Πολιτική|08.02.2019 08:10

Ο Βέµπερ υπόσχεται... ρουσφέτι στον Μητσοτάκη

Σπύρος Μουρελάτος

Δηλωτική των προτεραιοτήτων του «γαλάζιου» κυβερνητικού προγράµµατος και της επιδίωξης του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιβάλει την ατζέντα µε την οποία η Νέα ∆ηµοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναµετρηθούν σε εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές ήταν η χθεσινή πρώτη ηµέρα της διήµερης συνεδρίασης του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος στην Αθήνα.

Το φιλόδοξο σχέδιο της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για τη δηµιουργία πανευρωπαϊκά πέντε εκατοµµυρίων νέων θέσεων εργασίας εντός της επόµενης πενταετίας ευθυγραµµίζεται, όπως σηµειώνουν πηγές της Ν∆, µε το οικονοµικό πρόγραµµα του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για την καταπολέµηση της ανεργίας, ιδίως των νέων, αλλά και την επάνοδο της χώρας σε βιώσιµους και -το σηµαντικότερο- διατηρήσιµους ρυθµούς ανάπτυξης. Μάλιστα, ο βαθµός ωρίµανσης του κυβερνητικού προγράµµατος της Ν∆, αλλά και οι επιµέρους πρωτοβουλίες που θα απαιτηθούν εντός και εκτός συνόρων, ώστε αυτό να ευοδωθεί µέσα στο καθορισµένο χρονοδιάγραµµα, ενισχύεται από τα θετικά µαντάτα που επεφύλαξε χθες ο επικεφαλής της ευρωοµάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέµπερ.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Κοµισιόν άφησε να εννοηθεί µε σαφήνεια πως, εάν προκύψει µετεκλογικά µια κυβέρνηση στην Ελλάδα «ικανή να εµπεδώσει την υγιή ανάπτυξη και να προσελκύσει σοβαρές και µακροπρόθεσµες επενδύσεις», τότε οι όροι του προγράµµατος, και δη αυτοί που αφορούν στον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασµα, µπορούν να επανακαθοριστούν.

Οι εξαιρετικές σχέσεις µεταξύ των δύο καταρρίπτουν το αφήγηµα του Μαξίµου περί αποµόνωσης του κ. Μητσοτάκη

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύµισε πως θα απαιτηθεί ένας χρόνος προκειµένου η νέα ελληνική κυβέρνηση να αποδείξει τη φιλοµεταρρυθµιστική και φιλοεπενδυτική φυσιογνωµία της, ώστε να εξασφαλίσει τον απαιτούµενο για την ανάπτυξη δηµοσιονοµικό χώρο. Πέραν του προφανούς, η εξαιρετική χηµεία της σχέσης Μητσοτάκη - Βέµπερ καταρρίπτει, σύµφωνα µε το Μοσχάτο, και ένα από τα αφηγήµατα του Μεγάρου Μαξίµου περί διεθνούς αποµόνωσης του προέδρου της ΝΔ.

Παράθυρο για βέτο

Εν όψει της σηµερινής συζήτησης στη Βουλή για την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει πως ο αγώνας για την άµβλυνση των αρνητικών πτυχών του εθνικού συµβιβασµού µόλις τώρα αρχίζει, µε έµφαση σε ζητήµατα όπως οι οικονοµικές σχέσεις, τα εµπορικά σήµατα και τα σχολικά βιβλία. Οπως έχει ξεκαθαρίσει ο κ. Μητσοτάκης, η επόµενη κυβέρνηση διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωµα του βέτο σε ό,τι αφορά στο άνοιγµα ή και το κλείσιµο των 35 κεφαλαίων που σχετίζονται µε την ενταξιακή πορεία των βόρειων γειτόνων µας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ενδεικτική, µάλιστα, των ευρωπαϊκών διαθέσεων έναντι της ενταξιακής προοπτικής της ΠΓΔΜ ήταν και η χθεσινή παρέµβαση στις εργασίες του ΕΛΚ του πολύπειρου Γερµανού ευρωβουλευτή του CDU και τακτικού συνοµιλητή της καγκελαρίου Μέρκελ, Ελµαρ Μπροκ, ο οποίος -µεταξύ άλλων- προειδοποίησε πως οι Βρυξέλλες δεν θα αποδεχθούν καµία αλυτρωτική επιδίωξη των Σκοπίων σε βάρος της Ελλάδος κατά την ενταξιακή τους διαδροµή στην ΕΕ.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα ΔημοκρατίαεκλογέςΜάνφρεντ Βέμπερ