Πολιτική|09.01.2022 10:39

Οικονόμου για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Αν χρειαστεί θα επεκταθεί

Newsroom

Για το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού, καθώς και για την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού δεν δίνει μεγάλες νοσηλείες και αυτό δίνει την ευκαιρία να προχωρήσει το πλάνο για τα σχολεία, το οποίο θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες: τον εκτεταμένο διαγνωστικό έλεγχο μαθητών και εκπαιδευτικών και τα αυστηρά μέτρα προστασίας.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση ότι το πρωτόκολλο για το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έπρεπε να είναι 50%+1, ο κ. Οικονόμου είπε στο Mega πως «έχουμε σταθμίσει όλα τα δεδομένα».

«Προχωράμε στο άνοιγμα των σχολείων όπως κάνει και η υπόλοιπη Ευρώπη. Το κριτήριο 50%+1 είναι ένα κριτήριο που έχει παρθεί βάση υγειονομικών και εκπαιδευτικών λόγων. Εάν παρατηρηθεί ότι πρέπει αν γίνουν προσαρμογές στο πρωτόκολλο θα είμαστε σε εγρήγορση, τα αντανακλαστικά μας είναι γρήγορα. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κρούσμα θα εξετάζεται όλη η τάξη», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, τόνισε πως μέχρι το Σάββατο 1.342.000 δικαιούχοι προμηθεύτηκαν τα self test, με το ποσοστό να αγγίζει το 90%. Όσοι δεν κατάφεραν να τα προμηθευτούν, θα τα παραλάβουν από τους διευθυντές των σχολείων.

Εξετάζεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας

Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω απέδωσε καρπούς. «Αν χρειαστεί να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα, θα το κάνουμε», υπογράμμισε.

Επίσης, είπε πως εάν κάποιος έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αλλά όχι την αναμνηστική δόση και έχει παρέλθει το επτάμηνο τότε δεν θα έχει τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Ιωάννης Οικονόμουμετάλλαξη Όμικρονσχολείαειδήσεις τώραΚορονοϊόςυποχρεωτικός εμβολιασμός