Πολιτική|28.05.2022 14:02

Κατάληψη τάνκερ από το Ιράν: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις – Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες ναυτικοί – Πήραν πίσω τα κινητά τους

Newsroom

Σε θρίλερ εξελίσσεται στο Ιράν η κατάληψη δύο ελληνικών πλοίων, του Delta Poseidon και του Prudent Warrior στον Περσικό Κόλπο από τους Φρουρούς της Επανάστασης οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη για το περιστατικό

Στην Αθήνα επικρατεί οργή για το γεγονός, με το ΥΠΕΞ να προχωράει σε έντονο διάβημα, ενώ έχουν ενημερωθεί σχετικά και οι εταίροι της χώρας, όπως επίσης και οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις

Όπως μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του OPEN, οι 10 Έλληνες, μέλη των πληρωμάτων των δύο πλοίων είναι καλά στην υγεία τους και φαίνεται πως δεν έχουν τύχει κακομεταχείρισης από τους Ιρανούς. Μάλιστα, κατά πληροφορίες πήραν πίσω και τα κινητά τους.

Στο μεταξύ το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενημέρωσε 17 παραπλέοντα στην περιοχή ελληνικά σκάφη να βρίσκονται σε επιφυλακή για αποφυγή τυχόν παρόμοιων καταδρομικών επιθέσεων.

Σημειώνεται πως το πλοίο του Ιράν που είχε δεσμευθεί τον περασμένο Απρίλιο και πιστεύεται πως είναι ο λόγος που προχώρησε η Τεχεράνη σε αυτή την κίνηση, έχει απελευθερωθεί.

Πώς εισέβαλαν οι ένοπλοι στα ελληνικά πλοία

Όπως μετέδωσε το Associated Press, επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο, τα δύο πλοία πλησίασαν τα χωρικά ύδατα του Ιράν χωρίς να εισέλθουν σε αυτά, με απενεργοποιημένες τις συσκευές εντοπισμού.

Στη συνέχεια, είπε ο αξιωματούχος, τα πλοία κινήθηκαν προς τη θαλάσσια περιοχή του Ιράν. Οι κινήσεις αυτές θεωρήθηκαν ύποπτες, αλλά κανένα από τα σκάφη δεν είχε προχωρήσει σε έκκληση για βοήθεια, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο.

Πριν επιβιβαστούν οι Ιρανοί στα πλοία, τα πλησίασαν με στρατιωτικά ελικόπτερα, από όπου κατέβηκαν οι κομάντος, πήραν τον έλεγχο των τάνκερ και αιχμαλώτισαν το πλήρωμά τους.

Οι ιρανικές δυνάμεις επιβιβάστηκαν στα πλοία το απόγευμα της Παρασκευής, στο Στενό του Ορμούζ, χρησιμοποιώντας ένα ελικόπτερο και δύο ταχύπλοα, σύμφωνα με τον διαχειριστή ενός από τα πλοία, που επικαλούνται στο ρεπορτάζ τους οι Financial Times. Εκπρόσωπος ενός εκ των διαχειριστών των τάνκερ είπε στο AFP ότι έχει χαθεί η επικοινωνία με το πλοίο.

Αντίποινα για την κατάσχεση ρωσικού πετρελαίου – Έντονη ενόχληση της Αθήνας

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το ρεσάλτο στα δυο ελληνικά πλοία από Ιρανούς κομάντο φαίνεται πως ήταν αντίποινα για το συμβάν στην Κάρυστο με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο και το οποίο σταμάτησαν λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από την ΕΕ.

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα αναφορικά με τη βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο. 

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας και κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Όπως γνωστοποιείται, επίσης τόνισε ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, νωρίτερα την Παρασκευή ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσγειώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών, γίνεται γνωστό. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Υπό το φως των ανωτέρω, το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία. Στη συνέχεια, και το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στην Τεχεράνη για εξηγήσεις.

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής, όταν σύμφωνα με τις πληροφορίες, όπως μετέδωσε η Αλεξία Tασούλη, εμπορικό πλοίο με ελληνική σημαία και το οποίο βρίσκεται στον Περσικό κόλπο στα διεθνή ύδατα δέχθηκε επίθεση από ένοπλους οι οποίοι έχουν καταλάβει το πλοίο. Το πλήρωμα είναι 25 ατόμων εκ των οποίων οι δύο είναι Έλληνες ενώ το υπουργείο Εξωτερικών με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είναι σε ανοιχτή γραμμή αυτή την ώρα προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους.

Έλαβε ενημέρωση ο 5ος στόλος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Associated Press, ο 5ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που εδρεύει στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εξετάζει αναφορές ότι το Ιράν κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα μετά την απειλή της Τεχεράνης ότι θα λάβει «τιμωρητικά μέτρα» κατά της Αθήνας για τη δέσμευση ενός από τα δεξαμενόπλοιά της (Pegas).

ειδήσεις τώραΦρουροί της ΕπανάστασηςΙράντανκερκατάληψηυπουργείο Εξωτερικών