Οικονομία|12.02.2020 21:06

Aegean: Εντυπωσιακό το νέο A320 - Ερχεται νέο σήμα και νέα αεροσκάφη

Μαρία Λιλιοπούλου

Με νέα αεροσκάφη και νέα εταιρική ταυτότητα εισέρχεται στη νέα εποχή που σηματοδοτεί και την τρίτη δεκαετία της ζωής της η Aegean Airlines. Η εταιρία παρουσίασε σήμερα το καινούριο ολοκαίνουριο αεροσκάφος A320 neo, το ένα από τα τρία που έχει ήδη παραλάβει από την Airbus, τμήμα της παραγγελίας – μαμούθ που έχει κάνει η Aegean για την ανανέωση του στόλου της με 46 νέα αεροπλάνα έως το 2025 και option για ακόμα 12 εφόσον υπάρξει ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Τεχνική Βάση, στο χώρο που χτυπά η καρδιά της εταιρίας παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργών της κυβέρνησης και εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και των μεγαλύτερων Ομίλων της χώρας.

Τα τρία πρώτα αεροσκάφη έχουν ήδη παραληφθεί και όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης, θα ξεκινήσουν δρομολόγια άμεσα. Το πρώτο αεροσκάφος θα εκτελέσει το δρομολόγιο Αθήνα - Μόναχο την Παρασκευή. Βάσει του προγραμματισμού, έως τον Ιούλιο θα έχουν παραληφθεί συνολικά έξι προσφέροντας 1,5 εκατομμύριο περισσότερες θέσεις στο δίκτυο της εταιρίας με επιπλέον πτήσεις τόσο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όσο και από την περιφέρεια.

«Επενδύουμε 500 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για τα επόμενα 6 χρόνια» επεσήμανε στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης υπογραμμίζοντας ότι με την εταιρία ταξίδεψαν 15 εκατομμύρια επιβάτες το 2019, ενώ ο αριθμός των επιβατών από το εξωτερικό διπλασιάστηκε μέσα σε έξι χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε, η Aegean μέσα στα δέκα χρόνια της κρίσης συνεισέφερε στα δημόσια έσοδα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε ένα αεροσκάφος αντιστοιχεί σε 70 επιπλέον άμεσες θέσεις εργασίας, 100.000 επισκέπτες το χρόνο και 80 εκατομμύρια ευρώ άμεσα έσοδα στον τουρισμό. «Έχουμε πλέον το πιο διευρυμένο δίκτυο ελληνικής αεροπορικής εταιρείας» σημείωσε ο κ. Γερογιάννης προσθέτοντας με έμφαση όμως ότι το βασικό πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό «δεν είναι το μέταλλο αλλά οι άνθρωποί μας».

Φιλικά προς το περιβάλλον

Τα νέα αεροσκάφη της η Aegean θα βελτιώσουν αισθητά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς με τους νέας γενιάς κινητήρες οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά θέση είναι μειωμένες από 19% έως 23% συγκριτικά με τα σημερινά Airbus και κατά 50% συγκριτικά με τα Avro Jet, με τα οποία είχε ξεκινήσει τα ταξίδια της η εταιρία. Παράλληλα τα νέα αεροπλάνα αυξάνουν την εμβέλεια πτήσης δίνοντας τη δυνατότητα κάλυψης νέων προορισμών.

T

«Μεγαλώσαμε και ωριμάσαμε περάσαμε κρίσεις. Κάναμε και λάθη αλλά με υπομονή πετύχαμε πολλά. Λειτουργήσαμε με πίστη στις δυνατότητες της Ελλάδας και τις προοπτικές. Ό,τι πετύχαμε έως σήμερα το οφείλουμε στους ανθρώπους μας» επεσήμανε ο κ. Βασιλάκης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον ιδρυτή της εταιρίας, Θεόδωρο Βασιλάκη και τονίζοντας ότι η «σημερινή μέρα σηματοδοτεί για την Aegean το πέρασμα σε μία νέα εποχή». Ο ίδιος σημείωσε ότι η αερομεταφορά αποδίδει εκατοντάδες εκατομμύρια για τις υποδομές κάθε χρόνο, φόρους, ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές.

