Πολιτική|30.01.2022 20:47

Τσίπρας: Κ. Μητσοτάκη κυβερνάτε εσείς ή οι Φουρθιώτηδες; Έχετε τελειώσει πολιτικά, αποτύχατε

Βούλα Κεχαγιά

Εκλογές σε όλους τους τόνους ως το μόνο μέσο για να σταματήσει ο κατήφορος και να αναπνεύσει η δημοκρατία στη χώρα ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή καλώντας επίμονα τον πρωθυπουργό να προσφύγει στην κάλπη και για λόγους αξιοπρέπειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε όμως και στις δημοκρατικές δυνάμεις και σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη ώστε να συνταχθούν στον αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ για να φύγει η κυβέρνηση και μάλιστα προανήγγειλε ότι η πολιτική πρωτοβουλία για κατάθεση πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης θα έχει και συνέχεια.

Όπως αναμενόταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σφυροκόπησε την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών αλλά και ωρών του υπόδικου Φουρθιώτη για τις συνομιλίες του με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης με αιχμή το πρόσωπο του υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη σχολιάζοντας μόνο: «Κρίμα και μόνο κρίμα κύριε Καθηγητά είναι θλιβερό να εκβιάζεται ένας υπουργός δεξί χέρι του πρωθυπουργού από έναν υπόδικο με τη διαδρομή που έχει». Όμως τις απαντήσεις τις αξίωσε από τον πρωθυπουργό θέτοντας ρητορικά ερωτήματα καθώς όπως τον κατηγόρησε και  γνώριζε και συγκάλυπτε. Ως εκ τούτου, παρατήρησε: «Φοβάμαι πως ο βούρκος που τώρα επιπλέετε πολύ σύντομα θα σάς καταπιεί αν δεν έχετε να δώσετε απάντηση. Μια αλλιώς είναι η επιλογή αξιοπρέπειας για εσάς. Να παραιτηθείτε και να προκηρύξετε εκλογές».

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ιδιαίτερα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον υπόδικο τηλεπαρουσιαστή. «Κύριε Μητσοτάκη είστε σίγουρος για το ποιος κυβερνάει η χώρα; Κυβερνάτε εσείς ή μήπως η Φουρθιώτηδες; Είναι η πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου που η νύχτα διεισδύει στο Μέγαρο Μαξίμου. Γνωρίζατε ότι η μισή σας κυβέρνηση έκανε εξυπηρετήσεις σε υπόδικο παρουσιαστή;  Γνωρίζετε πώς απέκτησε πρόσβαση σε φύλαξη 12 αστυνομικών; Πως το δεξί σας χέρι διαπραγματευόταν μαζί του τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης; Με τη μισή κυβέρνηση να τού κάνει ντελίβερι;». Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε, δε, ότι ο Φουρθιώτης έστησε 13 εταιρείες βιτρίνα χωρίς δραστηριότητα τις μέρες εκείνες. Αποκάλυψε δε ότι από τις 13 εταιρείες έχουν πιστωθεί επιστρεπτέες προκαταβολές σε 11 εξ αυτών 194.883 ευρώ ενώ εγκρίθηκαν συνολικά 250.000 ευρώ. Τα χρήματα πιστώθηκαν αρχές Μαρτίου του 2021 και μεταφέρθηκαν για να αιτιολογήσουν δάνεια στην εταιρεία Εψιλον tv διαχειριστής του οποίου είναι Φουρθιώτης».

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν επικεντρωμένη στο αίτημα «να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη» κι ως εκ τούτου ο  Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό σχολίασε: «Δεν καταλαβαίνετε ότι δεν μπορείτε να προχωρήσετε άλλο έτσι; Ότι θα έχετε από εδώ και στο εξής μόνο φθορά; Δεν καταλαβαίνετε ότι έχει αξία για έναν πολιτικό να φεύγει με αξιοπρέπεια από την εξουσία;».  Προηγουμένως μάλιστα είχε ζητήσει από τον Μητσοτάκη να ζητήσει «συγγνώμη» από τον ελληνικό λαό για τα δεινά που τού έχει φορτώσει.

