρωί. Όπερ και εγένετο.  

Οι τελικές αποφάσεις, αλλά και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε όλα τα θέματα τόσο κατά όσο και μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Οι προϋπολογισμοί και η Ελλάδα

Είχε προηγηθεί η σύντομη συζήτηση των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τους προϋπολογισμούς. Στο σχετικό ανακοινωθέν, η Ελλάδα αναφέρεται μόνο ανάμεσα στις χώρες που έχουν καταθέσει συμβατό προϋπολογισμό προς τους κανονισμούς της ΕΕ.

«Πέρασε πολύς καιρός από την τελευταία φορά που συζητήσαμε για την Ελλάδα. Και αυτό είναι καλός οιωνός», είπε για την Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Όπως είπε, παρουσιάστηκε η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας, από την οποία προκύπτουν θετικά αποτελέσματα. «Οι υπουργοί καλωσόρισαν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κάτι που αποδεικνύει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί σε ένα αξιόπιστο δημοσιονομικό μονοπάτι. Ωστόσο, απαιτείται ακόμη πρόοδος σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την μεταρρύθμιση αγορών προϊόντων».

«Αυτό το Eurogroup ήταν μια ακόμα σημαντική στιγμή για την Ελλάδα. Σκοπός μας είναι να επαναφέρουμε την Ελλάδα στην κανονικότητα. Και αυτό έχει γίνει», τόνισε ο Επίτροπος Μοσκοβισί. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Eurogroup εκτιμά ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2019 θα επιτευχθεί και επεσήμανε ότι οι Υπουργοί καλωσόρισαν τον ελληνικό προϋπολογισμό και  υποστήριξαν την απόφαση της Ελλάδας να μην προχωρήσει με την περικοπή των συντάξεων.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί επανέλαβε ότι ποτέ δεν θεώρησε αυτές τις περικοπές αναγκαίες, δίκαιες, ή απαραίτητες για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. «Έτσι 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα αποφύγουν απώλειες περί το 14%. Η ανάπτυξη είναι εδώ, η κοινωνική πολιτική έρχεται», κατέληξε.

Ο Κλάους Ρέγκλιγκ, επικεφαλής του ESM τόνισε ότι ο στόχος τώρα πια για την Ελλάδα είναι να ενισχύσει το αναπτυξιακό της δυναμικό, με σεβασμό στις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις και υπό αυτό το πνεύμα έγινε και η αξιολόγηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Η Ιταλία κέρδισε χρόνο

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κατέγραψε την καλή διάθεση των Ιταλικών αρχών για συνεργαστούν με εποικοδομητικό πνεύμα για την επίτευξη ενός συμβιβασμού.

Αυτό αποτυπώθηκε και στο ανακοινωθέν του Eurogroup, με μια προσθήκη στις επιλεγμένες λέξεις που τελικά χρησιμοποιήθηκαν: αντί για «υποστήριξη του Eurogroup στην επίσημη γνώμη της Κομισιόν» (για απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού) μόνο, επιλέχθηκε η «υποστήριξη στον συνεχιζόμενο διάλογο της Κομισιόν με την ιταλική κυβέρνηση»…

Eurogroupελληνική οικονομίαESM