Στη διάρκεια της κρίσης η σταδιακή παραχώρηση των αεροδρομίων δημιούργησε το βασικό πλάισιο για να βελτιωθεί η βάση των υποδομών. Όμως – όπως προσέθεσε -  όλοι οι υπόλοιποι τομείς του Δημοσίου υποχώρησαν: η ρύθμιση της λειτουργίας, η αεροναυτιλία, η παροχή υποστήριξης για την ανάπτυξη σχολών που παράγουν εξειδικευμένο προσωπικό έμειναν πίσω. Κι αυτά παρά το γεγονός ότι στο ίδιο διάστημα τα τέλη που καταβάλλουν οι αεροπορικές και οι επιβάτες τους αυξήθηκαν. «Η παράκλησή μας είναι κ. Πρωθυπουργέ η τάση αυτή της αρνητικής ανάπτυξης να αντιστραφεί. Είναι θέμα σχεδιασμού, βούλησης και συντονισμού ενεργειών. Δεν είναι θέμα κονδυλίων διότι τα κονδύλια προέρχονται από τους ίδιους τους επιβάτες και τις εταιρίες» τόνισε ο πρόεδρος της Aegean.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι οι αερομεταφορές επιβαρύνονται με υψηλό ΦΠΑ, ενώ δεσμεύτηκε ότι μόλις βρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, αυτό θα μειωθεί. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η παρουσία του στην εκδήλωση είναι και πολιτική, καθώς σηματοδοτεί την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στις επενδύσεις ειδικά σε αυτές που στρέφονται σε τεχνολογίες αιχμής τόσο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όσο και για την τόνωση των δημοσίων εσόδων. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη την Aegean για τα επιτεύγματά της αλλά και για τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση του κλάδου ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, τονίζοντας ότι δεν αναγνωρίζεται τυχαία ως η καλύτερη περιφερειακή εταιρία συνεχώς.

Copyright: Eurokinissi/Δημήτρης Παπαμήτσος

Η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα

Η Aegean θα παραλάβει κατ’ ελάχιστον 46 νέα αεροσκάφη της οικογένειας Α320neo και Α321neo, συνολικής αξίας 6 – 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τιμές καταλόγου, έως το 2025.

Η αρχική παραγγελία του 2018 επεκτάθηκε με δέσμευση για 12 πρόσθετα αεροσκάφη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα, ύψους 2,5-3 δισ. δολαρίων σε τιμές αγοράς (6-6,5 δισ. δολάρια σε τιμές καταλόγου). Με αφετηρία το 2020 και σε βάθος 6ετίας, η AEGEAN θα επενδύει 500 εκατ. δολάρια το χρόνο σε επέκταση και εκσυγχρονισμό του στόλου της. Έως τον Ιούλιο του 2020, η AEGEAN αναμένεται να παραλάβει συνολικά 6 νέα αεροσκάφη για να συμπληρώσουν ένα στόλο 65 αεροσκαφών, προσθέτοντας 1,5 εκατ. θέσεις (19  εκατ. θέσεις συνολικά στο έτος) και υποστηρίζοντας την ανάπτυξη του δικτύου της σε συνολικά 155 προορισμούς και 44 χώρες για το 2020.

Από την παραγγελία, έχουν ήδη παραληφθεί τρία αεροσκάφη και έως τον Ιούλιο θα έχουν παραληφθεί συνολικά έξι.

Τα νέα αεροσκάφη Α320neo, εξοπλισμένα με τη νέα γενιά κινητήρων GTFTM της Pratt & Whitney, συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των εκπομπών ρύπων, ανά πτήση και ανά επιβάτη, ενώ περιορίζουν αισθητά και το αποτύπωμα θορύβου. Παράλληλα, με τη μειωμένη κατανάλωση καυσίμων ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας, αλλά και αυξάνουν την εμβέλεια πτήσης, με δυνατότητα πρόσβασης σε νέους προορισμούς. Τέλος, θα αποτελέσουν επίσης μια εξαιρετική πλατφόρμα για τη σταδιακή ανάπτυξη νέων, κυρίως ψηφιακών υπηρεσιών προς τους επιβάτες της εταιρείας

Copyright: Eurokinissi/Δημήτρης Παπαμήτσος
(copyright: Eurokinissi)

(copyright: Eurokinissi)

Κυριάκος ΜητσοτάκηςAegeanAegean Airlines