Επιμένοντας στο αίτημα για κάλπες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε γιατί αφού η κυβέρνηση απολαμβάνει τη δημοσκοπική μονοκρατορία γιατί δεν επιλέγει τη λύτρωση σχολιάζοντας πως η δημοκρατία περιορίζεται αλλά δεν καταργείται από την πανδημία. Στο σημείο αυτό άφησε αιχμές και προς την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ γιατί δεν ζητεί εκλογές τονίζοντας πως και οι δημοκρατικές δυνάμεις που απολαμβάνουν τη δημοσκοπική τους άνοιξη δεν τις θέλουν και μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να τις θέλει, για να τονίσει: «Μήπως έχουν τρελαθεί οι δημοκρατικές δυνάμεις ή είναι άλλη η πραγματικότητα;». Τόνισε ότι η  Ελλάδα χρειάζεται «ανάσα προόδου πριν τη βάλετε στον αναπνευστήρα κυβέρνηση δημοκρατίας και προόδου». «Κι όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν», ήταν η δεύτερη αιχμή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το ΚΙΝΑΛ, «δεν θα καταφέρουν ξεφύγουν από το μεγάλο δίλημμα εκλογών».

Στην αρχή της ομιλίας του κατήγγειλε την κυβέρνηση για παταγώδη αποτυχία με τεράστιο κόστος για τον ελληνικό λαό όπως σχολίασε ότι οι πολίτες έχουν πάθει πια ανοσία καθώς κανένας σταθμός δεν μπορεί να κάνει ρεπορτάζ χωρίς να ακουστεί το γνωστό σύνθημα. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «έχετε πάθει εθισμό στη διαστρέβλωση της αλήθειας» και τόνισε πως «είστε κι εσείς θύμα, κλεισμένος σε γυάλα των αυλοκολάκων της συμφοράς και των δημοσκόπων της χαράς», καθώς «όταν ένας πολιτικός γίνεται ανέκδοτο σαρκασμού τότε έχει τελειώσει και δεν το γνωρίζει ο ίδιος». 

Κάνατε τις χαμένες ζωές εκλογικό σας σκαλί

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τον πρωθυπουργό πως συμπεριφέρεται σαν πρίγκιπας που τού ανήκει η εξουσία κληρονομικώ δικαίω και σημείωσε, «Ήρθατε χθες και αντί να απολογηθείτε στους πολίτες και τον λαό που ταλαιπωρήθηκαν άδικα, είχατε το θράσος να μάς κουνήσετε το δάχτυλο. Και πάλι χρησιμοποιώντας ως ασπίδα σας την τραγωδία στο Μάτι. Το Μάτι ήταν ένα συλλογικό τραύμα που απαιτεί σεβασμό όχι για να αποκρύπτετε τις δικές σας ευθύνες». Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την αδράνειά της στην κακοκαιρία, σχολίασε ότι ο μόνος που κρατάει πρακτικά για την κυβέρνηση είναι ο Φουρθιώτης και κατήγγειλε τον πρωθυπουργό για την προσχηματική συγγνώμη του. «Είπατε συγγνώμη και νομίζατε ότι καθαρίσατε. Δε θα καθαρίσετε τόσο εύκολα όμως. Δεν αρκεί μία συγγνώμη. Χρωστάτε χιλιάδες συγγνώμες. 23.275 σε κάθε οικογένεια που έχασε άδικα τον άνθρωπό της στην πανδημία γιατί αποφασίσατε να μην ενισχύσετε το ΕΣΥ, συγγνώμη σε γιατρούς και νοσηλευτές ΕΣΥ γιατί τους αφήσατε μόνους χωρίς τα όπλα να νικήσουν το θάνατο, συγγνώμη σε κάθε οικογένεια που φοβάται το αύριο και ξεπαγιάζει το χειμώνα. Συγγνώμη σε όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες γιατί παίξατε με τον πατριωτισμό τους. Τους κοροϊδέψατε με τη Μακεδονία για να κερδίσετε μερικές χιλιάδες ψήφους. Συγγνώμη σε όσους εξαπατήσατε. Τέλος, 103 συγγνώμες στις οικογένειες όσων χάθηκαν στο Μάτι και σε κάθε συγκλονισμένο πολίτη γιατί προσωπικά εσείς κάνατε τις χαμένες ζωές εκλογικό σας σκαλί. Χρωστάτε όλες αυτές τις συγγνώμες. Να δώσετε διέξοδο στο σημερινό αδιέξοδο. Τι θα γίνει αν φθάσετε ως το καλοκαίρι; Πάλι με επικοινωνιακά τερτίπια θα τα μπαλώσετε;». 

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πιο έντιμη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά και δεν παρέλειψε να καταγγείλει την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως έχει στήσει ένα «πάρτι χειρότερο από αυτό των ημερών της αφθονίας. Πέντε δις ευρώ με απευθείας αναθέσεις και με κλειστούς διαγωνισμούς εν ονόματι της πανδημίας σε 18 μήνες σε πρωτοφανές πάρτι διανομής ακόμη και σε πεθερές και συνυφάδες». 

πρόταση μομφήςΑλέξης ΤσίπραςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΣΥΡΙΖΑΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώρα