Πολιτική|07.02.2019 09:00

Ικανοποίηση από το ταξίδι, αισιοδοξία για τη Χάλκη

Βούλα Κεχαγιά

Με την πεποίθηση πως η διήµερη πρωθυπουργική επίσκεψη στην Τουρκία πήγε καλά, το Μαξίµου ετοιµάζεται για την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή του πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓ∆Μ (Βόρειας Μακεδονίας) στο ΝΑΤΟ, διαδικασία που ολοκληρώνει τις απαιτούµενες ενέργειες της ελληνικής πλευράς ως προς την υλοποίηση της Συµφωνίας των Πρεσπών. ∆ιπλωµατικές πηγές εµφανίζονται ικανοποιηµένες από τις συνοµιλίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας µε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επισηµαίνουν πως ο Τούρκος πρόεδρος απέφυγε αναφορές στη Συνθήκη της Λωζάνης, όπως είχε κάνει το 2017 στην Αθήνα, σε τουρκική µειονότητα στη Θράκη αλλά και σε «γκρίζες ζώνες».

Ασφαλώς, εάν δεν είχε προηγηθεί της επίσκεψης του πρωθυπουργού η επικήρυξη των 8 Τούρκων στρατιωτικών, η συνολική εικόνα θα ήταν καλύτερη, όµως, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, σηµασία έχει η θέση που διατύπωσε ο Αλ. Τσίπρας. Οτι δηλαδή η Ελλάδα είναι µία χώρα δικαίου και η κυβέρνηση σέβεται απολύτως τη διάκριση των εξουσιών και εκ των πραγµάτων τις αποφάσεις της ∆ικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση επιµένει ότι ο διάλογος µε τη γείτονα χώρα είναι πολύ σηµαντικός, ακόµη κι αν απαιτείται «επίµονο χτίσιµο» στις σχέσεις µε την Αγκυρα, και θεωρεί πως το µήνυµα που στέλνει η Αθήνα επιδιώκοντας επαφές µε τους γείτονές της βοηθά στην εδραίωση του ρόλου της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Σε συνδυασµό µε το γεγονός πως η χώρα µας οδηγήθηκε προσφάτως µε την ΠΓ∆Μ στην ιστορική Συµφωνία των Πρεσπών, κυβερνητικές πηγές εκτιµούν ότι η επίσκεψη στην Αγκυρα ήταν επωφελής και προσδίδει πόντους στη διεθνή εικόνα της.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο διάλογος είναι σηµαντικός, ακόµη κι αν απαιτείται «επίµονο χτίσιµο» στις σχέσεις µε την Αγκυρα

Ελληνική ατζέντα Την ίδια ώρα, αρµόδιοι παράγοντες δίνουν έµφαση στο γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε όλη την ατζέντα των θεµάτων που απασχολούν την ελληνική πλευρά και άπτονται των ευρωτουρκικών σχέσεων. Υπενθυµίζοντας πως η χώρα µας υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώµατα και αξιώνει από τους Τούρκους γείτονές της τον σεβασµό του διεθνούς δικαίου ως απαραίτητη συνθήκη για την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε υγιή βάση. Στέκονται, δε, ιδιαίτερα στις δύο -υψηλού συµβολισµού- επισκέψεις του πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία και στη Χάλκη. «Είχα σήµερα τη χαρά και την ευλογία να περιδιαβώ σηµαντικότατα µνηµεία του Ελληνισµού, της Ορθοδοξίας εδώ στην Κωνσταντινούπολη, µνηµεία όµως και της παγκόσµιας πολιτιστικής κληρονοµιάς. Μνηµεία που ανήκουν πια σε όλη την ανθρωπότητα» είπε ο πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισµό του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, παρουσία του Οικουµενικού Πατριάρχη Βαρθολοµαίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ζήτηµα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, λέγοντας ότι «δεν θα αποτελέσει αντικείµενο ή µήνυµα διχόνοιας και διενέξεων, διαφοροποιήσεων ή διχασµών, αλλά θα αποτελέσει ένα µήνυµα φιλίας, αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης ανάµεσα στους λαούς µας». Και προσέθεσε µε νόηµα ότι «δεν αποτελεί αντικείµενο διµερούς συµφωνίας, διαπραγµάτευσης, συναλλαγής ή ανταλλαγής η αυτόβουλη υποχρέωση των κυβερνήσεών µας να προασπίζουν και να υπερασπίζουν τα συµφέροντα, τις διεκδικήσεις και τα δικαιώµατα των µειονοτήτων σε καθεµία χώρα ξεχωριστά».

Με αυτόν τον τρόπο απάντησε ουσιαστικά και στον Ερντογάν, που ζήτησε από την κυβέρνηση να «λύσει» το θέµα των µουφτήδων για να «δώσει» τη Χάλκη.Πάντως, ο πρωθυπουργός εµφανίστηκε αισιόδοξος πως µπορεί η Σχολή να επαναλειτουργήσει: «Θέλω να πιστεύω, Παναγιώτατε, ότι είµαστε κοντά σε εκείνη την ηµέρα που σε αυτές τις αίθουσες που µε ξεναγήσατε πριν από λίγο θα υπάρξουν και πάλι χαρούµενα γέλια φοιτητών και µαθητών, που θα διδάσκονται από άξιους ανθρώπους για να γίνουν άξιοι κήρυκες της θεολογίας».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε µήνυµα αλληλεγγύης ανάµεσα στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό, τονίζοντας πως οι θρησκείες αλλά και οι µειονότητες, η µουσουλµανική µειονότητα στην Ελλάδα και η ελληνική µειονότητα στην Τουρκία, πρέπει να αποτελούν όχι πεδίο διαµάχης και εντάσεων, αλλά γέφυρες ανάµεσα στους λαούς.

Θεολογική Σχολή ΧάλκηςΤαγίπ ΕρντογάνΤσίπρας επίσκεψη Τουρκία