Πολιτική|23.01.2019 14:07

ΚΙΝΑΛ: Ανασύνταξη μετά το τέλος με ΔΗΜΑΡ-Ποιοι μπαίνουν, ποιοι βγαίνουν

Φώφη Γιωτάκη

ετέωρη μένει εν τη γενέσει της η προσπάθεια του Κινήματος Αλλαγής να συσπειρώσει μέσω του Συνεδρίου τις δυνάμεις του χώρου, καθώς αργά χθες το βράδυ, έπειτα από θυελλώδη συνεδρίαση, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε την αποχώρηση του κόμματος από το ΚΙΝΑΛ.

Στην περίπου τετράωρη συνεδρίαση της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ υπήρξε έντονη αντιπαράθεση του αρχηγού του κόμματος και στελεχών που αποτελούν ισχυρή μειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή. Τελικά όμως με ψήφους 11 έναντι 5 επικράτησε η άποψη του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Η μειοψηφία όμως αντιδρά έντονα και ζητά να ξασυζητηθεί το θέμα.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, «δεδομένου ότι η απόφαση ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι συλλογική απόφαση του κόμματός μας και όχι προσωπική απόφαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, η επιλογή της κυρίας Γεννηματά να διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ σημαίνει απομάκρυνση της ΔΗΜΑΡ από το Κίνημα Αλλαγής. Πολύ περισσότερο που η απόφαση διαγραφής δεν ελήφθη μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, αλλά μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

Το επιχείρημα ότι η διαγραφή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν σημαίνει και διαγραφή της ΔΗΜΑΡ από το Κίνημα Αλλαγής είναι αδύνατο να σταθεί λογικά. Η συγκεκριμένη απόφαση ουσιαστικά έθεσε μονομερώς τη ΔΗΜΑΡ εκτός του πολυκομματικού φορέα του Κινήματος Αλλαγής. Η επιδίωξη της ΔΗΜΑΡ να δώσει τις επόμενες πολιτικές μάχες μέσα από το Κίνημα Αλλαγής ακυρώθηκε».

Δηλητηριώδη μηνύματα

Μετά την απόφαση της ΔΗΜΑΡ, που επιτείνει τη ρευστότητα τόσο στην Κεντροαριστερά όσο και γενικότερα στο πολιτικό σκηνικό που αναδιατάσσεται, με αφορμή τη στάση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, περιήλθαν σε δεύτερο πλάνο τα δηλητηριώδη μηνύματα που ανταλλάσσουν τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ με τη ΔΗΜΑΡ και τους παπανδρεϊκούς αλλά και οι παραιτήσεις στελεχών -τα οποία, αποχωρώντας από το ΚΙΝΑΛ, καταγγέλλουν την ηγεσία είτε για «στροφή» προς τη ΝΔ είτε για τη στάση της σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Νωρίτερα πάντως στελέχη του επιτελείου της Φώφης Γεννηματά εκτιμούσαν ότι το όφελος του Συνεδρίου θα είναι διπλό, διότι, πρώτον, θα κινητοποιηθούν και θα «τρέξουν» άπαντες, με στόχο την εκλογή τους στα όργανα, και δεύτερον, θα ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο, αφού άπαντες επίσης θα αναγκαστούν να πάρουν συγκεκριμένη θέση. Επί της ουσίας το μήνυμα στους παπανδρεϊκούς είναι ότι εκείνοι αλλά και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου οφείλουν να κατέβουν με σταυρό για την εκλογή τους στα νέα όργανα του κόμματος και όχι, για παράδειγμα, να προσέλθει ο πρώην πρωθυπουργός με την ιδιότητα του αρχηγού του ΚΙΔΗΣΟ, όπως συνέβη αρχικά στο ΚΙΝΑΛ με τη σύμφωνη γνώμη της κυρίας Γεννηματά, του Σταύρου Θεοδωράκη και του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Στέλεχος του παπανδρεϊκού χώρου απαντά στο σενάριο λέγοντας ότι πρώτα θα συνεδριάσουν τα όργανα του ΚΙΔΗΣΟ και μετά θα ενημερωθεί το ΚΙΝΑΛ για τη στάση τους – σε κάθε περίπτωση, λέει το ίδιο στέλεχος, η συμμετοχή στο ΚΙΝΑΛ δεν σημαίνει απαραίτητα και υποψηφιότητα για εκλογή στα όργανα… Από το Κίνημα Αλλαγής αποχώρησε χθες ακόμη ένα στέλεχος, ο Δ. Ρώσσης, ο οποίος κατηγορεί τη Χαριλάου Τρικούπη για στροφή προς τη ΝΔ, τασσόμενος υπέρ της νέας και ενιαίας Κεντροαριστεράς.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, όμως, είναι θέμα χρόνου μια μεταγραφή. Αφορά στον ανεξάρτητο βουλευτή Στάθη Παναγούλη, ο οποίος έχει ρίξει γέφυρες προσέγγισης της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, με στόχο την ένταξή του. Την ένταξή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΣΥ προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς με δημόσια παρέμβασή του και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

ΔΗΜΑΡΚΙΝΑΛΦώφη Γεννηματά