Πολιτική|26.06.2021 09:26

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στον ευρωπαϊκό «προοδευτικό χώρο»

Βούλα Κεχαγιά

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές επιμένουν να προσκαλούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα στις επίσημες εκδηλώσεις τους κι εκείνος αποδέχεται σχεδόν πάντα τις προσκλήσεις τους γνωρίζοντας πως οι συνθήκες στην ΕΕ επιβάλλουν την ενίσχυση των συνδετικών κρίκων ανάμεσα στις όμορες πολιτικές οικογένειες.

Ο Αλέξης Τσίπρας «χτίζει» τις σχέσεις του με τους ευρωσοσιαλιστές εδώ και χρόνια από τότε που ως πρωθυπουργός ανταποκρινόταν στις προσκλήσεις του τότε Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ για συμμετοχή του στις κλειστές συναντήσεις των σοσιαλδημοκρατών ηγετών της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης αναγνωρίζουν ξεκάθαρα πια πως μόνο μέσα από συγκλίσεις και συνέργειες πχ. ψήφιση της άρσης του καθεστώτος των πατεντών για τα εμβόλια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορούν να υποχωρήσουν οι σκληρά συντηρητικές πολιτικές που επιβάλλουν την ατζέντα τους στους υπολοίπους.

Tο κατάλληλο πρόσωπο για να συνθέσει τις προοδευτικές δυνάμεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Γι’ αυτό και οι ευρωσοσιαλιστές επιμένουν να καλούν τον πρώην πρωθυπουργό στις συναντήσεις τους καθώς κάνοντας πλέον μία πιο διακριτή στροφή προς τις σοσιαλιστικές γραμμές πιστεύουν πως είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να συνθέσει τις προοδευτικές δυνάμεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε και τη Συμπρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων Σκα Κέλερ, και τον Συμπρόεδρο της ευρωομάδας της Αριστεράς Μάρτιν Σχίντεργουαν και την Πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Ιράτχε Γκαρσία Πέρεζ.

Εξ αυτού του λόγου στην παρέμβασή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES έδωσε έμφαση στην ανάγκη η Ευρώπη να αλλάξει μοντέλο: “Ο ρόλος των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων σήμερα είναι να ανοίξουν μαζί και διεκδικητικά τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης με τόλμη και αυτοπεποίθηση, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, τα δικαιώματα και τις ανισότητες” είπε φέρνοντας το παράδειγμα του νέου νόμου για τα εργασιακά στην Ελλάδα, που ανατρέπει το 8ωρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης έχουν καθήκον να προωθήσουν ενωμένες ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα ανατρέψει τις παρωχημένες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις. Ένα αντίστοιχο κοινωνικό συμβόλαιο “βλέπει” ο Αλέξης Τσίπρας και για την Ελλάδα με τη διαφορά πως ο δρόμος που οδηγεί στη συναίνεση κι άλλων προοδευτικών δυνάμεων σ’ αυτήν την αντίληψη αν και πιο κοντινός είναι ακόμη μακρύς.

Όλες οι ειδήσεις

Μετάλλαξη Δέλτα: Οι φόβοι των ειδικών και το ενδεχόμενο τέταρτου κύματος και τοπικών lockdown

Προνόμια εμβολιασμένων: Data, εισιτήρια, μπαρ - Ολα όσα είναι στο τραπέζι

ΟΑΣΘ: Περίπου 50 λεωφορεία αποσύρονται καθημερινά λόγω καύσωνα και έλλειψης κλιματιστικών

Φανταστικός Λευτέρης Πετρούνιας! Εκανε τέλεια προσπάθεια και πάει Ολυμπιακούς Αγώνες

Καιρός: Κορυφώνεται ο καύσωνας με θερμοκρασίες έως 43 βαθμούς

ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική ΣυμμαχίαΑλέξης ΤσίπραςΕυρωπαίοι Σοσιαλιστές