Πολιτική|15.04.2021 21:12

Το διπλωματικό μπρα ντε φερ στη συνέντευξη Τύπου Δένδια-Τσαβούσογλου

Newsroom

Ένταση επικράτησε κατά τις κοινές δηλώσεις του Νίκου Δένδια και του Μελβούτ Τσαβούσογλου, όταν ο τελευταίος έκανε αναφορά σε τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Η αναφορά του προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Νίκου Δένδια, που υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει υπογράψει τη συνθήκη της Λωζάνης. Μάλιστα αναφερόμενος στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά και το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας τόνισε:  «Δεν μπορεί η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα». 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν δίστασε να θέσει ευθέως, στον γείτονα ομόλογό του, το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, ενώ απάντησε και για την τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Κάτι που πυροδότησε την έντονη αντίδραση του θυμωμένου Τσαβούσογλου, με αποτέλεσμα η συνέντευξη Τύπου να εξελιχθεί σε σφοδρή αντιπαράθεση μπροστά στις κάμερες.

Διαβάστε επίσης: Δένδιας σε Τσαβούσογλου: Δεν μπορεί η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα

«Δεν έκανα καμία πολύ προκλητική δήλωση εναντίον της Ελλάδας, όμως ο ομόλογός το έκανε. Εμείς δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε. Είπατε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, αυτό είναι κάτι που συζητάμε μεταξύ μας, αν εσείς το αναφέρετε εδώ, δεν μπορώ να μην απαντήσω», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε ξανά στο ζήτημα των μειονοτήτων, κάνοντας λόγο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς ορθοδόξους τους μειονοτικούς της Πόλης, αλλά εσείς δεν μπορείτε να αποδέχεστε αυτούς που λένε ότι είναι Τούρκοι. Αυτό είναι καταπίεση και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ισχυρίστηκε, κατηγορώντας την Ελλάδα για «push back» 80.000 προσφύγων και μεταναστών.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας αντέδρασε λέγοντας «εάν εσείς εκφράζετε τέτοιου είδους προκλητικές κατηγορίες είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω».

«Η Τουρκία έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Μεβλούτ δεν υπάρχει καμία διάταξη που να επιτρέπει πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Εάν η Τουρκία θελήσει να γίνει μέλος της ΕΕ θα αποδεχθεί και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα μετά τα γεγονότα του Μαρτίου», τόνισε.

Στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι αν και η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανοίξει σιγά-σιγά σε μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, «αυτό δεν σημαίνει την εγκατάλειψη του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου». «Η ΕΕ δεν είναι τρίτος, αλλά είναι η οικογένειά μας. Είναι το πιο υπερήφανο παράδειγμα συνύπαρξης κρατών στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους. Θα πρότεινα να μην οδηγηθούμε σε έναν ατέρμονο διάλογο επί αυτών που γνωρίζουμε ότι διαφωνούμε» πρόσθεσε.

Ακολούθως, ο Τσαβούσογλου πήρε για τρίτη φορά τον λόγο, υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία είναι ελεύθερη χώρα και όλοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους», ενώ εμμένει στην αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού.

«Αναφέρεστε σ' αυτά που σας βολεύουν αλλά δεν αναφέρεστε σε όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Έχουμε συμφωνήσει να συζητήσουμε τα προβλήματα μέσω των διερευνητικών επαφών. Στη διαδικασία στην οποία διερχόμαστε θα πρέπει να έχουμε πάντα συνείδηση σε τι αποβλέπει κάθε μέλος. Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτόν τον καβγά με τον τρόπο αυτό ή αν θα συνεχίσουμε τον διάλογο», είπε.

Ο Νίκος Δένδιας απάντησε ότι «ο στρατός κοστίζει», ενώ «δεν θέλουμε να σπαταλούμε λεφτά για το τίποτα». «Γιατί υπάρχει Μεβλούτ στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάποιον. Μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχει απειλή ή ότι δεν υπάρχει αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά;», συνέχισε.

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη σφοδρή on air αντιπαράθεση με τον Τούρκο ομολογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσπάθησε να ρίξει τους τόνους κλείνοντας τις κοινές δηλώσεις. «Ελπίζω η διαφωνία μας να μην σε οδηγήσει να ακυρώσεις την πρόσκληση για δείπνο γιατί πεινάω εξαιρετικά...» είπε ο Νίκος Δένδιας με τον Τσαβούσογλου να απαντά σε άλλο τόνο:

«Η αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπορώ να μπω και στα παπούτσια του άλλου. Εμείς όμως δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο αν προχωρήσουμε έτσι», ενώ λίγο νωρίτερα είχε πει: «αν συνεχίσουμε έτσι θα χάσουμε και το «ιφτάρ» (γεύμα)».

Διαβάστε επίσης: Σύγκρουση Δένδια με Τσαβούσογλου - «Ήταν σε συνεννόηση με Μητσοτάκη»

ελληνοτουρκικές σχέσειςΝίκος ΔένδιαςΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΤουρκία