Πολιτική|30.05.2022 22:00

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Ιράν: Απελευθερώστε άμεσα τα 2 ελληνικά τάνκερς

Newsroom

Σε σκληρή καταδίκη του Ιράν, με φόντο την κατάσχεση των 2 ελληνικών δεξαμενόπλοιών από το Φρουρούς της Επανάστασης, προχώρησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον Άντονι Μπλίκνεν.

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε σήμερα με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για να καταδικάσει με τον πιο έντονο τρόπο την κατάληψη δύο πλοίων υπό ελληνική σημαία στις 27 Μαΐου από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν», τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και συνεχίζει:

«Η συνεχιζόμενη παρενόχληση πλοίων από το Ιράν και η παρέμβαση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες ναυσιπλοΐας αποτελούν απειλή για τη θαλάσσια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία.  Ο Υπουργός και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών συμφώνησαν ότι το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τα κατασχεθέντα πλοία, τα φορτία τους και τα πληρώματά τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, του βασικού συμμάχου και εταίρου μας στο ΝΑΤΟ, απέναντι σε αυτή την αδικαιολόγητη κατάσχεση».

Σύσταση από υπουργείο Ναυτιλίας σε ελληνικά πλοία

«Έντονη σύσταση» προς τις ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες, να αποφεύγουν τα πλοία τους τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν, κατά τον διάπλου τους στον Περσικό κόλπο, στα στενά του Ορμούζ, και τον κόλπο του Ομάν έκανε το υπουργείο Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, το Prudent Warrior βρίσκεται αγκυροβολημένο στο ιρανικό λιμάνι Bandar Abbas, ενώ το Delta Poseidon παραμένει προς το παρόν στην ίδια θέση στον Περσικό κόλπο.

Στο Delta Poseidon επιβαίνουν 25 άτομα πλήρωμα μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες, και στο Prudent Warrior 23 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 8 Έλληνες και ένας Κύπριος.

Τα δύο ελληνικά τάνκερ τελούν υπό κατάληψη από τους Φρουρούς της Επανάστασης, ενώ το πλήρωμα παραμένει στα δύο πλοία και τα μέλη είναι καλά στην υγεία τους.

Οικονόμου: Aπρόκλητη και παράνομη ενέργεια 

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα με την κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τις αρχές του Ιράν, ο κ. Οικονόμου ενημέρωσε ότι ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει σε όλα τα διεθνή φόρα τους εταίρους και τους συμμάχους μας ενώ παράλληλα έχουν ενημερωθεί όλα τα πλοία που πλέον στην περιοχή έτσι ώστε να προσαρμοστούν σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και πραγματικότητα που διαμόρφωσε η τακτική της ιρανικής κυβέρνησης. «Πρόκειται για μία απρόκλητη και παράνομη ενέργεια και γι' αυτό από την πρώτη στιγμή λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», είπε ξεκαθαρίζοντας ότι οι όποιες ενέργειες έγιναν από ελληνικής πλευράς ήταν μετά αποφάσεις της δικαιοσύνης.

«Υπήρχε το χρονικό περιθώριο να γίνει προσφυγή να διεκδικήσουν κάποια αναστολή της έκδοσης της δικαστικής απόφασης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και τις υποχρεώσεις που η χώρα έχει υπογράψει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και την απόφαση της δικαιοσύνης έγινε η ενέργεια αυτή», συμπλήρωσε.

Τι λέει μητέρα ναυτικού για την εισβολή

Όπως είπε μητέρα ναυτικού, κατάφερε να επικοινωνήσει με το παιδί της, το οποίο περιέγραψε ως τρομοκρατημένο και αγχωμένο. «Δεν είναι εύκολο να είσαι στη δουλειά σου και ξαφνικά να εισέρχονται δύο ελικόπτερα με 18 ένοπλους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μεταφέροντας τις περιγραφές του γιου της, είπε ότι στην αρχή η κατάσταση ήταν τρομακτική, καθώς οι ναυτικοί δεν ήξεραν τι συνέβαινε και ποιοι ήταν αυτοί που εισέβαλαν στο δεξαμενόπλοιο. «Οι Ιρανοί τους είπαν ότι δε θέλουν να τους πειράξουν και πρόσθεσαν ότι "εμείς για άλλο λόγο ήρθαμε"».

Πάντως, τώρα η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί. «Την επόμενη μέρα τους έδωσαν πίσω τα κινητά τους τηλέφωνα, τους άφησαν να κινούνται ελεύθεροι και έμειναν οι μισοί από αυτούς που είχαν ανέβει πάνω», επισήμανε η κ. Βεβαιάκη. Η ίδια ανέφερε ότι το πλοίο είναι αρόδο σε ιρανικά ύδατα και δεν ξέρει κανείς τους πότε θα απελευθερωθούν, ενώ η επικοινωνία είναι αδύνατη μέσω δορυφόρου ή ίντερνετ.

Δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να γίνει, λέει ο πατέρας του ναυτικού

Λίγο αργότερα μίλησε και ο πατέρας του ναυτικού, Γιάννης Βεβαιάκης, λέγοντας πως ο γιος τους είναι καλά στην υγεία του αλλά δεν γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει.

«Στην αρχή ανησυχήσαμε, αλλά τώρα έχουμε ηρεμήσει. Το παιδί μας είπε ότι είναι καλά, αλλά δεν τους έχουν ενημερώσει για το τι θα γίνει στη συνέχεια», είπε ο κ. Βεβαιάκης και συμπλήρωσε, «οι φρουροί παραμένουν στη γέφυρα του πλοίου και ελέγχουν το δορυφορικό σύστημα, οπότε δεν επικοινωνήσαμε ξανά γιατί αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω των κινητών τηλεφώνων αλλά αυτά χρειάζονται κάρτες οι οποίες είναι ελάχιστες στο πλοίο» είπε.

υπουργείο ΕξωτερικώνΙράνΑντονι ΜπλίνκενΦρουροί της ΕπανάστασηςΝίκος Δένδιαςειδήσεις τώραΣτέιτ Ντιπάρντμεντ