Οικονομία|31.03.2020 10:14

Κορονοϊός: Ρευστότητα εδώ και τώρα ζητά η αγορά

Γιώργος Μανέττας

Με ικανοποίηση υποδέχθηκε ο επιχειρηματικός κόσμος τη νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο για την στήριξη όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ωστόσο πως απαιτείται περαιτέρω διεύρυνση των ΚΑΔ, ενώ τονίζουν πως περιμένουν διευκρινήσεις αλλά και πρόσθετες παρεμβάσεις στο φλέγον ζήτημα των μεταχρονολημένων επιταγών, το οποίο όπως λένε αποτελεί να τινάξει στον «αέρα» το κύκλωμα της οικονομίας.

«Έχει γίνει το πρώτο βήμα όσον αφορά στην αναστολή των προθεσμιών λήξης κατά 75 ημέρες», επισημαίνουν, «περιμένουμε τώρα τις πρωτοβουλίες για τον τρόπο που θα δοθούν τα κεφάλαια για την άμεση αποζημίωση των κομιστών επιταγών». Να σημειωθεί ότι το ύψος των επιταγών που ανακυκλώνονται στην ελληνική αγορά με βάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2018 υπολογίζονται σε περίπου 102 δισ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των τεμαχίων έφτασε την ίδια χρονιά στα 6,4 εκατομμύρια.

Κρίσιμης σημασίας θέμα είναι και η ταχύτητα διοχέτευσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, η οποία θεωρείται «βαρόμετρο» τόσο για την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων που σήμερα κινούνται σε τεντωμένο σκοινί όσο και για την πορεία επανεκκίνησης την «επόμενη μέρα» της πανδημίας.

«Πρέπει να πέσουν άμεσα χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες τα χρήματα που εξήγγειλε η κυβέρνηση», επισημαίνουν εκπρόσωποι φορέων και στελέχη επιχειρήσεων. Για να προσθέσουν: «Λίγοι έχουν αποθέματα ρευστότητας για να ξεπεράσουν αυτή την κρίση, εφ’ όσον βέβαια τελειώσει στα τέλη Μαΐου».

Μείζον ζήτημα αποτελεί και η καταβολή των ενοικίων. Πολλοί υποστηρίζουν πως η λύση που δόθηκε είναι κατώτερη των περιστάσεων και χρήζει αναπροσαρμογής. Όπως λένε, ακόμη και οι επιχειρήσεις που υπάγονται στα μέτρα στήριξης έχουν τεράστια δυσκολία να καταβάλλουν το μειωμένο κατά 40% μίσθωμα, καθώς δεν υπάρχουν τα ανάλογα αποθέματα ρευστότητας.

Τα δύσκολα έρχονται…

Κοινή εκτίμηση είναι ότι τα δύσκολα είναι μπροστά, αφού ακόμη δεν έχουν αποτυπωθεί οι επιπτώσεις από το «lockdown» της οικονομικής δραστηριότητας. Οι μήνες μετά τον Ιούνιο, οπότε υπολογίζεται –με τα σημερινά δεδομένα πως θα έχει κοπάσει η επιδημία- θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι για επιχειρήσεις και νοικοκυριά αφού θα κληθούν να πληρώσουν αθροιστικά μια σειρά από λογαριασμούς, φόρους και τέλη.

Μάλιστα, κάποιοι εκτιμούν πως εάν δεν υπάρξει ένα γενναίο πακέτο χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αρκετές από τις επιχειρήσεις που σήμερα κινούνται σε τεντωμένο σκοινί να μην ανοίξουν και να βάλουν οριστικά «λουκέτο», αφού δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ιδιαίτερα έντονος είναι και ο προβληματισμός και για το οικονομικό και καταναλωτικό κλίμα στην αγορά. Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως οι καταναλωτές θα παραμείνουν για αρκετό διάστημα «μουδιασμένοι» και επιφυλακτικοί σε νέες αγορές, με δεδομένο μάλιστα πως το εισόδημα σε μια μεγάλη μερίδα μισθωτών του ιδιωτικού τομέα θα έχει υποστεί μείωση.

Κορονοϊόςελληνικές επιχειρήσειςαγοράρευστότητα