Οικονομία|05.02.2020 21:31

Υπεγράφη η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον ΟΤΕ - Τι προβλέπει

Μαρία Λιλιοπούλου

Τη χρυσή τομή για την υπογραφή της νέας Επιχειρησιακής Σύμβασης κατάφεραν να βρουν διοίκηση και εργαζόμενοι στον ΟΤΕ ύστερα από το προηγούμενο θερμό διάστημα, κατά το οποίο υπήρξαν πολυήμερες απεργίες και αρκετές διενέξεις.

Η νέα ΣΣΕ που υπεγράφη μεταξύ της Διοίκησης της ΟΤΕ Α.Ε. και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΟΜΕ-ΟΤΕ), είναι διάρκειας 19 μηνών και προβλέπει:

  • Αύξηση 9% για εργαζομένους που προσελήφθησαν μετά το 2015. Ο εισαγωγικός μισθός του πρωτοδιοριζόμενου ανέρχεται πλέον από 01/01/2021 στα 866,12 ευρώ για ΔΕ, στα 934,95 ευρώ για ΤΕ και στα 978,54 ευρώ για ΠΕ4. (To πλήρες κείμενο της ΣΣΕ θα αναρτηθεί από αύριο στο site της Ομοσπονδίας: www.ome-ote.gr).
  • Εισαγωγικό μισθός 30% υψηλότερο σε σχέση με τον κατώτατο που προβλέπεται στη νομοθεσία.
  • Αντιστάθμιση της μείωσης κατά 8% για όσους προσελήφθησαν πριν το 2015 και διατήρηση του 35ωρου μέχρι τις 30-7-2021.

Αναλυτικά, η νέα Σύμβαση εξασφαλίζει για τους εργαζομένους του ΟΤΕ, οι οποίοι προσελήφθησαν από το 2015 και μετά, αύξηση 5,5% των μισθολογικών κλιμακίων από 1.1.2020 και επιπλέον 3,5% από 1.1.2021. Με τη νέα EΣΣΕ, ο εισαγωγικός μισθός ενός νέου εργαζομένου είναι σημαντικά υψηλότερος, πάνω από 30%, σε σχέση με τον κατώτατο μισθό που προβλέπεται στη νομοθεσία.

Για τους εργαζομένους του Οργανισμού, που έχουν προσληφθεί πριν το 2015, και για τους οποίους, βάσει της προηγούμενης ΕΣΣΕ, ίσχυε μείωση των μισθολογικών κλιμακίων κατά 9,5% με 35ωρο ωράριο εργασίας, η νέα ΕΣΣΕ προβλέπει:

  • Αντιστάθμιση της μείωσης κατά 4,5% από 1.1.2020 και επιπλέον κατά 3,5% από 31.7.2021.
  • Διατήρηση του μειωμένου εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας των 35 ωρών μέχρι και τις 30.7.2021. Στη λήξη της σύμβασης, στις 31.7.2021, επαναφέρεται το 40ωρο.
  • Κατάργηση του όρου περί διασφάλισης των θέσεων εργασίας για οικονομοτεχνικούς λόγους. 

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, ακόμη, στον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού Μεταθετότητας. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η μισθοδοσία να καταβάλλεται μηνιαίως, ενώ συμφωνήθηκε η σύσταση Επιτροπών άμεσα για Κεφάλαιο Αλληλοβοήθειας, διευθέτηση ωραρίου καταστημάτων, δώρο γάμου, χρηματικά βραβεία και έξοδα φύλαξης τέκνων.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν ότι, σε περίπτωση που η εταιρεία λάβει αποφάσεις που μπορούν να επιφέρουν ουσιαστικές μεταβολές στην οργάνωσή της, εφαρμόζεται το προεδρικό διάταγμα 240/2006, περί θέσπισης γενικού πλαισίου ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους εργαζομένους, όπως αυτό εκάστοτε ισχύει.

Στις «αχρείαστες» κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, επισημαίνοντας πως ο στόχος εξαρχής ήταν να κινηθούν σε πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης: «Από την αρχή της διαπραγμάτευσης για μία νέα ΕΣΣΕ, κινηθήκαμε πιστεύοντας ότι είναι προς όφελος όλων, να συζητήσουμε σε πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Η συμφωνία αυτή αποδεικνύει ότι οι πρωτοφανούς διάρκειας απεργιακές κινητοποιήσεις, που χαρακτηρίστηκαν από ακρότητες, ήταν αχρείαστες. Με την ΕΣΣΕ αυτή επιτυγχάνουμε να ενισχύσουμε το εισόδημα των εργαζομένων, ειδικά όσων προσλήφθηκαν μετά το 2015, παραμένοντας βιώσιμοι και ανταγωνιστικοί. Οι τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν τα δεδομένα. Για να ανταποκριθούμε στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών μας, πρέπει κι εμείς να αλλάξουμε για μία ακόμη φορά. Λειτουργώντας ως σύγχρονη ιδιωτική εταιρεία τεχνολογίας και με συνοδοιπόρους τους εργαζομένους μας, θα συνεχίσουμε να φτιάχνουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους».

Από την πλευρά της η ΟΜΕ-ΟΤΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της πως «Καμία ΣΣΕ δεν μπορεί να επιλύσει  όλα τα προβλήματα που ως εργαζόμενοι αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα χρόνια, είναι όμως μια έντιμη συμφωνία που θα δώσει το δικαίωμα και σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης, Διοίκηση και εκπρόσωποι των εργαζομένων να συζητήσουν ουσιαστικά για τα σχέδια μετασχηματισμού της εταιρείας».

ΟΤΕ